20 Μαΐ 2009

Η ενοχοποίηση του Πατριωτισμού

Μετά το 1995 έγινε μια μετάλλαξη σε όλη την κλίμακα. Επικράτησε ένα πολιτικό ρεύμα ΠΑΝΤΟΥ:

* Στο ΠΑΣΟΚ το έλεγαν «εκσυγχρονισμό».
* Στη Νέα Δημοκρατία το έλεγαν «φιλελεύθερη πτέρυγα».
* Στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ το έλεγαν «ανανεωτικό ρεύμα».

Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των δυνάμεων (που κυριαρχούσαν στο Σημιτικό ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ) ήταν η ενοχοποίηση του πατριωτισμού και η απο-εθνικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, στο όνομα της Παγκοσμιοποίησης, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, στο όνομα της Πολυ-πολιτισμικότητας, στο όνομα της «Πολιτικής Ορθότητας».

Επρόκειτο για ένα συμπίλημα ιδεολογημάτων που δεν ήταν ούτε «εκσυγχρονιστικά» (υπήρξαν ιδιαίτερα αναχρονιστικά, μεσουρανούσαν ήδη από τη δεκαετία του 1920) ούτε «αριστερά» (αποτελούσαν κραυγαλέα έκφραση μιας δεξιάς πολιτικής υποταγής στην αυτοκρατορική μεταμόρφωση της «μοναδικής υπερδύναμης») ούτε «ανανεωτικά» (ουσιαστικά αναπαλαίωναν στερεότυπα της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας από τις δεκαετίες του 60 - γι’ αυτό και ονομάστηκαν κάποτε «τρίτος δρόμος») ούτε «φιλελεύθερα» (δεν αποκαθιστούσαν τέλειες αγορές, επέβαλαν καρτέλ διαπλοκής παντού!)

Αυτά όλα άρχισαν να ξεφτάνε μετά το 2001 και κατέρρευσαν οριστικά το 2008.

Σήμερα όλοι ανακαλύπτουν το ρόλο του εθνικού κράτους - εντός και εκτός Ε.Ε. - ουδείς μιλάει για «παγκοσμιοποίηση» (παρά μόνο σαν να πρόκειται για σύγχρονη… μάστιγα-πράγμα άδικο, εδώ που τα λέμε) όλοι στρέφονται κατά της λαθρομετανάστευσης, τα όρια αριστεράς και δεξιάς μοιάζουν πολύ μπερδεμένα ξανά. Παράδειγμα πως κατατάσσετε τον μακαρίτη Πιτ Φορσιουν στην Ολλανδία, ή τον Τρέβορ Φίλλιπς στη Βρετανία;

Με δύο λόγια, αυτός ο συρφετός Σημιτισμού-Μητσοτακισμού και Κυρκισμού (από τον Λεωνίδα Κύρκο), τείνει να αποδυναμωθεί παντού. Ως ιδεολογικό ρεύμα.

Οι παλαιοί υποστηρικτές του τον εγκαταλείπουν, οι παλαιοί εκφραστές τους την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, γενικώς το ρεύμα δεν έχει πια… “ρεύμα”.

Αλλά πρόλαβε να ισοπεδώσει πίσω του πολλά. Να υποβαθμίσει την Πολιτική σε διαχείριση, την Οικονομία σε μοίρασμα κοινοτικών κονδυλίων και επιδομάτων, την εκπαίδευση σε εξεταστικό σύστημα, τον Πολιτισμό σε δίκτυο χρηματοδότησης ισχυρών κλικών, την ενημέρωση σε συγχορδία «παπαγάλων», διαλύοντας επίσης τα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια, την Αστυνομία και - φοβάμαι - τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΠΗΓΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ :

"Ο πατριωτισμός είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και ειρηνικής συνεργασίας με τους άλλους λαούς. Αν χάναμε ποτέ την εθνική μας ταυτότητα θα μετατρεπόμασταν σε συνονθύλευμα τοπικισμών, χωρίς κοινές αναφορές, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς, χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η ελληνική κοινωνία έχει πολύ ισχυρά στοιχεία συλλογικής ταυτότητας κι έχει κάθε λόγο να νιώθει υπερήφανη γι’ αυτά. Όσοι θεωρούν την εθνική συνείδηση και την συλλογική μας ταυτότητα… «κουσούρι» κάνουν λάθος! Πολύ σοβαρό λάθος. Κι έρχονται σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Ο οποίος δεν διαπραγματεύεται ούτε την παράδοσή του, ούτε τον Πολιτισμό του, ούτε όλα όσα τον ενώνουν αιώνες τώρα. Η Ελευθερία μας και η Ελληνικότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά."

Δεν υπάρχουν σχόλια: