20 Μαΐ 2009

Επίθεση αντιεξουσιαστών σε Αθήνα και περιφέρεια

http://www.cosmo.gr/images/POREIA1.jpg

Ενεργοποίηση πυρήνων αντιεξουσιαστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πόλεις της περιφέρειας καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αφορμή φέρεται να αποτελούν, μεταξύ άλλων, γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Ξάνθη με πρωταγωνιστές άτομα που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, όπως η σύλληψη το πρωί της περασμένης Κυριακής 32χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ξάνθης για παραβίαση περιοριστικών όρων. Ο 32χρονος αναρχικός είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για συμμετοχή στον ξυλοδαρμό του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Χρήστου Πολυζωγόπουλου, στα Εξάρχεια, το Φεβρουάριο του 2006. Ξημερώματα χθες συνελήφθη 22χρονος φοιτητής στο Πολυτεχνείο της πόλης, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν γκαζάκια, μια κουκούλα, γάντια καθώς και ένα CD με ομιλία ή κείμενα του 32χρονου.

Χθες το πρωί, σε συνέχεια του μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων που ξεκίνησε ξημερώματα της Κυριακής και συνεχίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σημειώθηκε έκρηξη μηχανισμού στο ισόγειο νεοανεγειρόμενης οικοδομής, στην οδό Αγ. Τριάδος 12 στη Νέα Πεντέλη, όπου επρόκειτο να μεταστεγαστεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η βόμβα προκάλεσε μικρής ισχύος έκρηξη και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες αποτελούσε συνδυασμό εμπρηστικού και εκρηκτικού μηχανισμού. Αποτελούνταν από γκαζάκια και κοινή πυρίτιδα (όμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα βεγγαλικά), ενώ θεωρείται πιθανό να πυροδοτήθηκε με ωρολογιακό μηχανισμό. Λεπτά πριν από την έκρηξη, άγνωστος προειδοποίησε με τηλεφώνημά του στην Αμεσο Δράση και την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για την τοποθέτηση του μηχανισμού. «Η έκρηξη δεν ήταν ισχυρή λόγω ατελούς συνδεσμολογίας», δήλωσε αξιωματικός.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί λίγες ώρες νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Αγνωστοι τοποθέτησαν τρεις αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς σε υπό κατασκευή κτίριο στην Σταυρούπολη στο οποίο θα στεγαστεί το ΑΤ της περιοχής. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4.35 π.μ. και ήταν μικρής ισχύος σε σύγκριση με το μέγεθος και την ποσότητα των φιαλών που είχαν τοποθετηθεί σε τρία διαφορετικά σημεία περιμετρικά του κτιρίου. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει γκαζάκια γύρω από δεκάλιτρες φιάλες υγραερίου μαζί με μπαταρίες και ρολόγια αλλά, εξερράγησαν μόνο τα γκαζάκια σε ένα από τα τρία σημεία. Λίγη ώρα αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε σε ενημερωτική ιστοσελίδα αλλά και τηλεοπτικό σταθμό και ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη των δύο επιθέσεων αναλαμβάνει η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας - Θεσσαλονίκης». Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε, μεταξύ άλλων, αναλάβει την ευθύνη για τον εμπρησμό του συρμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, στις 3 Μαρτίου.

Με κείμενο που ανήρτησε στο διαδίκτυο, ομάδα με τίτλο «συμβούλιο αποδόμησης της τάξης/σύμπραξη εμπρηστών» ανέλαβε την ευθύνη εμπρηστικών επιθέσεων κατά τεσσάρων στόχων στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, οργάνωση με την επωνυμία «Σύμπραξη εμπρηστών-επιχείρηση ασφάλεια /Πύρινες Σκιές» δήλωσε υπεύθυνη για τους συνολικά 11 εμπρησμούς στην Αττική. Αίσθηση προκάλεσε τέλος είδηση ότι αύριο κλήθηκαν να καταθέσουν στον εισαγγελέα Ξάνθης δύο νεαροί που κατηγορούνται για αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στις 10 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια κινητοποιήσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν ξημερώματα χθες κουκουλοφόροι κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Χαρ. Τρικούπη 50.

ΠΗΓΗ

Η ενοχοποίηση του Πατριωτισμού

Μετά το 1995 έγινε μια μετάλλαξη σε όλη την κλίμακα. Επικράτησε ένα πολιτικό ρεύμα ΠΑΝΤΟΥ:

* Στο ΠΑΣΟΚ το έλεγαν «εκσυγχρονισμό».
* Στη Νέα Δημοκρατία το έλεγαν «φιλελεύθερη πτέρυγα».
* Στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ το έλεγαν «ανανεωτικό ρεύμα».

Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των δυνάμεων (που κυριαρχούσαν στο Σημιτικό ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ) ήταν η ενοχοποίηση του πατριωτισμού και η απο-εθνικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, στο όνομα της Παγκοσμιοποίησης, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, στο όνομα της Πολυ-πολιτισμικότητας, στο όνομα της «Πολιτικής Ορθότητας».

Επρόκειτο για ένα συμπίλημα ιδεολογημάτων που δεν ήταν ούτε «εκσυγχρονιστικά» (υπήρξαν ιδιαίτερα αναχρονιστικά, μεσουρανούσαν ήδη από τη δεκαετία του 1920) ούτε «αριστερά» (αποτελούσαν κραυγαλέα έκφραση μιας δεξιάς πολιτικής υποταγής στην αυτοκρατορική μεταμόρφωση της «μοναδικής υπερδύναμης») ούτε «ανανεωτικά» (ουσιαστικά αναπαλαίωναν στερεότυπα της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας από τις δεκαετίες του 60 - γι’ αυτό και ονομάστηκαν κάποτε «τρίτος δρόμος») ούτε «φιλελεύθερα» (δεν αποκαθιστούσαν τέλειες αγορές, επέβαλαν καρτέλ διαπλοκής παντού!)

Αυτά όλα άρχισαν να ξεφτάνε μετά το 2001 και κατέρρευσαν οριστικά το 2008.

Σήμερα όλοι ανακαλύπτουν το ρόλο του εθνικού κράτους - εντός και εκτός Ε.Ε. - ουδείς μιλάει για «παγκοσμιοποίηση» (παρά μόνο σαν να πρόκειται για σύγχρονη… μάστιγα-πράγμα άδικο, εδώ που τα λέμε) όλοι στρέφονται κατά της λαθρομετανάστευσης, τα όρια αριστεράς και δεξιάς μοιάζουν πολύ μπερδεμένα ξανά. Παράδειγμα πως κατατάσσετε τον μακαρίτη Πιτ Φορσιουν στην Ολλανδία, ή τον Τρέβορ Φίλλιπς στη Βρετανία;

Με δύο λόγια, αυτός ο συρφετός Σημιτισμού-Μητσοτακισμού και Κυρκισμού (από τον Λεωνίδα Κύρκο), τείνει να αποδυναμωθεί παντού. Ως ιδεολογικό ρεύμα.

Οι παλαιοί υποστηρικτές του τον εγκαταλείπουν, οι παλαιοί εκφραστές τους την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, γενικώς το ρεύμα δεν έχει πια… “ρεύμα”.

Αλλά πρόλαβε να ισοπεδώσει πίσω του πολλά. Να υποβαθμίσει την Πολιτική σε διαχείριση, την Οικονομία σε μοίρασμα κοινοτικών κονδυλίων και επιδομάτων, την εκπαίδευση σε εξεταστικό σύστημα, τον Πολιτισμό σε δίκτυο χρηματοδότησης ισχυρών κλικών, την ενημέρωση σε συγχορδία «παπαγάλων», διαλύοντας επίσης τα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια, την Αστυνομία και - φοβάμαι - τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΠΗΓΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ :

"Ο πατριωτισμός είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και ειρηνικής συνεργασίας με τους άλλους λαούς. Αν χάναμε ποτέ την εθνική μας ταυτότητα θα μετατρεπόμασταν σε συνονθύλευμα τοπικισμών, χωρίς κοινές αναφορές, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς, χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η ελληνική κοινωνία έχει πολύ ισχυρά στοιχεία συλλογικής ταυτότητας κι έχει κάθε λόγο να νιώθει υπερήφανη γι’ αυτά. Όσοι θεωρούν την εθνική συνείδηση και την συλλογική μας ταυτότητα… «κουσούρι» κάνουν λάθος! Πολύ σοβαρό λάθος. Κι έρχονται σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Ο οποίος δεν διαπραγματεύεται ούτε την παράδοσή του, ούτε τον Πολιτισμό του, ούτε όλα όσα τον ενώνουν αιώνες τώρα. Η Ελευθερία μας και η Ελληνικότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά."

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΗΣ FRONTEX ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ


Σε ρεπορτάζ που παρουσίασε η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ, πολίτης του Σουφλίου κατέγραψε με ερασιτεχνική κάμερα την πτήση του ελικοπτέρου της FRONTEX, καθώς και την παρενόχλησή του από οπλισμένο τουρκικό F-16.