29 Μαρ 2009

Τελεσίγραφο στους καταληψίες - Σύγκλητος του Αριστοτελείου: Ή αποχωρείτε έως την Τρίτη ή αυτό θα γίνει «με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο»


Το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ είναι κατειλημμένο από τις 16 Μαρτίου από μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εργολαβίες, οι οποίοι συμπαραστέκονται στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και ζητούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο

Τελεσίγραφο έως την Τρίτη δίνει η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους καταληψίες της Πρυτανείας να αποχωρήσουν από το κτίριο, διαφορετικά αυτό θα γίνει «με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο που διαθέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα και η Πολιτεία» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ από τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εργολαβίες, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πρυτανεία του ΑΠΘ και ιδιαίτερα ο πρύτανης κ. Αναστάσιος Μάνθος υπήρξαν με τη στάση και τις δηλώσεις τους από τους πολέμιους της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ αρκετές ήταν οι έως τώρα προσωπικές μαχητικές παρεμβάσεις του πρύτανη σε περιπτώσεις καταλήψεων ή επεισοδίων.

Η Σύγκλητος μάλιστα ζητά τη συνδρομή και των φοιτητών, καλώντας σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα σε «παράσταση αποτροπής της κατάληψης» το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, προκειμένου να πεισθούν οι καταληψίες της Πρυτανείας να εγκαταλείψουν το κτίριο. Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με μοναδικό θέμα την κατάληψη ήταν επεισοδιακή.

Φοιτητές και μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εργολαβίες στο ΑΠΘ (εκ των καταληψιών της Πρυτανείας) διέκοψαν τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ιδιωτικοί αστυνομικοί του νοσοκομείου εμπόδισαν την είσοδό τους. Προκλήθηκε ένταση και κυριάρχησαν φραστικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα όταν καθηγητές αποκάλεσαν τους καταληψίες «μειοψηφία που δημιουργεί προβλήματα» στο Πανεπιστήμιο.

Το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ είναι κατειλημμένο από τις 16 Μαρτίου από μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εργολαβίες, οι οποίοι συμπαραστέκονται στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και ζητούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο. Ο Θ. Πάγκαλος. Σκληρή επίθεση στην κ. Αλέκα Παπαρήγα αλλά και στους «αλήτες» που καταλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια έκανε χθες ο κ. Θ. Πάγκαλος από το μικρόφωνο της εκπομπής που έχει μαζί με τον κ. Στ. Μάνο στον ραδιοσταθμό City 99,5.

Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε τη γραμματέα του ΚΚΕ για την επιστολή της στον κ. Γιώργο Παπανδρέου με την οποία αναφερόταν για όσα είχε πει παλιότερα το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για το ΚΚΕ. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «πρωτοφανή εκδήλωση» και «τραγικο-κωμικό» το να απευθύνεται ένας αρχηγός κόμματος σε έναν άλλο αρχηγό για να λογοκρίνει την έκφραση πολιτικών απόψεων που δεν του αρέσουν. Σχετικά με τα επεισόδια στα Πανεπιστήμια, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «μία ομάς αλητών» παραβιάζει τον νόμο, βάζει γκαζάκια σε όσους τολμούν να τους κάνουν κριτική και κατέλαβε το κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Οι αλήτες αυτοδιοικούν το Πανεπιστήμιο. Αφού η Σύγκλητος δεν διοικεί, το άσυλο είναι υπέρ των αλητών. Πού είναι το φοιτητικό κίνημα;», διερωτήθη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: