28 Ιουν 2009

Δεν θα εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής

Η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών από την Ελλάδα, όσο αρνούνται να υπογράψουν αντίστοιχες συμφωνίες το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και οι άλλες χώρες της αρχικής τους προέλευσης. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα ο Τούρκος επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας κ. Εγκεμέν Μπαγίς. «Αρνούμεθα να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου», τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ», καλώντας τους Ελληνες πολιτικούς να αναλογισθούν «αν μας θέλουν πλήρες μέλος της Ε.Ε. ή μία χώρα με δυσκολίες που μπορεί να τις μεταδώσει στην ευρύτερη περιοχή»

Αποκαλυπτικές όμως των προθέσεων της Αγκυρας είναι και άλλες απαντήσεις του Τούρκου αξιωματούχου. Ο κ. Μπαγίς χαρακτηρίζει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης «εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας», το οποίο συνδέεει μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς με τη μειονότητα στη Θράκη. Επίσης, αναφέρει ότι η Αγκυρα θα ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, μόνον όταν εμπορικά πλοία της Ε.Ε. «δέσουν» για πρώτη φορά στα Κατεχόμενα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΜΕΝ ΜΠΑΓΙΣ ΕΔΩ

Συνέντευξη με έναν δουλέμπορο

http://www.sefeaa.gr/Album/tae-drash4.jpg

Η "ΜτΚ" μιλά με 43χρονο Τούρκο, που βγάζει το... ψωμί του οδηγώντας λαθρομετανάστες από τα βάθη της Τουρκίας στην Ελλάδα: "Παίρνουμε μέχρι 7.000 δολάρια το κεφάλι".

Του Κώστα Καντούρη

“Τα μπαξίσια στην Τουρκία πέφτουν βροχή. Δεν τους ενδιαφέρει η λαθρομετανάστευση. Αν σε βρουν στο δρόμο και δεν έχεις χαρτιά, οι αστυνομικοί σού παίρνουν 50 δολάρια και σε αφήνουν, αν εντοπίσουν ολόκληρη ομάδα με οδηγό στα σύνορα, μπορεί να ζητήσουν και 500”.

Ο Γιλμάζ είναι 43 χρόνων και πολλές φορές έγινε δουλέμπορος, καθοδηγώντας λαθρομετανάστες από το εσωτερικό της Τουρκίας, με σκοπό να φτάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. “Εγώ μέχρι εκεί τους πήγαινα, ήμουν κατσαχτσής”, λέει στη “ΜτΚ”, περιγράφοντας όλα τα δρομολόγια της σύγχρονης οδύσσειας χιλιάδων μεταναστών, που προορισμό έχουν τη χώρα μας, και αποκαλύπτοντας τον “τιμοκατάλογο του αίσχους”, τα χρήματα που δίνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Σήμερα υποστηρίζει πως έχει αποσυρθεί, παρότι έβγαλε αρκετά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια από μεταφορές αλλοδαπών. “Όπως αέρα τα πήρα, έτσι αέρα έφυγαν όλα”, ομολογεί.

Γεννημένος σε ένα χωριό που βρίσκεται στα βάθη της Τουρκίας, ισχυρίζεται πως οδηγήθηκε να κάνει τον ρόλο του λαθροδιακινητή (κατσαχτσή στα τουρκικά), όταν έβλεπε συγχωριανούς του που έφευγαν από τον τόπο τους δίνοντας πολλά χρήματα σε αγνώστους, αρκεί να φτάσουν στην Ελλάδα. “Είχα επαφές στην Κωνσταντινούπολη και έτσι πήγα εκεί. Ούτε μπορώ να θυμηθώ πόσους συνόδευσα. Με έπιασαν πολλές φορές οι αστυνομικοί”, εξομολογείται.

“Αλλοι πήγαιναν με τα πόδια, άλλοι με λεωφορεία, ορισμένοι που είχαν περισσότερα χρήματα με αεροπλάνα, μέχρι να φτάσουν στα σύνορα”. Ο ίδιος αναλάμβανε να οδηγήσει μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα σύνορα του Έβρου, από όπου τους παραλάμβαναν άλλοι λαθροδιακινητές στην Ελλάδα. Υποστηρίζει πως τα κυκλώματα των δουλεμπόρων είναι πολλά σε Τουρκία και Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες σε Ασία και Αφρική. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, από τις πληροφορίες και τη γνώση που έχει, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες κατσαχτσήδες, τόνισε. “Τουλάχιστον 100 είναι Ιρακινοί που έχουν μάθει τη γλώσσα και αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τους δικούς τους. Περισσότεροι από 30 είναι Τούρκοι, αλλά δουλεύουν Σύροι, Αφρικανοί και Ιρανοί”.

“ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΑΝ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ”

Ο Γιλμάζ παραδέχεται πως όλα όσα σχετίζονται με το δουλεμπόριο γίνονται τη νύχτα. “Οι μετανάστες έφταναν στην Κωνσταντινούπολη από τα χωριά τους με διάφορους τρόπους. Εμείς είχαμε συνεννοηθεί με άλλους κατσαχτσήδες, είτε από τη χώρα τους είτε από την Τουρκία, και τους βάζαμε σε ξενοδοχεία, μέχρι να έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε για τα σύνορα”, περιγράφει.

Το δρομολόγιο για τη νέα “γη της επαγγελίας” πάντα έχει μια μεγάλη στάση στη γειτονική χώρα. “Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν δύο, τρεις ή και έξι μήνες, ώσπου να ξεκινήσουν για τα σύνορα”, αναφέρει και εξηγεί πως τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κωνσταντινούπολη καλύπτονται από τους ίδιους τους μετανάστες και δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο της λαθρομεταφοράς.

“Όταν έφτανε η ώρα να ανέβουν στο φορτηγό, μπαίναμε σε στενά δρομάκια της Κωνσταντινούπολης πίσω από τα ξενοδοχεία και τους φορτώναμε. Μπορεί οι αστυνομικοί να παίρνουν λεφτά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα πετύχεις”, περιέγραψε. Στο ταξίδι για τα ελληνοτουρκικά σύνορα έπαιρναν όλα τα μέτρα ασφαλείας. “Πάντα υπήρχε κάποιος μπροστά να εποπτεύει μήπως μας βρει ο στρατός. Αυτοί δεν έπαιρναν λεφτά, μας έπιαναν”, υπογράμμισε ο 43χρονος. “Δεν ήμουν μόνος μου. Για μία μεταφορά πληρωνόμασταν μέχρι και επτά κατσαχτσήδες”, συμπλήρωσε.

Το Αλημπέκιοϊ, το Ανάς, το Σούμπασι και τα Ύψαλα είναι τα τουρκικά χωριά, στα οποία φτάνουν τα καραβάνια των μεταναστών, για να συνεχίσουν πεζή για τον ποταμό Έβρο. “Τρία τέσσερα άτομα από εμάς πηγαίνουν μπροστά και τους καθοδηγούν μέχρι το ποτάμι. Εκεί τους βάζουμε σε πλαστικές βάρκες και απέναντι τους περιμένει άλλος οδηγός”, περιέγραψε.

Ο ίδιος πολλές φορές έτυχε να βρεθεί με ένα μωρό στην αγκαλιά ή με έναν άρρωστο μετανάστη στην πλάτη του. “Είμαστε κι εμείς άνθρωποι”, λέει και επικρίνει “συναδέλφους” του που εξαπατούν ομάδες μεταναστών. “Έχω μάθει ότι, όταν τα χρήματα είναι λίγα και προκαταβάλλονται, τυχαίνει να τους αφήσουν σε αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα αλλά μέσα στην Τουρκία, λέγοντάς τους ότι έφτασαν στην Ελλάδα. Έχουν εξαπατήσει αρκετούς”. Ωστόσο υποστήριξε πως δεν έχει πληροφορηθεί αν αληθεύουν όσα έχουν ακουστεί, πως πολλοί λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν από δουλέμπορους σε ελληνικά ναρκοπέδια, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους από εκρήξεις ναρκών. “Δεν θα έγινε σκόπιμα, κανένας δεν θέλει νεκρούς. Άλλωστε όλοι περιμένουμε να πάρουμε τα λεφτά μας, όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους”, συμπλήρωσε.

Στόχος των διακινητών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία είναι να καθοδηγήσουν τους μετανάστες σε περιοχές που έχουν λιγότερη αστυνομική επιτήρηση. “Το Σουφλί το αποφεύγαμε, αφού εκεί στήνουν αστυνομικοί τις θερμικές κάμερες”, εξήγησε. Τόνισε πως τα τελευταία χρόνια είχε αναπτυχθεί έντονα το δουλεμπόριο στο νομό Έβρου από τη θάλασσα. Οι βάρκες με τους μετανάστες έφταναν στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου. “Εκεί τους έπαιρναν ψαράδες της Αλεξανδρούπολης, τους έκρυβαν σε σπίτια και μετά τους έβαζαν στο τρένο για να φύγουν για την Αθήνα. Όταν σημειώθηκε το περιστατικό με τον πνιγμό λαθρομεταναστών, σταμάτησαν”, αποκάλυψε.

ΧΟΡΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Τα ποσά που διακινούνται μαζί με τους χιλιάδες μετανάστες που περνούν τα ελληνικά σύνορα, κατευθυνόμενοι είτε προς την Αθήνα είτε προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αδύνατο να υπολογιστούν, εκτιμάται όμως πως πλησιάζουν τα ποσά των χρημάτων που διακινούνται στο εμπόριο ναρκωτικών.

Ο 43χρονος Γιλμάζ αποκάλυψε τον τιμοκατάλογο που τηρείται μεταξύ των κυκλωμάτων από την ώρα που θα ξεκινήσει ο μετανάστης από τη χώρα του μέχρι την Ελλάδα. “Εάν έρθει με λεωφορείο ή αεροπλάνο από το Ιράκ, για παράδειγμα, μέχρι την Τουρκία και από εκεί με φορτηγά ή τρένο έως την Αθήνα, το ποσό κυμαίνεται από 5.500 έως 7.000 δολάρια για τον καθένα”, αναφέρει. Το συγκεκριμένο ποσό αυξάνεται, όταν η χώρα προέλευσης είναι πιο μακριά, και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 12.000 δολάρια. Λιγότερα είναι τα χρήματα που δίνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Τουρκία πεζοί, επειδή δεν μπορούν να εκδώσουν διαβατήριο ή βίζα. “Αυτοί ακολουθούν δρομολόγια με τα πόδια πολλές μέρες, περνούν πρώτα από το Ιράν και μετά φτάνουν στην Τουρκία, δίνουν περίπου 700 δολάρια ο καθένας”. Επίσης λιγότερα είναι τα χρήματα που καταβάλλουν για να φτάσουν στην Ελλάδα με σαπιοκάραβα από τις τουρκικές ακτές, οπότε το ποσό φτάνει τα 1.700 δολάρια για τον καθένα.

Μέσα στο πακέτο περιλαμβάνεται η έκδοση διαβατηρίου και βίζας για την Τουρκία, το αεροπορικό εισιτήριο ή το εισιτήριο για το λεωφορείο μέχρι την Κωνσταντινούπολη ή τα τουρκικά νησιά, τα εισιτήρια του τρένου μέσα στην Ελλάδα, μέχρι να φτάσει ο λαθρομετανάστης στην Αθήνα ή τα έξοδα για τον φορτηγατζή. “Απ’ αυτά τα λεφτά παίρνουν πάρα πολλοί κατσαχτσήδες. Εμείς -δηλαδή η ομάδα των έξι ή επτά ατόμων- μοιραζόμασταν 400-500 δολάρια για τον καθένα επειδή τους πηγαίναμε στα σύνορα”, υπογράμμισε. “Άλλοι κανονίζουν το φορτηγό, άλλοι τις βάρκες, άλλοι τα χρήματα για αστυνομικούς”, συμπλήρωσε.

Μέχρι 1.200 ευρώ από το συγκεκριμένο ποσό που δίνει ο μετανάστης εισπράττουν οι δουλέμποροι που δραστηριοποιούνταν εντός της Ελλάδας. “Στην Αθήνα καλύπτονται και τα έξοδα για τα σπίτια, στα οποία τους κρύβουν, μέχρι οι διακινητές να πάρουν τα λεφτά τους”.

Το τελευταίο διάστημα έντονη είναι η διακίνηση από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. “Για να φύγεις από την Ελλάδα, πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 3.000 ευρώ, ανάλογα στη χώρα στην οποία πηγαίνεις”, ανέφερε ο 43χρονος. Η Γερμανία αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς, αν και τελευταία προστέθηκαν η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία. Η Γαλλία και η Ιταλία προτιμούνται μόνο ως περάσματα. “Γι’ αυτά τα ταξίδια υπάρχουν και άλλα έξοδα. Εκτός από πλαστά διαβατήρια και βίζες, πληρώνονται και υπάλληλοι του αεροδρομίου για να κάνουν τα στραβά μάτια”, αποκάλυψε.

Κόποι μιας ζωής

Για τη σύγχρονη οδύσσειά τους οι μετανάστες καλούνται να πληρώσουν με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, χωρίς πάντα να είναι βέβαιοι πως θα φτάσουν στην Ελλάδα. “Τις περισσότερες φορές που αποφασίζουν να ξεκινήσουν πουλούν όλα τους τα υπάρχοντα, σπίτια χωράφια, ό,τι έχουν, για να εξασφαλίσουν λεφτά”, εξηγεί ο Γιλμάζ. “Πολλές φορές οι συγγενείς που έχουν στην Ευρώπη και τους περιμένουν στέλνουν και αυτοί χρήματα”.

Προκειμένου να διασφαλιστεί πως τα χρήματά του δεν θα κάνουν φτερά πριν φτάσει στον προορισμό του, ο μετανάστης, όταν βρίσκεται στην Τουρκία, κάνει καταθέσεις σε ειδικούς λογαριασμούς, κρατώντας τον κωδικό τους. “Όταν φτάσουν, δίνουν στον κατσαχτσή της Ελλάδας τον κωδικό και μετά μοιράζονται τα χρήματα σε όλους”, υποστήριξε.

Ωστόσο, ο μετανάστης χάνει τα μισά του χρήματα σε περίπτωση που συλληφθεί. “Αυτά τα ποσά τα παίρνει ο τελικός παραλήπτης οδηγός του, ο οποίος φροντίζει στη συνέχεια να πληρώσει δικηγόρους για τις διαδικασίες παραμονής ή ασύλου”, αποκάλυψε.

Το “πακέτο” περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες οδηγίες, προκειμένου οι αλλοδαποί να ζητήσουν άσυλο και να κερδίσουν την παραμονή τους.Στην Ελλάδα όταν μπαίνουν, σπάνια κρατούν διαβατήρια, ενώ, εάν ταξιδέψουν με πλαστά για την Ευρώπη από την Αθήνα, γνωρίζουν ότι πρέπει να τα σκίσουν και να τα πετάξουν στην τουαλέτα, αφού τους λένε πως η διαδικασία να πάρουν πολιτικό άσυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι άμεση, κατέληξε ο 43χρονος.

Τα 6 μέτρα της «ατζέντας ασφαλείας» της κυβέρνησης

http://2.bp.blogspot.com/_oVIZYIS6yf8/SdP01qFWS9I/AAAAAAAAAFg/YBS0ZPx-kGI/s320/surveillance-cameras-400.jpg

Η εξαγγελία νέων μέτρων για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας έγινε συμπτωματικά στον ίδιο χρόνο με τη δημοσιοποίηση έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία οκτώ στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε. Το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χρήση καμερών δεν θα βοηθούσε στην ανάσχεση του εγκλήματος, ενώ το 45% πιστεύει το ακριβώς αντίθετο. Το σημαντικότερο είναι ότι ένας στους δύο λέει «ναι» στην ενεργοποίηση των ανενεργών καμερών.

Ποια είναι ωστόσο τα νέα μέτρα που προτίθεται να θεσπίσει η κυβέρνηση;

1. Ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο, τα καρτοκινητά ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια. Στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποδεικνύουν ότι πολλά από τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα «σκοντάφτουν»στην ανωνυμία των καρτοκινητών. Με την ψήφιση του νόμου, στις αρχές Ιουλίου, όλοι όσοι προτίθενται να αποκτήσουν καρτοκινητό μπορούν να το προμηθευτούν από όπου θέλουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από εξουσιοδοτημένο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας για ταυτοποίηση: να δώσουν δηλαδή τα στοιχεία τους, που είναι για τους ημεδαπούς αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Σε περίπτωση αλλοδαπών θα πρέπει να παρουσιαστούν έγγραφα που πιστοποιούν ότι βρίσκονται νομίμως στην Ελλάδα. Οι παλαιοί κάτοχοι καρτοκινητών έχουν διορία ενός έτους, ως τον Ιούλιο του 2010, για να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις. Ηδη το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία ενώ συζητείται να εφαρμοστεί και στην Αλβανία.

2. Αρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τα κακουργήματα
Ως τώρα η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών γινόταν κατόπιν αδείας του εισαγγελέα για ορισμένα κακουργήματα, όπως εμπορία ναρκωτικών, φόνοι, ξέπλυμα χρήματος και τελευταίως απαγωγές. Με τη νέα ρύθμιση, μέσω δικαστικής οδού (με αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών) θα επιτυγχάνεται άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για όλες ανεξαιρέτως τις κακουργηματικές πράξεις. Σε επείγουσες περιπτώσεις την άδεια για την άρση του απορρήτου θα μπορεί να παραχωρεί ο εισαγγελέας και θα ακολουθεί η έγκριση από το Συμβούλιο Εφετών.

3. Δημιουργία τράπεζας DΝΑ
Πέραντων δακτυλικών αποτυπωμάτων (θεωρείται ήδη ξεπερασμένη μέθοδος ταυτοποίησης) θα αποθηκεύεται και DΝΑ των πολιτών, ώστε να είναι ευκολότερη από τα υπερσύγχρονα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας η ταυτοποίηση εγκληματικών πράξεων. Ολα ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες, όταν κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ επισκέφθηκε τον κ. Μαρκογιαννάκη και του είπε ότι η χώρα είναι γυμνή έναντι του εγκλήματος και της τρομοκρατίας χωρίς τη δημιουργία τράπεζας DΝΑ και την ενεργοποίηση των καμερών. Το θέμα του DΝΑ θα επεκταθεί εν συνεχεία στους μετανάστες καθώς και στους λαθρομετανάστες.

4. Μέτρα για τη λαθρομετανάστευση
Τροπολογία η οποία έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από τον ΛΑΟΣ. Μεταξύ άλλων καθιστά κακούργημα τη διακίνηση μεταναστών και διπλασιάζει τον χρόνο κράτησης για τους υπό απέλαση λαθρομετανάστες. Ως τώρα τα αδικήματα αυτά ήταν πλημμελήματα και οι δουλέμποροι, όταν συλλαμβάνονταν, απλώς πλήρωναν ένα χρηματικό ποσό και αφήνονταν ελεύθεροι. Τώρα όμως, με τη διάταξη που ψηφίστηκε, οι δουλέμποροι που θα συλλαμβάνονται θα αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά την καταδίκη τους θα οδηγούνται στη φυλακή. Ως τώρα το ανώτατο χρονικό όριο κράτησης για τους υπό απέλαση λαθρομετανάστες ήταν τρεις μήνες. Με τη νέα ρύθμιση διπλασιάζεται στους έξι μήνες και ο εισαγγελέας θα μπορεί να το παρατείνει και άλλους έξι μήνες.

5. Ο νόμος για τις κουκούλες
Εφεξής θα είναι ποινικά επιβαρυντική η διάπραξη αδικημάτων με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά του προσώπου ή με τη χρήση κουκούλας. Ποια είναι τα αδικήματα αυτά; σωματική βλάβη, απρόκλητη σωματική βλάβη, βαρεία σωματική βλάβη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κ.ά. Επίσης η εξύβριση δημοσίου οργάνου θα διώκεται αυτεπάγγελτα και όχι κατ΄ έγκληση. Ηταν το θέμα για το οποίο προκλήθηκε ένταση στη συζήτηση στη Βουλή.

6. Ανοιχτές κάμερες χωρίς άδεια του Εισαγγελέα
ΙΣΩΣτο σημαντικότερο μέτρο που θα εισέλθει στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα μπορεί να γίνεται ενεργοποίηση των καμερών χωρίς προηγούμενη εισαγγελική άδεια, όταν διαπιστώνεται ότι απειλείται η δημόσια ασφάλεια. Στην πραγματικότητα ενεργοποιείται μέρος του περίφημου (και πανάκριβου) C4i με τις κάμερες όχι απλώς να βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, αλλά και να αποθηκεύουν στοιχεία (εικόνα, αλλά και ήχο) που έχουν συλλέξει για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες 250 από τις 300 κάμερες που είχαν εγκατασταθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (οι πενήντα έχουν καταστραφεί). Πρόθεση είναι να αντικατασταθούν όλες οι χαλασμένες κάμερες με καινούργιες, ενώ πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι κάμερες σε σύντομο χρονικό διάστημα (εφόσον παραστεί ανάγκη) να διπλασιαστούν και εγκατασταθούν σε όλες τις μεγαλουπόλεις. Οι ήδη εγκατεστημένες κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας θα μετατραπούν σε κάμερες παρακολούθησης με δυνατότητα να αποθηκεύουν και αυτές εικόνα και ήχο.

ΠΗΓΗ

Ατολμος στη διακυβέρνηση της χώρας ο πρωθυπουργός λέει το 66,8%

http://www.greekamericannewsagency.com/gana/images/stories/karamanlhs_k_koinobouleytikh.jpg

Πιο τολμηρό στην άσκηση των καθηκόντων του θέλει τον πρωθυπουργό η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «RASS», που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Το Παρόν».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.001 νοικοκυριών από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου, ποσοστό 66,8% των ερωτηθέντων απαντούν πως ο κ. Καραμανλής είναι άτολμος στη διακυβέρνηση της χώρας, σε αντίθεση με 28,7, που τον χαρακτηρίζουν τολμηρό.

Παρά ταύτα, σε ποσοστό 55,3% οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να εξανλτήσει την τετραετία, ενώ πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επιθυμούν σε ποσοστό 41,1%.

Στο ερώτημα, τι ευθύνεται για την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές,

33,2% εκτιμούν ότι φταίει η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης,

26,4% η σκανδαλολογία,

26,4% η συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης

και μόνον 7,7% επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να υπερέχει στις εκτιμήσεις των πολιτών ως «ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός», με ποσοστό 45,4% έναντι 36,4%, που συγκεντρώνει ο κ. Παπανδρέου.

ΠΗΓΗ

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕ ΑΠΑΞΙΩΣΗ , ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΕ ΑΦΑΣΙΑ

Του Μάνου Ηλιάδη,ΚτΕ

Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΘΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥΣ ΟΥΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΨΟΥΝ. ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ? ΕΔΩ 13 ΑΡΜΑΤΑ ΛΕΟΠΑΡΝΤ-2 ΜΑΣ ΖΗΤΑΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ,ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ , ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΑΛΛΟΥ , ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ.

ΥΠΗΡΕΤΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ , ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ

ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΩΝΕΥΤΗΡΙ (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

http://1.bp.blogspot.com/_KCuHoU9QBUU/SjaNEc_TmoI/AAAAAAAATnE/lJB5yGvt4c0/s400/George_papandreou.jpg

«υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη δουλειά, με ίσους μισθούς για την ίδια εργασία, κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις»


(ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ?)

«ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα»

(ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ" ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑ ΚΟΛΩΣΟΥΜΕ ? ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ .... I HAVE A DREAM)

«θα βοηθηθούν και όσοι Αλβανοί επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία»

(ΕΔΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ .... ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ? ΕΧΕΙ ΚΑΝΑ ΕΤΟΙΜΟ ΣΧΕΔΙΟ Ή ΠΕΤΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ , ΘΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ?)

«άμεση απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα»

(ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΧΩΡΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ , ΕΛΑΤΕ ΕΔΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ , ΩΡΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ)

απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά τελειώνουν στην Ελλάδα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εξακολουθούν να παραμένουν στην χώρα μας για 3 συνεχή έτη

(ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΕΔΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΗ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ , ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ? ΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ , ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ DISNEYLAND)

«Οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν θετικό οικονομικό μέγεθος για την Ελλάδα και τους ευχαριστώ γι αυτό»

(ΝΑΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ , ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1992 - 1993 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΝ ΩΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟ)

«Παλιά, οι μειονότητες θεωρούνταν απειλή, τώρα πλέον δεν αποτελούν απειλή, εξάλλου γι αυτό δημιουργήσαμε την ΕΕ, ώστε τα σύνορα να παίζουν "μικρότερο ρόλο" έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων»

(ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ "ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ" ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ ? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ , ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΕΤΕ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΙ ΛΕΤΕ ? Ή ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ? Η ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ)

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΧΘΕΣ

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής στον Αυλώνα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Σ. Ιντρίζι, που αυτοπροσδιορίζεται ως «τσάμης», στην εφημερίδα «Telegraf», ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Το πρόγραμμα του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» υιοθετεί σαφή θέση για το «τσάμικο», υπόθεση η οποία δεν είχε διευθετηθεί ποτέ μέχρι τώρα. Η κάθοδός μου στην Εκλογική Περιφέρεια του Αυλώνα, μέσα από τις τάξεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημαίνει πολλά. Σε περίπτωση εκλογής μου στο βουλευτικό αξίωμα για μια νέα τετραετία, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε οι «Τσάμηδες» να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους.

Ως Αλβανός και κυρίως ως «τσάμης», εγώ και άλλοι 300.000 «τσάμηδες» που διαβιούν στην Αλβανία δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα «εγκλήματα» του Ναπολέοντα Ζέρβα, σε βάρος του τσάμικου πληθυσμού, ούτε την εκδίωξή του από τα πάτρια εδάφη. Οι «τσάμηδες» δεν ζητούν αλλαγή συνόρων, αλλά το σεβασμό και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, που διεκδικούν με δημοκρατικά μέσα».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΑΜΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ?

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ greekinsight

"Επιπλέον, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, τσάμης στην καταγωγή, πρωτοστατεί τα δύο –τρία τελευταία χρόνια σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Οργάνωση και το κόμμα των τσάμηδων. Ήταν ο Ιντρίζι εκείνος που απηύθυνε ανοικτή επιστολή προς τους αρχηγούς των θρησκευτικών κοινοτήτων Αλβανίας – ορθόδοξης, μουσουλμανικής και καθολικής- να «χοροστατήσουν από κοινού σε μνημόσυνο προς τιμή των θυμάτων της τσάμικης τραγωδίας». Την επιστολή του ο Ιντρίζι την ανέγνωσε στη Βουλή, για να θέσει προφανώς, σε όσο πιο δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία Αλβανίας απάντησε ότι οι κανόνες της δεν της επιτρέπουν να μετάσχει σε κοινά μνημόσυνα, όσο για τους επικεφαλής της μουσουλμανικής και της καθολικής κοινότητας, αυτοί μετείχαν στο «μνημόσυνο». Παράλληλα, ο Ιντρλιζι ήταν από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης της «πορείας διαμαρτυρίας»που άρχισαν να διοργανώνουν οι τσάμηδες από πέρυσι καθώς και της ανέγερσης ενός μνημείου «προς τιμή των θυμάτων» στο νομό των Αγ. Σαράντα, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο Ιντρίζι μάλιστα, προσπαθεί εκ νέου να πετύχει την ψήφιση ενός νέου Ψηφίσματος από την αλβανική Βουλή για την «γενοκτονία»των τσάμηδων και δηλώνει ότι έχει την υποστήριξη αρκετών βουλευτών της Βουλής ώστε να πετύχει το στόχο του."

http://www.ereniku.net/cameria2.jpg