28 Ιουν 2009

Τα 6 μέτρα της «ατζέντας ασφαλείας» της κυβέρνησης

http://2.bp.blogspot.com/_oVIZYIS6yf8/SdP01qFWS9I/AAAAAAAAAFg/YBS0ZPx-kGI/s320/surveillance-cameras-400.jpg

Η εξαγγελία νέων μέτρων για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας έγινε συμπτωματικά στον ίδιο χρόνο με τη δημοσιοποίηση έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία οκτώ στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε. Το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χρήση καμερών δεν θα βοηθούσε στην ανάσχεση του εγκλήματος, ενώ το 45% πιστεύει το ακριβώς αντίθετο. Το σημαντικότερο είναι ότι ένας στους δύο λέει «ναι» στην ενεργοποίηση των ανενεργών καμερών.

Ποια είναι ωστόσο τα νέα μέτρα που προτίθεται να θεσπίσει η κυβέρνηση;

1. Ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο, τα καρτοκινητά ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια. Στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποδεικνύουν ότι πολλά από τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα «σκοντάφτουν»στην ανωνυμία των καρτοκινητών. Με την ψήφιση του νόμου, στις αρχές Ιουλίου, όλοι όσοι προτίθενται να αποκτήσουν καρτοκινητό μπορούν να το προμηθευτούν από όπου θέλουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από εξουσιοδοτημένο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας για ταυτοποίηση: να δώσουν δηλαδή τα στοιχεία τους, που είναι για τους ημεδαπούς αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Σε περίπτωση αλλοδαπών θα πρέπει να παρουσιαστούν έγγραφα που πιστοποιούν ότι βρίσκονται νομίμως στην Ελλάδα. Οι παλαιοί κάτοχοι καρτοκινητών έχουν διορία ενός έτους, ως τον Ιούλιο του 2010, για να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις. Ηδη το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία ενώ συζητείται να εφαρμοστεί και στην Αλβανία.

2. Αρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τα κακουργήματα
Ως τώρα η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών γινόταν κατόπιν αδείας του εισαγγελέα για ορισμένα κακουργήματα, όπως εμπορία ναρκωτικών, φόνοι, ξέπλυμα χρήματος και τελευταίως απαγωγές. Με τη νέα ρύθμιση, μέσω δικαστικής οδού (με αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών) θα επιτυγχάνεται άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για όλες ανεξαιρέτως τις κακουργηματικές πράξεις. Σε επείγουσες περιπτώσεις την άδεια για την άρση του απορρήτου θα μπορεί να παραχωρεί ο εισαγγελέας και θα ακολουθεί η έγκριση από το Συμβούλιο Εφετών.

3. Δημιουργία τράπεζας DΝΑ
Πέραντων δακτυλικών αποτυπωμάτων (θεωρείται ήδη ξεπερασμένη μέθοδος ταυτοποίησης) θα αποθηκεύεται και DΝΑ των πολιτών, ώστε να είναι ευκολότερη από τα υπερσύγχρονα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας η ταυτοποίηση εγκληματικών πράξεων. Ολα ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες, όταν κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ επισκέφθηκε τον κ. Μαρκογιαννάκη και του είπε ότι η χώρα είναι γυμνή έναντι του εγκλήματος και της τρομοκρατίας χωρίς τη δημιουργία τράπεζας DΝΑ και την ενεργοποίηση των καμερών. Το θέμα του DΝΑ θα επεκταθεί εν συνεχεία στους μετανάστες καθώς και στους λαθρομετανάστες.

4. Μέτρα για τη λαθρομετανάστευση
Τροπολογία η οποία έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από τον ΛΑΟΣ. Μεταξύ άλλων καθιστά κακούργημα τη διακίνηση μεταναστών και διπλασιάζει τον χρόνο κράτησης για τους υπό απέλαση λαθρομετανάστες. Ως τώρα τα αδικήματα αυτά ήταν πλημμελήματα και οι δουλέμποροι, όταν συλλαμβάνονταν, απλώς πλήρωναν ένα χρηματικό ποσό και αφήνονταν ελεύθεροι. Τώρα όμως, με τη διάταξη που ψηφίστηκε, οι δουλέμποροι που θα συλλαμβάνονται θα αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά την καταδίκη τους θα οδηγούνται στη φυλακή. Ως τώρα το ανώτατο χρονικό όριο κράτησης για τους υπό απέλαση λαθρομετανάστες ήταν τρεις μήνες. Με τη νέα ρύθμιση διπλασιάζεται στους έξι μήνες και ο εισαγγελέας θα μπορεί να το παρατείνει και άλλους έξι μήνες.

5. Ο νόμος για τις κουκούλες
Εφεξής θα είναι ποινικά επιβαρυντική η διάπραξη αδικημάτων με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά του προσώπου ή με τη χρήση κουκούλας. Ποια είναι τα αδικήματα αυτά; σωματική βλάβη, απρόκλητη σωματική βλάβη, βαρεία σωματική βλάβη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κ.ά. Επίσης η εξύβριση δημοσίου οργάνου θα διώκεται αυτεπάγγελτα και όχι κατ΄ έγκληση. Ηταν το θέμα για το οποίο προκλήθηκε ένταση στη συζήτηση στη Βουλή.

6. Ανοιχτές κάμερες χωρίς άδεια του Εισαγγελέα
ΙΣΩΣτο σημαντικότερο μέτρο που θα εισέλθει στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα μπορεί να γίνεται ενεργοποίηση των καμερών χωρίς προηγούμενη εισαγγελική άδεια, όταν διαπιστώνεται ότι απειλείται η δημόσια ασφάλεια. Στην πραγματικότητα ενεργοποιείται μέρος του περίφημου (και πανάκριβου) C4i με τις κάμερες όχι απλώς να βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, αλλά και να αποθηκεύουν στοιχεία (εικόνα, αλλά και ήχο) που έχουν συλλέξει για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες 250 από τις 300 κάμερες που είχαν εγκατασταθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (οι πενήντα έχουν καταστραφεί). Πρόθεση είναι να αντικατασταθούν όλες οι χαλασμένες κάμερες με καινούργιες, ενώ πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι κάμερες σε σύντομο χρονικό διάστημα (εφόσον παραστεί ανάγκη) να διπλασιαστούν και εγκατασταθούν σε όλες τις μεγαλουπόλεις. Οι ήδη εγκατεστημένες κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας θα μετατραπούν σε κάμερες παρακολούθησης με δυνατότητα να αποθηκεύουν και αυτές εικόνα και ήχο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: