17 Φεβ 2009

Επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ανασταλτικός παράγοντας η διέλευση από την Τουρκία.

Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας την καθιστά μοναδική δίοδο για το φυσικό αέριο του Καυκάσου και του Ιράν, με κίνδυνο για τη Δύση να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα τύπου Ουκρανίας, σε περίπτωση που επικρατήσουν στην Τουρκία δυνάμεις με αντιδυτικά αντανακλαστικά.

Η Τουρκία απαιτεί να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη από το ρόλο της ως διαμετακομιστή του αζέρικου αερίου προς τις αγορές της Δύσης.
Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα ήταν οι συναντήσεις που έγιναν χθες σε επίπεδο υπουργών και εταιρειών για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Το ελληνικό αίτημα για πώληση 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, γίνεται μεν αποδεκτό από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, η έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, προσκρούει στο ότι ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει με την Τουρκία για τους όρους διέλευσης του...φυσικού αερίου από το δίκτυο της γειτονικής χώρας, που αποτελεί και τη μοναδική δίοδο προκειμένου το αζέρικο αέριο να καταλήξει στις αγορές της Δύσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκρεμότητα αυτή, αποτελεί και τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση του έργου του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, αλλά και για σχέδια ευρύτερης σημασίας, όπως ο αγωγός Νabucco, για τον οποίο ενδιαφέρεται πρωτίστως η Ε.Ε.
Από ελληνικής και ιταλικής πλευράς επιδιώκεται το πρόβλημα της διέλευσης του φυσικού αερίου από το τουρκικό δίκτυο, να λυθεί με την υπογραφή τετραμερούς συμφωνίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, ελάχιστη πρόοδος έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή την τελευταία διετία. Γίνεται δε όλο και περισσότερο εμφανές, ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη από το ρόλο της ως διαμετακομιστή του αζέρικου αερίου προς τις αγορές της Δύσης. Μάλιστα, πρόσφατα συνέδεσε τη συνεισφορά της στο θέμα αυτό, με το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Οι συμφωνίες
Με τα δεδομένα αυτά, το κείμενο που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Αζέρο ομόλογό του, Ταρίκ Αλίεφ, περιορίστηκε στο επίπεδο ενός μνημονίου κατανόησης (memorandum of understanding) για τη συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε γεύμα εργασίας που ακολούθησε και στο οποίο παρακάθισε και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, οι δύο υπουργοί έκαναν μία ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο και συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου.
Επίσης, χθες, συναντήθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ταρίκ Αλίεφ και τον επικεφαλής της αζέρικης εταιρείας φυσικού αερίου Socar στα γραφεία της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αζέρικη πλευρά συμφώνησε για πώληση επιπλέον ποσοτήτων αερίου στην Ελλάδα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της ουσίας για τις επιπλέον ποσότητες που μπορεί να φτάσουν και τα 2 δισ. κυβικά ετησίως, θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με την Τουρκία για τους όρους διέλευσης του αζέρικου αερίου προς την Ελλάδα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΠΗΓΗ ΜΑΣ ΤΟ infognomonpolitics

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΟΙ "ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ" ,ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ , ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΟΥΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ , ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ .

ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ , ΕΤΣΙ ΟΣΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟΤΕ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ .

ΚΑΛΗ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ . ΓΙΑ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ .


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ZIRAAT ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ



Απαράδεκτη και προσβλητική για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη μη χρήση της ελληνικής γλώσσας και την αναφορά της Κομοτηνής σαν «Γκιουμουλτζίνα» στην πρόσκληση των εγκαινίων της Τράπεζας ZIRAAT, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης, που την επέστρεψε ζητώντας την άμεση ανάκλησή της. Μόλις δύο μέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια ο κ. Σταμάτης έκανε την κίνηση αυτή δημιουργώντας σύγχυση και στους υπόλοιπους φορείς της περιοχής μας που κλήθηκαν, για το τι θέση πρέπει να τηρήσουν, εφόσον ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε αυτή την άποψη και όχι μόνο δεν θα παρίσταται στην αυριανή τελετή που οργανώνεται αλλά δείχνει και τον δρόμο για την στάση των επίσημων ελληνικών αρχών. Ο κ. περιφερειάρχης ρωτήθηκε για τους λόγους που επέστρεψε την πρόσκληση και εξήγησε ότι, «ήταν γραμμένη στα αγγλικά και στα τουρκικά, χωρίς να αναγράφεται στα ελληνικά και γιατί χαρακτήριζε την πόλη στην οποία εδρεύουν «Γκιουμουρτζίνα», ενώ θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι είναι Κομοτηνή». Ο γενικός γραμματέας δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν θα παραστεί τελικά στα εγκαίνια και μόνο όταν κάποιος δημοσιογράφος τουρκόφωνου εντύπου του ανέφερε ότι η πόλη εγγράφεται ως Κομοτηνή με λατινικούς χαρακτήρες στην αγγλική έκδοση της πρόσκλησης του απάντησε «Εδώ είναι Ελλάδα» και αποχώρησε στην αίθουσα όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε η γνωμοδοτική επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου.

(ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΖΙΡΑΤ ΜΠΑΝΚ

Το κείμενο της επιστολής του κ. Σταμάτη προς τον διευθυντή της Τράπεζας ZIRAAT είναι λιτό περιεκτικό και τσεκουράτο. Έχει δε ως εξής:

«Κύριε διευθυντά, με λύπη μου είμαι υποχρεωμένος να σας επιστρέψω την πρόσκληση που μου απευθύνατε με την ευκαιρία των εγκαινίων λειτουργίας της Τραπέζης σας στην Κομοτηνή, γιατί θεωρώ ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για την χώρα που σας φιλοξενεί το γεγονός της χρησιμοποίησης στην πρόσκλησή σας της τουρκικής και της αγγλικής γλώσσας μόνο, καθώς και την αναγραφή της πόλης της Κομοτηνής ως «Γκιουμουλτζίνα». Τέτοιου είδους ενέργειες κάθε άλλο παρά βοηθούν τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Τραπέζης σας και παρακαλώ πολύ για την άμεση ανάκληση της πρόσκλησή σας αυτής».

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δίνει μεγάλη έμφαση στα εγκαίνια, αφού την κορδέλα του τραπεζικού καταστήματος που βρίσκεται στην πλατεία της Κομοτηνής θα κόψει, όπως αναγράφεται στη σχετική πρόσκληση, ο υπουργός Προεδρίας και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέμ που υπήρξε και αρμόδιος για θέματα συντονισμού της οικονομίας στην Τουρκία, ξεκινώντας από το κατάστημα της Αθήνας σήμερα 17 Φεβρουαρίου. Εκεί βέβαια η τράπεζα φιλοξενείται στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας του κέντρου. Στην Κομοτηνή έρχεται αύριο Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου.

Στα εγκαίνια έρχεται επίσης πάντα σύμφωνα με την πρόσκληση θα παρευρίσκεται αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας ZIRAAT Μεχμέτ Μουμτζούογλου και ο γενικός διευθυντής όλων των καταστημάτων εσωτερικού και εξωτερικού Τζαν Ακίν Τσαλάρ, ενώ προσκλήθηκαν οι τοπικές αρχές οι διευθυντές όλων των καταστημάτων τραπεζών Κομοτηνής και επιχειρηματίες.

Θα είμαστε περίεργοι να δούμε ποιοι τελικά θα παραστούν και τι θα συμβεί μετά το μούδιασμα που υπήρξε από την σαφή ελληνική αντίδραση του κ. περιφερειάρχη.

ΘΕΣΗ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Λάθος αρχή με λάθους στόχους η έναρξη της τουρκικής Τράπεζας
«Η απουσία ελληνικών δείχνει βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται ή παραπέμπει σε σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται…»
Έντονη κριτική για την πρόσκληση των εγκαινίων της τράπεζας, που ενώ εδρεύει στην Ελλάδα και απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες, δεν έχει καμία αναφορά στην ελληνική γλώσσα
Θέση όμως για το ζήτημα που προέκυψε με την πρόσκληση των εγκαινίων της τουρκικής αγροτικής τράπεζας στην Κομοτηνή, πήρε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ερωτηθείς από τον «Χ» έκανε την ακόλουθη δήλωση, ταυτόσημη όπως προκύπτει στο πνεύμα των δηλώσεων του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ. – Θ.

«Σε περιόδους κρίσης κάθε καινούρια επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι καλοδεχούμενη. Ειδικά όταν πρόκειται για δραστηριότητες που σκοπεύουν να γίνουν γέφυρες στις οικονομίες με γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία. Η πρόσκληση όμως που λάβαμε για τα εγκαίνια της Τράπεζας ”T.C. ZIRAAT BANKASI A.S.”, μάλλον δείχνει ότι η διοίκηση της Τράπεζας αυτής δεν έχει αντιληφθεί τον ρόλο της και που απευθύνεται. Μόνο απορία λοιπόν μπορεί να εκφράσει κάποιος όταν βλέπει μια πολυτελέστατη πρόσκληση στην τουρκική και αγγλική γλώσσα, με απουσία ελληνικών. Αυτό δείχνει ή βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται σε έναν τραπεζικό οργανισμό ή σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται. Λάθος αρχή με λάθος στόχους», διαπιστώνει ότι γίνεται ο κ. Πεταλωτής που προς τιμή του στηλιτεύει το γεγονός.

Μελαχροινή Μαρτίδου, Χρόνος


κ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΔΩ .... ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ.
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ?

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ , ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ "ΓΑΡΓΑΡΑ" , ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (ΛΙΓΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ) ....

ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ "ΑΡΧΩΝ" ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ .
Συνέντευξη στη Χουριέτ του εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή» Μιχάλη Βασιλειάδη

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο της Χουριέτ, Αϊσέ Αρμάν, και η οποία δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Ηurriyet Pazar» στις 8 Φεβρουαρίου, παραχώρησε ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, Μιχάλης Βασιλειάδης. Στον πρόλογο της συνέντευξης, με τίτλο «Τι έζησα στην Πόλη στις 6 Σεπτεμβρίου 1955», η δημοσιογράφος σημειώνει: «Δεν το ήξερα, το ΄μαθα… Στις 6/7 Σεπτεμβρίου του ’55, στα γεγονότα που σημειώθηκαν τότε, πυρπολήθηκαν στην Πόλη 73 ορθόδοξοι ναοί και υπέστησαν επιθέσεις 5.317 χώροι, μεταξύ των οποίων 4.214 οικίες, 1.004 καταστήματα, 26 σχολεία, εργοστάσια, ξενοδοχεία, μαγειρεία κτλ. Στο τέλος, η κυβέρνηση κατέβαλε συνολικά 60 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Ναι, αλλά ποιος είχε οργανώσει τα γεγονότα αυτά, αναρωτιέται. Ορισμένοι που αναμίχθηκαν, συνελήφθηκαν τη νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου. Υπήρξαν και ορισμένοι που είχαν έρθει για λεηλασία και από αλλού, εκτός Πόλης. Συνελήφθησαν και εκείνοι. Στην πλειοψηφία, ήταν νέοι εργάτες και φοιτητές. Αλλά ήταν περίπου βέβαιο ότι υποκινήθηκαν και οργανώθηκαν από πολύ ψηλά, διότι είχαν κινητοποιηθεί ταυτόχρονα και κατά τον ίδιο τρόπο σε πολλά σημεία.

Δηλαδή «βαθύ κράτος» υπήρχε και τότε…

Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε η προβολή στην Τουρκία της ταινίας «Φθινοπωρινός Πόνος» από το βιβλίο του Yılmaz Karakoyunlu, που αναφέρεται στα γεγονότα εκείνα και όπως επισημαίνει η Αϊσέ Αρμάν

• Πήραν ακόμη και το κρεβάτι του κατάκοιτου πατέρα μου

Σε ερώτηση αναφορικά με το Φόρο Περιουσίας ο Μιχάλης Βασιλειάδης απάντησε: «Ο πατέρας μου ήταν κατάκοιτος στο σπίτι και δεν είχε κανένα εισόδημα. Παρόλα αυτά, μας επέβαλαν Φόρο Περιουσίας. Επειδή δεν μπόρεσε να πληρώσει, ήρθαν στο σπίτι για κατάσχεση. Τότε, το κρατικό εργοστάσιο υφασμάτων της Sümerbank έδινε στους δημοσίους υπαλλήλους δύο υφάσματα το χρόνο για κουστούμι, ένα χειμωνιάτικο κι ένα καλοκαιρινό. Έτσι όλοι τους ήταν παρόμοια ντυμένοι, σαν στολή. Επίσης κρατούσανε και τσάντα. Η μάνα μου φοβόταν πολύ αυτούς «με την τσάντα». «Δεν είναι για καλό αυτή η επίσκεψη» είπε. Πράγματι, αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Τότε ήμουν περίπου 4 – 5 ετών, αλλά θυμάμαι το γεγονός λες και ήταν χθες. Ο εφοριακός κουβαλούσε μαζί του κι έναν αχθοφόρο. Ένα ρακένδυτο φουκαρά. Μετέφεραν ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε στο σπίτι, ακόμα και το κρεβάτι του κατάκοιτου πατέρα μου, σ΄ ένα δωμάτιο για να τα σφραγίσουν, επειδή δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε το Φόρο Περιουσίας. Σήκωσαν τον πατέρα μου και τον άφησαν κατάχαμα, σαν πακέτο. Μαζί με τα πράγματα, πήραν και το δικό μου ξύλινο αλογάκι. Ο αχθοφόρος σε λίγο θα κλείδωνε το δωμάτιο που είχαν βάλει τα πράγματα. Την τελευταία στιγμή, κατάλαβε ότι ήθελα εγώ το παιγνίδι μου.

Άνοιξε την πόρτα και μου το έδωσε. Εγώ του χαμογέλασα. Την ίδια όμως στιγμή είδα στα μάτια του τον τρόμο. Πριν προλάβω να γυρίσω να δω, ένα χέρι από πίσω μου, μου πήρε το αλογάκι και το πέταξε μέσα στο δωμάτιο, φωνάζοντας στον αχθοφόρο «σφράγισε την πόρτα». Εκείνος ο ρακένδυτος αχθοφόρος, επειδή δεν είχε και καμία παιδεία, έβλεπε απέναντί του ένα παιδί, το οποίο ήθελε να το κάνει ευτυχισμένο, ενώ τον υπάλληλο δεν τον ένοιαζε.

Εκείνος δεν με αξιολογούσε σαν ένα μικρό παιδί. Στα μάτια εκείνου ήμουν ένα βρωμορωμιόπαιδο».

• Μας έσωσε ο θυρωρός, ο Αχμέτ Εφέντης

Για το βράδυ των Σεπτεμβριανών ο Μ. Βασιλειάδης θυμάται: «Την ημέρα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όταν έφθασα μπροστά στο σπίτι μου, με είδε ο θυρωρός και μου είπε: «Μιχάλη, ήρθες ακριβώς στην ώρα. Κάνε γρήγορα. Μπες στην πολυκατοικία, πριν φθάσουν τα πλήθη». Μόλις μπήκα, έκλεισε πίσω μου την πόρτα. Τα πλήθη είχαν ήδη φθάσει, και σταμάτησαν μπροστά στο σπίτι. Ο Αχμέτ, κρατώντας στο ένα του χέρι την τουρκική σημαία, φώναξε:

«Στη δική μας πολυκατοικία δεν υπάρχει γκιαούρης. Συνεχίστε, συνεχίστε».

Εκείνοι κατευθύνθηκαν προς τις άλλες πολυκατοικίες. Αργότερα, ο Αχμέτ Εφέντης πήγε και εκείνος να πάρει μέρος μαζί τους. Στα μάτια εκείνου, εμείς ήμασταν η Κατερίνα και ο Μιχάλης. Ήμασταν φίλοι του, δεν ήμασταν απλά Ρωμιοί. Άλλοι ήταν οι Ρωμιοί που είχε κατά νου εκείνος. Ενώ εμάς μας έσωσε, δεν είχε κανένα ενδοιασμό να σπάσει και να λεηλατήσει τα μαγαζιά των άλλων».

• «Για σένα λένε ότι είσαι Ρωμιός»

Και μια ανάμνηση του Μ. Βασιλειάδη από το στρατό: «Όταν υπηρετούσα ως αξιωματικός, είχα έναν λοχία, τον Χατζή Τσαβούς, ο οποίος με αγαπούσε πολύ. Συνεχώς κοίταζε πάνω στο γραφείο τα γυαλιά του ηλίου που είχα, με θαυμασμό. Μια μέρα, του είπα να τα φορέσει και στη συνέχεια του είπα ότι του πάνε πολύ και ότι του τα χαρίζω. Το χάρηκε πολύ, ήταν πανευτυχής. Στη συνέχεια της θητείας του, κυκλοφορούσε όλο με εκείνα τα γυαλιά. Μια μέρα ήρθε στο γραφείο μου και κατάλαβα ότι ήθελε να πει κάτι, αλλά δίσταζε. Του είπα: «Λέγε». Η απάντησή του ήταν: «Ξέρεις τι λένε για σένα; Λένε ότι είσαι Ρωμιός. Είσαι Ρωμιός;» Το έλεγε με τόσο πόνο, που εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα τι να κάνω και του είπα: «Κοίταξε Χατζή τσαβούς, εμένα η μάνα μου και ο πατέρας μου είναι Ρωμιοί». Με μιας χάρηκε πάρα πολύ και μου είπε:

«Δεν το λες; Τώρα να δεις εγώ τι θα τους κάνω». Ο Χατζή τσαβούς δεν ήξερε τι είναι Ρωμιός. Του παιδιού του είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου. Νόμιζε ότι αυτό είναι κάτι το πολύ κακό. Δεν του άρεσε να είναι Ρωμιός ο διοικητής του, που τον αγαπούσε τόσο πολύ».

• Μη ζητάτε συγνώμη από μας, ζητήστε από τον τουρκικό λαό

Σε άλλο μέρος της συνέντευξης ο Μιχάλης Βασιλειάδης αναφέρει: «Γνωστά ονόματα, όπως ο Cem Οzdemir, η Ayse Onal κ.α, με κάλεσαν στην Τουρκία και θέλησαν να ζητήσουν στο πρόσωπό μου συγνώμη από τους Ρωμιούς. Η απάντησή μου ήταν: «Αυτός από τον οποίο πρέπει να ζητηθεί συγνώμη στην ουσία, είναι ο τουρκικός λαός, διότι αυτός υπέστη πλύση εγκεφάλου και πιέστηκε να κάνει όλα αυτά…»

Πηγή: «Απογευματινή», Κωνσταντινούπολης

ΑΝΤΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ....
ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΤΣΙΡΚΟ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕ ΑΡΧΙΚΑΡΝΑΒΑΛΟ ΤΟΝ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ


Είναι φορές που μπροστά στην εικόνα, τα λόγια χάνουν την σημασία τους.
Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν, απολαύστε το θέαμα που πρόσφεραν οι «Μακεδόνες πολεμιστές» των Σκοπίων.

Οι «Μακεδόνες» υποδέχονται στο αεροδρόμιο τον «απόγονό» τους, πρίγκιπα της φυλής Χούσνα του Πακιστάν.

Υποδοχή από τους Σκοπιανούς, του πρίγκιπα της φυλής Χούσνα του Πακιστάν Υποδοχή από τους Σκοπιανούς, του πρίγκιπα της φυλής Χούσνα του Πακιστάν

Οι «Μακεδόνες πολεμιστές» παρουσιάζονται στον «βασιλιά» Γκρούεφσκι (απορία: γιατί πατάει σε εφημερίδα;). Πληροφοριακά, οι περικεφαλαίες είναι φτιαγμένες από γυψόστοκο για να προστατεύουν το «πολύτιμο» περιεχόμενο αυτών των κρανίων ενώ είναι βαμμένα με κίτρινη λαδομπογιά πολυτελείας λόγω έλλειψης…σε αποθέματα χρυσού.
Ο Γκρούεφσκι και οι «Μακεδόνες πολεμιστές» του

Οι «Μακεδόνες» άγρυπνοι φρουροί του παρελθόντος των.
Φρουροί

Οι «Μακεδόνες» ετοιμάζονται για παρέλαση, σε αντιπερισπασμό της παρέλασης των ΛΟΚ στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, το 2008. Απ’ αυτή την «εκδήλωση» επιτέλους μαθαίνουμε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες, πολεμούσαν φορώντας…κάλτσες, αθλητικά παπούτσια και σαγιονάρες!
Προετοιμασία για παρέλαση

Και να θες να τους πάρεις στα σοβαρά, όταν βλέπεις τέτοιο καρακιτσαριό, δεν μπορείς! Ο μεσαίος είναι όλα τα λεφτά, όπως κι ο «τζινάτος» στην άκρη!
Παρέλαση με...τζιν παντελόνια!

Το…τσίρκο έχει ξεκινήσει για τα καλά.
Παρέλαση-Τσίρκο

Και ο κόσμος γελάει με την ψυχή του.
Τσίρκου συνέχεια

Ούτε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Ιουστινιανός και η Αγία Ελένη την γλύτωσαν!
Παρέλαση Μέγα Κωνσταντίνου, Ιουστινιανού και Αγίας Ελένης!

Η περίφημη «σκοπιανή» φάλαγγα!
Σκοπιανή φάλαγγα

Και μια αναμνηστική φωτογραφία, με όλες σχεδόν τις φίρμες (Κλεοπάτρα Πτολομάγιοβα, Φιλίπ Μακεντόσκι, ένας που φέρνει λίγο σε…Τραμπάκουλα, κάποιος που μοιάζει σε ρακοσυλλέκτη και κάτι άλλες…μορφές!).
Αναμνηστική φωτογραφία


ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑ-ΔΩΣΕ