27 Απρ 2009

ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΝΕΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΠΗΓΗ

Καταδίκη-κόλαφος για Τουρκία - Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «επιστρέφει» την περιουσία σε πρόσφυγα από την Κερύνεια

Φρένο στις καταπατήσεις και στις- παράνομες- αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα αναμένεται να βάλει η αυριανή ετυμηγορία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον μιας οικογένειας Βρετανών, των Όραμ.

Η απόφαση, εφόσον είναι θετική για τον πρόσφυγα από την Κερύνεια, θα καθιερωθεί ως νομολογία και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταπατηθεί στα Κατεχόμενα θα μπορούν να διεκδικήσουν περιουσίες καταπατητών σε κράτος μέλος της Ε.Ε. Στην περίπτωση του Μ. Αποστολίδη, αν οι Βρετανοί αρνηθούν να καταβάλουν αποζημίωση, ο ενάγων έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία τους στην Αγγλία. Παράλληλα ανοίγει o δρόμος για τη δικαίωση και αποζημίωση των Ελληνοκυπρίων, των οποίων οι περιουσίες έχουν καταπατηθεί και έχουν πουληθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη ο κ. Αποστολίδης έχει δικαιωθεί τόσο από κυπριακό όσο και από βρετανικό δικαστήριο (στο οποίο μάλιστα τους αντιδίκους εκπροσώπησε η σύζυγος του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Σερί Μπλερ), ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι και η γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η τελική απόφαση του οποίου θα βγει αύριο.

Το 2003, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα που οδηγούν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Μελέτης Αποστολίδης θέλησε να δει το σπίτι του και τη μεγάλη έκταση με τα ελαιόδενδρα, τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές που το περιέβαλλε, στην επαρχία Κερύνειας. Προς μεγάλη του έκπληξη, τα δέντρα είχαν ξεριζωθεί και στη θέση τους είχε χτιστεί μια περιφραγμένη βίλα με πισίνα από ένα ζευγάρι Βρετανών, τους Όραμ. Ο Αποστολίδης τους πλησίασε και τους είπε ότι η γη ήταν δική του, αλλά εκείνοι τον έδιωξαν. «Κινηθήκαμε προς την Αγγλία»

Η συνέχεια δόθηκε στο κυπριακό δικαστήριο, όπου ο Αποστολίδης και ο συνήγορός του Κωνσταντής Καντούνας δικαιώθηκαν έναντι των Βρετανών. Όμως, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Καντούνας, «αναζητούσαμε τρόπο να εκτελεστεί η απόφαση και γι΄ αυτό έπρεπε να βρούμε τα περιουσιακά στοιχεία των αντιδίκων στην Αγγλία. Ανακαλύψαμε ότι οι Όραμ είχαν ακίνητη περιουσία στην Αγγλία και επειδή η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρχε τρόπος, με βάση κανονισμό της Ε.Ε., να εγγραφεί η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην Αγγλία».

Οι Όραμ όρισαν συνήγορό τους τη Σερί Μπλερ. Στην πρώτη δίκη στο βρετανικό δικαστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Μελέτης Αποστολίδης έχασε και εφεσίβαλε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας. Εκεί ο Ελληνοκύπριος κέρδισε την υπόθεση και έτσι τον Ιούνιο του 2007 το βρετανικό Εφετείο - επειδή η απόφασή του δεν συμφωνούσε με την πρωτόδικη- έστειλε πέντε ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Η γνώμη της γενικής εισαγγελέως του ΔΕΚ που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο δικαιώνει απόλυτα τον Μ. Αποστολίδη και συνιστά στο ΔΕΚ να αποφασίσει υπέρ του. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων είθισται οι αποφάσεις του ΔΕΚ να συμφωνούν με τις γνωμοδοτήσεις.

Οι ιδιοκτησίες παραμένουν στους Ελληνοκυπρίους

Η ΤΙΤΙΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ,πρόσφυγας από την Κερύνεια, είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Κερύνειας, καθώς και αποκατάσταση του δικαιώματός της να απολαμβάνει ειρηνικά και με ασφάλεια την περιουσία της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του το 1998 δικαίωσε τη Λοϊζίδου και στα δύο σημεία, υιοθετώντας ταυτόχρονα μία σειρά παραδοχών που αποτελούσαν κόλαφο για την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Με βάση λοιπόν την απόφαση υπέρ της Λοϊζίδου, η Τουρκία η οποία από το 1974 κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθίστατο υπεύθυνη για ό,τι συνέβαινε στον Βορρά. Σε συσχετισμό με το πρώτο σημείο, καθοριζόταν ότι το καθεστώς Ντενκτάς στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο δεν ήταν παρά «υποτελής διοίκηση». Επίσης, καθοριζόταν ότι η κυριότητα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στη Βόρεια Κύπρο παρέμενε στους νόμιμους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες.

4.000 αιτήσεις

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, το διάστημα 2000-2004 περίπου 4.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν από ξένους υπηκόους στο κατοχικό καθεστώς για την «αγορά» ακίνητης περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το 82% της ιδιωτικής ιδιοκτησίας γης που βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική κατοχή ανήκει σε Ελληνοκυπρίους, ενώ το ποσοστό που ανήκει σε πρόσωπα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι μόλις 16,7%.

ΠΗΓΗ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ - Κέντρο Υποδοχής στο Δρέπανο, ενδιάμεση λύση η ΜΟΜΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizFNMgUIUnCk5nsM_BNy42GYr2VYzVs3IW8MXNvnwHoDOpy6McVMF_S8rYjj1t88H5z1WFyOvYVdlglOw3sJQKWMTiiQlt9yRn3e67qHTeG_XJnBhD5moGBu5kZk_EQc9oRbgYR0SKKY4/s400/lathrometanastes.jpg


Πρώτα στην ΜΟΜΑ και μετά στο Δρέπανο. Σαφής η πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου χθες από την Πάτρα για την εκκένωση του καταυλισμού - έκτρωμα της Ηρώων Πολυτεχνείου


Χρονοδιάγραμμα: Μέχρι τέλος Μαΐου ο αυθαίρετος καταυλισμός θα έχει εκκενωθεί. Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη με την οποία συμφώνησαν πολλοί στην χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια.

Στην αποθάρρυνση των μεταναστών (Ασιατών και Αφρικανών), που φτάνουν στην Πάτρα με σκοπό να προωθηθούν στη Βόρεια Ευρώπη, και φυσικά των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, προσβλέπει η πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου να δημιουργηθεί προσωρινά ένας οργανωμένος και φυλασσόμενος χώρος φιλοξενίας στο στρατόπεδο της πρώην ΜΟΜ Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη πολιτική του Υπουργείου, σε συνδυασμό με πληροφορίες που θέλουν να έχει μειωθεί από τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων το τίμημα για την προώθησή τους στη Βόρεια Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, καθώς επίσης με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο λιμάνι της Πάτρας και την ένταση της αστυνόμευσης, θα αποθαρρύνουν σταδιακά τη διέλευση με ενδιάμεσο σημείο-σταθμό την Αχαΐα. Όσον αφορά την πρώην ΜΟΜΑ θα πρόκειται για οργανωμένο καταυλισμό, στον οποίο θα δημιουργηθούν νέες υποδομές αλλά θα χρησιμοποιηθούν και οι ήδη υπάρχουσες. Ο χώρος αυτός θα φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες που καταφθάνουν στην περιοχή ανεξάρτητα από εθνική προέλευση (Αφγανούς, Σομαλούς κ.ο.κ.).


Στις ανησυχίες που εγείρονται από τοπικούς παράγοντες για τη συμβίωση όλων των μεταναστών –ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης- εντός του Κέντρου η απάντηση στη σύσκεψη ήταν ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. Αν και δεν ειπώθηκε ξεκάθαρα στην προχθεσινή σύσκεψη είναι προφανές ότι η Πολιτεία έχει επιλέξει την εφαρμογή ενός μοντέλου που δεν θα επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διέλευση των προσφύγων στους δρόμους που θα οδηγούν από τη λιμενική ζώνη στον καταυλισμό της πρώην ΜΟΜΑ. Αξιόπιστες πηγές θέλουν την ΕΛ.ΑΣ. να υποστήριξε στην πρόσφατη σύσκεψη ότι είναι υπόθεση τριών ημερών να ξεκαθαρίσει το τοπίο


ΠΗΓΗ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΕΛ

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/apoel_4.jpg

Απόλυτος αυτοκράτορας του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι από το βράδυ του Σαββάτου ο ΑΠΟΕΛ. Οι «γαλαζοκίτρινοι» με την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος ανέβηκαν στην κορυφή με τα περισσότερα πρωταθλήματα φτάνοντας τα 20, ένα περισσότερο από τη 2η Ομόνοια. Παράλληλα οι φετινοί πρωταθλητές κατέκτησαν τον 4ο τίτλο τους τα τελευταία 7 χρόνια και δίκαια μπορεί να θεωρηθεί η ομάδα της δεκαετίας. Παράλληλα κατέκτησε 19 κύπελλα (βρίσκεται στα ημιτελικά και διεκδικεί την είσοδό του στον τελικό) ενώ μετρά και 10 Ασπίδες.

Αναλυτικά οι τίτλοι των «γαλαζοκίτρινων»
Πρωταθλήματα (20): 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1947, 1948, 1949, 1952, 1965, 1973, 1980, 1986, 1990, 1992, 1996, 2002, 2004, 2007,2008.

Κύπελλα (19): 1937, 1941, 1947, 1951, 1963, 1968, 1969, 1973, 1976, 1978, 1979, 1984, 1993, 1995, 1996, 1997, 1999, 2006, 2008.

Ασπίδες Κ.Ο.Π. (10): 1963, 1984, 1986, 1992, 1993, 1996, 1999, 2002, 2004, 2008.

http://img165.imageshack.us/img165/5159/photostorytrapezounta24082006jtz2.jpg

Κοντά στον σκληρό πυρήνα των "αντιεξουσιαστών" η ΕΛ.ΑΣ.

[spasimouy9.jpg]

Βίντεο όπου έχουν καταγραφεί τα πρόσωπα των κουκουλοφόρων έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία θέτοντας ήδη υπό παρακολούθηση συγκεκριμένα άτομα!
Εκεί μάλλον οφείλεται και η σχετική ηρεμία των τελευταίων ημερών..

Κοντά στην άκρη του νήματος σε ό,τι αφορά τη δράση σκληρού πυρήνα αντιεξουσιαστών, ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με την πρόσφατη καταδρομική επιχείρηση στο Κολωνάκι, βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας έχουν στην κατοχή τους οπτικό υλικό από την πλατεία Δεξαμενής, στο οποίο καταγράφεται η προετοιμασία νεαρών που συμμετείχαν στους βανδαλισμούς επί της οδού Σκουφά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή μάλιστα στο συγκεκριμένο υλικό αποτυπώνονται ευκρινώς τα πρόσωπα νεαρών, οι οποίοι το πρωί της 13ης Μαρτίου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δεξαμενής πριν από την «έφοδό» τους στην αγορά του Κολωνακίου.

Τη στιγμή της καταγραφής, οι περισσότεροι από τους νεαρούς δράστες δεν φορούν κουκούλες και ως εκ τούτου τα χαρακτηριστικά τους αποτυπώνονται στο φακό! Το υλικό εξετάστηκε με προσοχή και οδήγησε τις Αρχές στην ταυτοποίηση ορισμένων εκ των συμμετεχόντων στην καταδρομική επιχείρηση. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς ήταν ήδη...γνωστοί στις Αρχές για συμμετοχή σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εύρημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάποια από τα άτομα αυτά έχουν το τελευταίο διάστημα τεθεί υπό παρακολούθηση.

Στην εξέλιξη αυτή αποδίδουν οι αστυνομικοί και τη «μερική αναστολή» της δράσης ορισμένων ομάδων αντιεξουσιαστών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

ΠΗΓΗ