17 Φεβ 2009


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ZIRAAT ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΑπαράδεκτη και προσβλητική για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη μη χρήση της ελληνικής γλώσσας και την αναφορά της Κομοτηνής σαν «Γκιουμουλτζίνα» στην πρόσκληση των εγκαινίων της Τράπεζας ZIRAAT, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης, που την επέστρεψε ζητώντας την άμεση ανάκλησή της. Μόλις δύο μέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια ο κ. Σταμάτης έκανε την κίνηση αυτή δημιουργώντας σύγχυση και στους υπόλοιπους φορείς της περιοχής μας που κλήθηκαν, για το τι θέση πρέπει να τηρήσουν, εφόσον ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε αυτή την άποψη και όχι μόνο δεν θα παρίσταται στην αυριανή τελετή που οργανώνεται αλλά δείχνει και τον δρόμο για την στάση των επίσημων ελληνικών αρχών. Ο κ. περιφερειάρχης ρωτήθηκε για τους λόγους που επέστρεψε την πρόσκληση και εξήγησε ότι, «ήταν γραμμένη στα αγγλικά και στα τουρκικά, χωρίς να αναγράφεται στα ελληνικά και γιατί χαρακτήριζε την πόλη στην οποία εδρεύουν «Γκιουμουρτζίνα», ενώ θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι είναι Κομοτηνή». Ο γενικός γραμματέας δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν θα παραστεί τελικά στα εγκαίνια και μόνο όταν κάποιος δημοσιογράφος τουρκόφωνου εντύπου του ανέφερε ότι η πόλη εγγράφεται ως Κομοτηνή με λατινικούς χαρακτήρες στην αγγλική έκδοση της πρόσκλησης του απάντησε «Εδώ είναι Ελλάδα» και αποχώρησε στην αίθουσα όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε η γνωμοδοτική επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου.

(ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΖΙΡΑΤ ΜΠΑΝΚ

Το κείμενο της επιστολής του κ. Σταμάτη προς τον διευθυντή της Τράπεζας ZIRAAT είναι λιτό περιεκτικό και τσεκουράτο. Έχει δε ως εξής:

«Κύριε διευθυντά, με λύπη μου είμαι υποχρεωμένος να σας επιστρέψω την πρόσκληση που μου απευθύνατε με την ευκαιρία των εγκαινίων λειτουργίας της Τραπέζης σας στην Κομοτηνή, γιατί θεωρώ ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για την χώρα που σας φιλοξενεί το γεγονός της χρησιμοποίησης στην πρόσκλησή σας της τουρκικής και της αγγλικής γλώσσας μόνο, καθώς και την αναγραφή της πόλης της Κομοτηνής ως «Γκιουμουλτζίνα». Τέτοιου είδους ενέργειες κάθε άλλο παρά βοηθούν τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Τραπέζης σας και παρακαλώ πολύ για την άμεση ανάκληση της πρόσκλησή σας αυτής».

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δίνει μεγάλη έμφαση στα εγκαίνια, αφού την κορδέλα του τραπεζικού καταστήματος που βρίσκεται στην πλατεία της Κομοτηνής θα κόψει, όπως αναγράφεται στη σχετική πρόσκληση, ο υπουργός Προεδρίας και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέμ που υπήρξε και αρμόδιος για θέματα συντονισμού της οικονομίας στην Τουρκία, ξεκινώντας από το κατάστημα της Αθήνας σήμερα 17 Φεβρουαρίου. Εκεί βέβαια η τράπεζα φιλοξενείται στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας του κέντρου. Στην Κομοτηνή έρχεται αύριο Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου.

Στα εγκαίνια έρχεται επίσης πάντα σύμφωνα με την πρόσκληση θα παρευρίσκεται αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας ZIRAAT Μεχμέτ Μουμτζούογλου και ο γενικός διευθυντής όλων των καταστημάτων εσωτερικού και εξωτερικού Τζαν Ακίν Τσαλάρ, ενώ προσκλήθηκαν οι τοπικές αρχές οι διευθυντές όλων των καταστημάτων τραπεζών Κομοτηνής και επιχειρηματίες.

Θα είμαστε περίεργοι να δούμε ποιοι τελικά θα παραστούν και τι θα συμβεί μετά το μούδιασμα που υπήρξε από την σαφή ελληνική αντίδραση του κ. περιφερειάρχη.

ΘΕΣΗ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Λάθος αρχή με λάθους στόχους η έναρξη της τουρκικής Τράπεζας
«Η απουσία ελληνικών δείχνει βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται ή παραπέμπει σε σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται…»
Έντονη κριτική για την πρόσκληση των εγκαινίων της τράπεζας, που ενώ εδρεύει στην Ελλάδα και απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες, δεν έχει καμία αναφορά στην ελληνική γλώσσα
Θέση όμως για το ζήτημα που προέκυψε με την πρόσκληση των εγκαινίων της τουρκικής αγροτικής τράπεζας στην Κομοτηνή, πήρε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ερωτηθείς από τον «Χ» έκανε την ακόλουθη δήλωση, ταυτόσημη όπως προκύπτει στο πνεύμα των δηλώσεων του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ. – Θ.

«Σε περιόδους κρίσης κάθε καινούρια επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι καλοδεχούμενη. Ειδικά όταν πρόκειται για δραστηριότητες που σκοπεύουν να γίνουν γέφυρες στις οικονομίες με γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία. Η πρόσκληση όμως που λάβαμε για τα εγκαίνια της Τράπεζας ”T.C. ZIRAAT BANKASI A.S.”, μάλλον δείχνει ότι η διοίκηση της Τράπεζας αυτής δεν έχει αντιληφθεί τον ρόλο της και που απευθύνεται. Μόνο απορία λοιπόν μπορεί να εκφράσει κάποιος όταν βλέπει μια πολυτελέστατη πρόσκληση στην τουρκική και αγγλική γλώσσα, με απουσία ελληνικών. Αυτό δείχνει ή βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται σε έναν τραπεζικό οργανισμό ή σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται. Λάθος αρχή με λάθος στόχους», διαπιστώνει ότι γίνεται ο κ. Πεταλωτής που προς τιμή του στηλιτεύει το γεγονός.

Μελαχροινή Μαρτίδου, Χρόνος


κ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΔΩ .... ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ.
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ?

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ , ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ "ΓΑΡΓΑΡΑ" , ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (ΛΙΓΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ) ....

ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ "ΑΡΧΩΝ" ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: