29 Μαρ 2009

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ .... ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ , ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ , ΦΑΓΩΜΑΤΑ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

http://ralt2reloaded.files.wordpress.com/2007/12/kke2.jpg

ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Τα 400 κιβώτια σε 1.000 σελίδες
Μια έκδοση που περιγράφει την ταραγμένη διαδρομή του αρχείου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα

Από τη «σκοτεινή» δεκαετία του 1950 χρονολογούνται οι ζυμώσεις για την οργάνωση του αρχείου του ΚΚΕ και τη συγκρότηση ομάδων ειδικών για τη μελέτη του. Με εισήγηση του τότε επικεφαλής στο τμήμα διαφώτισης της Κεντρικής Επιτροπής Γρηγόρη Φαράκου, δημιουργείται το 1959 ο τομέας ιστορίας και το κομματικό αρχείο στελεχώνεται από τους Θεόδωρο Παπαπαναγιώτου, ο οποίος εργαζόταν στον κομματικό ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας», και Μήτσο Κάιλα. Από αυτό το υλικό, με δεκαετία «αιχμής» εκείνην του ΄40, απαρτίζεται το θυελλώδες, γεμάτο ανατροπές και συνταρακτικές περιπέτειες χρονικό του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και στο εξωτερικό, που φυλλομετρείται πυρετικά και διαβάζεται αχόρταγα σαν μυθιστόρημα. Μυθιστόρημα πάντως «κουτσουρεμένο», καθώς οι ερευνητές Δάγκας και Λεοντιάδης ισχνά μόνο κομμάτια του αρχείου είχαν στη διάθεσή τους όταν έγραφαν το βιβλίο- τα αρχεία του ΚΚΕ στον Περισσό και του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού, όπως τονίζουν, εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμα στην ιστορική έρευνα. Οι συγγραφείς παρακολουθούν τις διαδρομές του κομματικού αρχείου στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με τις απώλειες ντοκουμέντων, αποσπάσεις υλικού, ακόμη και λεηλασίες, και περιγράφουν τον περίγυρο, τα προβλήματα και τις κομματικές ρήξεις που συνδέονται με αυτό: το παγκόσμιο καθοδηγητικό κέντρο της Μόσχας και η σημασία του για τους έλληνες κομμουνιστές, οι εθνικοί κομμουνισμοί (το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας του Τσαουσέσκου, η Ενωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών του Τίτο)· η «τραυματική» διάσπαση του ΄68· η παγίδευση του ΚΚΕ εσωτερικού που «κληρονόμησε» το αρχείο και της διάδοχης ΕΑΡ (του Λεωνίδα Κύρκου) στα Σκόπια την εικοσαετία 1968-1988· η απόπειρα των Σλαβομακεδόνων για τεκμηρίωση της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε αναφορά με το μακεδονικό ζήτημα· η στάση του ΚΚΕ επί γραμματείας Χαρίλαου Φλωράκη και τα ακόλουθα γεγονότα στα αρχεία στο κτίριο του Συνασπισμού στην Αθήνα (1989-σήμερα)· η τωρινή, τέλος, κατάσταση του αρχειακού υλικού.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

Ο εμφύλιος για τα αρχεία του ΚΚΕ


Μια τεσσαρακονταετής διαμάχη γύρω από την τύχη του διχοτομημένου αρχείου του ΚΚΕ έρχεται στην επιφάνεια με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου των κκ. Αλ. Δάγκα και Γ. Λεοντιάδη σχετικά με τις απίστευτες διαδρομές και εμπλοκές που είχε το τμήμα εκείνο του αρχείου που απέσπασε το 1968, μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ (12η Ολομέλεια), η αποκαλούμενη «αναθεωρητική ομάδα». Πρόκειται για την πλευρά των Δ. Παρτσαλίδη, Ζ. Ζωγράφου και Π. Δημητρίου, των τριών μελών του Πολιτικού Γραφείου που διαγράφηκαν κατά τη 12η Ολομέλεια, οι οποίοι με όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τούς ακολούθησαν συγκρότησαν έναν χρόνο αργότερα το ΚΚΕ εσωτερικού. Από τα πρώτα θύματα της διάσπασης, σε πρακτικό επίπεδο, ήταν το σημαντικό κομματικό αρχείο, το οποίο βρισκόταν στην πόλη Sibiou, 282 χιλιόμετρα βορειοδυτικώς του Βουκουρεστίου, πρωτεύουσας της σοσιαλιστικής τότε Ρουμανίας, όπου ήταν η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του διωγμένου- μετά την ήττα του εμφυλίου πολέμου- ΚΚΕ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Όριο στους μετανάστες -μαθητές στην Iταλία


Aπό το επόμενο σχολικό έτος (2010-2011), τα παιδιά των μεταναστών δεν θα ξεπερνούν το 30% του συνόλου των μαθητών κάθε τάξης στην Iταλία, προβλέπει ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί αρχικά πειραματικά και στη συνέχεια στα σχολεία όλης της χώρας και το οποίο ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι.

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού σε όλα τα σχολεία θα χρειαστεί τουλάχιστον 12 μήνες, διευκρίνισε, εξάλλου, η υπουργός, αναφέροντας, μάλιστα, το παράδειγμα του δημόσιου δημοτικού σχολείου της Ρώμης «Κάρλο Πιζακάνε», στο οποίο, σε σύνολο 180 μαθητών οι 165 προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. «Περιπτώσεις σαν και αυτή πρέπει να μας κάνουν να προβληματιστούμε. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας και του συντάγματος της χώρας είναι στοιχεία απαραίτητα για την ένταξη των παιδιών» τόνισε. Υπέρ του «σχεδίου Τζελμίνι» τάχθηκε η δημοτική σύμβουλος του Μιλάνου για εκπαιδευτικά θέματα Μαριολίνα Μογιόλι, εκτιμώντας ότι οι αλλαγές είναι ρεαλιστικές. Αντιθέτως, το συνδικάτο Cgil κάνει λόγο για «κίνδυνο εκτοπισμού και υποχρεωτικής μετανάστευσης των ξένων παιδιών, από το ένα σχολείο στο άλλο».

http://www.citypress.gr

«Δυστυχώς η πέμπτη φάλαγγα υφίσταται στην Ελλαδα του 2009..»

Δ.Αλευρομάγειρος

Ο Βαξεβάνης, έμαθε ότι τον διώχνουν και «ανέβασε στροφές» για να δείξει στους Βertelsmann, ότι είναι χρήσιμος και αναντικατάστατος, το έριξε στην …έρευνα και βρήκε τον Αλέξη Ηρακλείδη, που ειπε: «Υπάρχουν γεγονότα τα οποία εάν τα διάβαζε ένα παιδί ή και ένας μεγαλύτερος θα αισθανόταν ντροπή που είναι Έλληνας και αντίστοιχα γεγονότα των Τούρκων που δεν τους τα έχουν πει και θα αισθάνονταν ντροπή που είναι Τούρκοι. Όμως, η επίθεση το 1919 έγινε από τους Έλληνες. Έκαναν μεγάλα έκτροπα, σκότωναν παιδιά, γυναίκες, βίαζαν. Καίγανε το ένα χωριό και την μια κωμόπολη μετά την άλλη. Ουσιαστικά έγινε εθνοκάθαρση, περίπου ότι έκαναν οι Σέρβοι στην Βοσνία. Ακόμα και στα στρατιωτικά αρχεία και σε ιστορικά απομνημονεύματα λέγονται αυτά. Έχει βγει ένα καταπληκτικό βιβλίο του Πέτρου Κωστόπουλου ο οποίος λέει για τον πόλεμο και τη εθνοκάθαρση στο κομμάτι που αφορά την Μικρασιατική περίοδο το οποίο το ονομάζει κατάδυση στην κόλαση. Το βασίσει σε ότι λέγανε οι φαντάροι οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν εγκλήματα.
Οι έλληνες ήταν οι επιτιθέμενοι. Φωτιά και μπούρμπερη έως την Αγκυρα. Σκοτώνουν σφάζουν, η απόλυτη φρίκη, η απόλυτη ντροπή. Ντρέπεσαι που είσαι έλληνας
»

( Αλέξης Ηρακλείδης Έλληνας (;) Πανεπιστημιακός! Πληρώνεται από την ελληνική Πολιτεία για να διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις και Ανάλυση Συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επέλεξε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ισχυριστεί στην τηλεοπτική εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας»: ότι «το 1919 οι Ελληνες έκαναν μεγάλα έκτροπα, περίπου ό,τι έκαναν οι Σέρβοι στη Βοσνία. Οι Ελληνες ήταν οι επιτιθέμενοι. Φωτιά ......και μπούρμπερη έως την Αγκυρα. Σκοτώνουν, σφάζουν, η απόλυτη φρίκη, η απόλυτη ντροπή». «Ντρέπεσαι που είσαι Ελληνας».
Ο γνωστός Αλέξης της Παντείου. Η μασκότ των ελληνικών πανεπιστημίων.
Ο Αλέφαντος των αμφιθεάτρων. Ο συμπλεγματικός γιος του διπλωμάτη πατερά, της ΕΟΚΑ που πολεμάει τα οιδιπόδεια σύνδρομα του,και προσπαθεί να λυτρωθεί από τα ψυχικά του τραύματα σκοτώνοντας τον πατερά του, στο υποσυνείδητο . Κάποτε την 25 Μαρτίου πήγε στο παιδί του η νταντά, μια ελληνική σημαία και αυτός όταν την είδε, άρχισε να βγάζει κάφρους και με υστερικό παραλήρημα να αλαλάζει γιατί μπορεί το παιδί του να του βγει από αυτό ....εθνικιστης. Ναι ακριβώς!(ενώ πούστης ε;).
Αλέξη, στο πρόσωπο της Ελλάδας δεν προβάλλουμε τον πατερά μας ,και δεν λυτρώνουμε το οιδιπόδειο ,ρέοντας μισός κατά της Ελλάδας, για να σκοτώσουμε την μνήμη του πατρος.Οταν λοιπόν λες ντρέπομαι για την Ελλάδα ας εννοείς σαφώς τον πατερά σου..


ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων)
«Ο καθηγητής πανεπιστημίου που σπουδάζει τα παιδιά μας και μίλησε για εθνοκάθαρση είναι πληρωμένο σκουλήκι. Τον εχθρό τον αντιμετωπίζεις κρατώντας τις απαραίτητεςεπιφυλάξεις. Πώς όμως να φυλαχτείς από τον αδελφό σου, τον πατριώτη σου, τον συμπολίτη σου με τον οποίο αγωνίζεσαι από κοινού, αλλά τελικά γίνεται φίδι στον κόρφο μας; Ολοι αυτοί πληρώνονται από διάφορα κέντρα»

http://deltio11.blogspot.com/

ΕΕΕ ΕΡΧΕΤΑΙ !!!!


«Κάηκε και το χαρτί Καραμανλή». Ο τίτλος των σημερινών εφημερίδων του κ. Μπόμπολα και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων σκορπίζει κύματα ευφορίας στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας «Μarc» ο πρωθυπουργός δεν είναι πια το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας. Υπολείπεται κατά 2,1%, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ενώ και στο τελευταίο του «προπύργιο», δηλαδή την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η διαφορά τείνει να εξαλειφθεί.

Ύστερα λοιπόν από πέντε χρόνια «Νέας Διακυβέρνησης» με νοοτροπία της παλιάς δεξιάς και ακόμα παλαιότερες πρακτικές, η Ελλάδα είναι έτοιμη - εν μέσω κρίσης - να γυρίσει σελίδα.

Και τι βλέπει; Τον Γιώργο να φοράει τα αθλητικά του και να τρέχει προς το Μαξίμου. Σαν την ταινία με τον Τομ Χανκς, όπου το Hollywood προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν χρειάζεται να έχεις ικανότητες για να πετύχεις κάτι… Αρκεί οι άλλοι για κάποιο μυστήριο λόγο να σε ακολουθούν και να σε στηρίζουν, εκεί που προηγούμενους άλλαζαν δρόμο μόλις σε έβλεπαν.

Δεν πρέπει άλλωστε να είναι τυχαίο ότι και το Γιώργος και ο Φόρεστ έχουν το ίδιο …όνομα: Γκαμπ (G.A.M.P.: George. Andreas’. Margarita’s. Papandreou.)…

http://www.antinews.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Από τη Βικιπαίδεια.
“Φόρεστ Γκαμπ είναι το όνομα μιας βραβευμένης με Όσκαρ Αμερικάνικης ταινίας που βγήκε στις αίθουσες το 1994 και που αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Γουίνστον Γκρουμ (1986). Η ταινία αφηγείται την προσωπική ιστορία ενός απλού ανθρώπου και το επικό ταξίδι του στη ζωή, κατά τη διάρκεια του οποίου συνάντησε σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας, επηρέασε την ποπ κουλτούρα και έζησε από κοντά αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα, των οποίων τη σημασία δεν κατάλαβε ποτέ, καθώς ήταν ένα άτομο χαμηλών νοητικών δυνατοτήτων”.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ

Και όμως υπάρχουν έλληνες εκσυγχρονιστές στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών που άνοιξαν τα τελευταία 15 χρόνια στην Πόλη και επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Κ. Σημίτη και στη σύζυγό του Δάφνη στη δεξίωση της 25ης Μαρτίου στο ελληνικό προξενείο. Ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πόλη για μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί. Ανάμεσα στους διοργανωτές ήταν ο διάσημος τούρκος καθηγητής Ιστορίας στο Μπιλγκί κ. Μετέ Τουντζάι. Ο κ. Τουντζάι είναι φίλος του κ. Σημίτη και της συζύγου του. Ηταν και οι τρεις συμφοιτητές στη London School of Εconomics στις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Κάποιοι θυμούνται ότι ο κ. Τουντζάι είχε μιλήσει σε εκδήλωση στο Πάντειο το 1995, λίγο προτού εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης. Στο Μπιλγκί προλόγισε τον κ. Σημίτη και αναφέρθηκε και στα χρόνια του Λονδίνου. «“Μάλτα γιοκ”μού έλεγε ο Κώστας όταν ήμασταν φοιτητές στο Λονδίνο για να με πειράξει ότι δήθεν οι Τούρκοι δεν μπορούμε να βρούμε τη Μάλτα στον χάρτη» είπε στην ομιλία του ο κ. Τουντζάι. «Κι εγώ του απαντούσα σοβαρά ότι ένας από τους μεγάλους ναυάρχους της οθωμανικής ιστορίας σκοτώθηκε στη Μάλτα». Εν τω μεταξύ μαθαίνω ότι ο κ. Τουντζάι είχε συμβάλει και αυτός στο να υλοποιηθεί η ιδέα για μια σπουδαία ελληνοτουρκική πολιτιστική εκδήλωση, η οποία τελικά δεν έγινε και δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ ως σήμερα. Επρόκειτο για μια κοινή συναυλία Μίκη Θεοδωράκη- Ζουλφί Λιβανελί μέσα στην Αγία Σοφία. Ολα ξεκίνησαν από μια ιδέα του τότε επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου κ. Γ. Πανταγιά, η οποία «έπεσε στο τραπέζι» του πρωινού καφέ ένα πρωί του 1999 και έγινε δεκτή από τον κ. Σημίτη. Μίκης και Λιβανελί ενθουσιάστηκαν. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου βρήκε και αυτός την ιδέα πολύ καλή και ανέλαβε να τη συζητήσει με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στους Τούρκους επίσης άρεσε η ιδέα. Γιατί δεν έγινε; Δεν υπήρχε κάποιος ειδικός λόγος. Δεν έγινε γιατί τη δεύτερη τετραετία Σημίτη δεν βρέθηκε κατάλληλο τάιμινγκ. Ισως βρεθεί στην έκτη τετραετία ΠαΣοΚ.

http://www.tovima.gr

ΕΛΛΗΝΕΣ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΠΟΙΟΙ ? Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , ΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ? ΤΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ , ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ , ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ? ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ .

"ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ" ΛΕΝΕ ..... ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ , ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ? ΕΔΩ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ .... ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΚΗ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΟΥΡΛΟΥΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥΣ ?

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ" ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ "ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ" ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ , ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΜΥΑΛΑ.

ΑΥΤΟ ΤΟ "ΤΑΙΜΙΝΓΚ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ" ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗ. ΕΣΑΣ ?

Γιατί τα χαλάσαμε με τους Ευρωπαίους (και πώς μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε)

Η ΕΛΛΑΔΑ χαρακτηρίζεται από τον «διεθνή Τύπο» το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς πιέζει διαρκώς να πάρουμε μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους. Τα κυβερνητικά προγράμματα εξυγίανσης της οικονομίας επιστρέφονται ως ανεπαρκή και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Πόσο ακριβή είναι όλα αυτά; Για ποιο λόγο χάλασε η σχέση μας με τους ευρωπαίους εταίρους και πώς μπορούμε να την ξαναφτιάξουμε; Ποιες δυνατότητες επιρροής έχει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Μήπως είναι καλύτερα να επιστρέψουμε στη δραχμή; Πώς θα ξεφύγει η ελληνική οικονομία από το τέλμα; Δεκαέξι απλές ερωτήσεις και απαντήσεις περιγράφουν το ζήτημα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Τελεσίγραφο στους καταληψίες - Σύγκλητος του Αριστοτελείου: Ή αποχωρείτε έως την Τρίτη ή αυτό θα γίνει «με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο»


Το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ είναι κατειλημμένο από τις 16 Μαρτίου από μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εργολαβίες, οι οποίοι συμπαραστέκονται στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και ζητούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο

Τελεσίγραφο έως την Τρίτη δίνει η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους καταληψίες της Πρυτανείας να αποχωρήσουν από το κτίριο, διαφορετικά αυτό θα γίνει «με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο που διαθέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα και η Πολιτεία» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ από τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εργολαβίες, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πρυτανεία του ΑΠΘ και ιδιαίτερα ο πρύτανης κ. Αναστάσιος Μάνθος υπήρξαν με τη στάση και τις δηλώσεις τους από τους πολέμιους της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ αρκετές ήταν οι έως τώρα προσωπικές μαχητικές παρεμβάσεις του πρύτανη σε περιπτώσεις καταλήψεων ή επεισοδίων.

Η Σύγκλητος μάλιστα ζητά τη συνδρομή και των φοιτητών, καλώντας σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα σε «παράσταση αποτροπής της κατάληψης» το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, προκειμένου να πεισθούν οι καταληψίες της Πρυτανείας να εγκαταλείψουν το κτίριο. Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με μοναδικό θέμα την κατάληψη ήταν επεισοδιακή.

Φοιτητές και μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εργολαβίες στο ΑΠΘ (εκ των καταληψιών της Πρυτανείας) διέκοψαν τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ιδιωτικοί αστυνομικοί του νοσοκομείου εμπόδισαν την είσοδό τους. Προκλήθηκε ένταση και κυριάρχησαν φραστικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα όταν καθηγητές αποκάλεσαν τους καταληψίες «μειοψηφία που δημιουργεί προβλήματα» στο Πανεπιστήμιο.

Το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ είναι κατειλημμένο από τις 16 Μαρτίου από μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εργολαβίες, οι οποίοι συμπαραστέκονται στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και ζητούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο. Ο Θ. Πάγκαλος. Σκληρή επίθεση στην κ. Αλέκα Παπαρήγα αλλά και στους «αλήτες» που καταλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια έκανε χθες ο κ. Θ. Πάγκαλος από το μικρόφωνο της εκπομπής που έχει μαζί με τον κ. Στ. Μάνο στον ραδιοσταθμό City 99,5.

Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε τη γραμματέα του ΚΚΕ για την επιστολή της στον κ. Γιώργο Παπανδρέου με την οποία αναφερόταν για όσα είχε πει παλιότερα το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για το ΚΚΕ. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «πρωτοφανή εκδήλωση» και «τραγικο-κωμικό» το να απευθύνεται ένας αρχηγός κόμματος σε έναν άλλο αρχηγό για να λογοκρίνει την έκφραση πολιτικών απόψεων που δεν του αρέσουν. Σχετικά με τα επεισόδια στα Πανεπιστήμια, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «μία ομάς αλητών» παραβιάζει τον νόμο, βάζει γκαζάκια σε όσους τολμούν να τους κάνουν κριτική και κατέλαβε το κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Οι αλήτες αυτοδιοικούν το Πανεπιστήμιο. Αφού η Σύγκλητος δεν διοικεί, το άσυλο είναι υπέρ των αλητών. Πού είναι το φοιτητικό κίνημα;», διερωτήθη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ

http://www.tanea.gr

ΠΓΔΜ Παζάρια προεδρικών υποψηφίων

http://www.makthes.gr

Τα δίνουν όλα, όπως φαίνεται, οι δύο υποψήφιοι που κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην ΠΓΔΜ.

Σκόπια -
Του Ντίμιταρ Πέτροφσκι

Ο Γκεόργκι Ιβάνοφ, του κυβερνώντος κόμματος ΒΜΡΟ, που απέσπασε το 35% των ψήφων, και ο Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι, της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, που πήρε 20%, αναμετρόνται στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή και διαγκωνίζονται ποιος θα προσεταιριστεί το 45% που μοιράστηκαν οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι, εκ των οποίων οι τρεις Αλβανοί.
Το βρόμικο παιχνίδι των αποκαλύψεων του παρελθόντος του καθενός δεν λείπει από την προεκλογική αντιπαράθεση. Το ΒΜΡΟ κατηγορεί τον Φριτσκόφσκι ότι το 2001 είχε δώσει κρατικά μυστικά στους Αλβανούς και αυτός απαντά κατηγορώντας το ΒΜΡΟ για “μαύρη καμπάνια”.
Αν και τα επιτελεία των δύο υποψηφίων ξεδιπλώνουν ήδη τις τακτικές τους, υπάρχουν και οι επιμέρους στόχοι. Το ΒΜΡΟ και ο Ιβάνοφ, λ.χ., επιδιώκουν την κινητοποίηση των ψηφοφόρων, ώστε η συμμετοχή να υπερβεί το 40%, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, για να είναι νόμιμη η προεδρική εκλογή. Αναλυτές δεν αποκλείουν τη μη επίτευξή του, κάτι που θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια τη χώρα.

ΦΡΙΤΣΚΟΦΣΚΙ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Στόχος του Φριτσκόφσκι είναι να μπορέσει να πετύχει μια ευρεία συμπαράταξη των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στη βάση του διλήμματος: από τη μία οι δυνάμεις υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και από την άλλη οι Γκρούεφσκι και Ιβάνοφ, που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας. Όμως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών δεν είναι ο άνθρωπος που μπορεί να συσπειρώσει τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Ούτε βέβαια ο Ιβάνοφ μπορεί να επαναφέρει στο ΒΜΡΟ τους δυσαρεστημένους του, που κατευθύνθηκαν στον Μπόσκοφσκι, ο οποίος τώρα σκέφτεται τη συγκρότηση νέου πολιτικού κόμματος, έχοντας την πολιτική προίκα του 15% του πρώτου γύρου. Άρα δεν θα τοποθετηθεί τόσο εύκολα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.
Προχθές στην ΠΓΔΜ διαδόθηκε μια φήμη για συνάντηση του προσωρινού ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ (μετά τις εκλογές θα αναλάβει την ηγεσία ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) με τον ηγέτη του αλβανικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη Αλί Αχμέτι (πρώην ηγέτη του UCK). Ο πρώτος επιβεβαίωσε τη συνάντηση, ο δεύτερος αρνήθηκε τα περί υποστήριξης του Φριτσκόφσκι.
Εκτός των άλλων, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι που τερμάτισαν στην τρίτη και την τέταρτη θέση, δηλ. ο Μπόσκοφσκι (από το χώρο του ΒΜΡΟ) και ο Σελμάνι (αλβανός ηγέτης ευρύτερης αποδοχής), ρωτήθηκαν ποιον θα υποστηρίξουν την ερχόμενη Κυριακή. Ο πρώτος δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο, ενώ ο δεύτερος δεν θέλησε να πει στους ψηφοφόρους του ποιον να προτιμήσουν.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΨΗΦΩΝ
Ένα άλλο επίπεδο στο οποίο μπορούν να κριθούν οι προεκλογικές συμμαχίες είναι οι δημοτικές εκλογές και ο δεύτερος γύρος που διεξάγεται μαζί με αυτόν για τις προεδρικές εκλογές. Το ΒΜΡΟ φέρεται να έχει προτείνει στον Αχμέτι την υποστήριξη των υποψηφίων του στους δήμους Τετόβου, Γκόστιβαρ, Στρούγκας, με αντάλλαγμα φυσικά την υποστήριξη των Αλβανών στον Ιβάνοφ. Κάποιες εκτιμήσεις στα Σκόπια, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού και ηγέτη του ΒΜΡΟ Νίκολα Γκρούεφσκι με τον Αλί Αχμέτι δεν είναι και τόσο καλές. Άλλωστε η συνάντηση Ζάεφ - Αχμέτι έχει ήδη ανάψει φωτιές στα πολιτικά παρασκήνια, όπου οι διεργασίες θα είναι ακόμη εντονότερες τις ημέρες που ακολουθούν.
Όλα λοιπόν παραμένουν ανοιχτά. Ακόμη και η περίπτωση νέων προεδρικών εκλογών (αν δεν επιτευχθεί η συμμετοχή του 40%), για τις οποίες ήδη ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ Σερτζιάν Κερίμ ως νέου υποψήφιου - πιο διαλλακτικού από τον Ιβάνοφ και πιο αποδεκτού από τον Φριτσκόφσκι.


Οι ισχυρές συνδέσεις της WWF με την οικονομική -και όχι μόνο- Ελίτ...

http://www.fititis.gr/fititis2/images/stories/natalaki/wwf.png

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://vickytoxotis.blogspot.com/ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΟΥΛΕΜΑ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ "ΚΙΝΗΜΑΤΑ" ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ.