5 Αυγ 2009

ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΓΑΖΑ ?

http://www.wftucentral.org/wp-content/papandreu-israel.jpg

Έξαλλοι
είναι οι Παλαιστίνιοι με τη στάση του Παπανδρέου απέναντι στους Ισραηλινούς. Στην ομιλία του , στο συνέδριο της Φατάχ, δεν τήρησε καν τα προσχήματα και δεν είπε κουβέντα για τη σφαγή στη Γάζα όπου έχασαν τη ζωή τους από τις Ισραηλινές επιθέσεις χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι. Μίλησε για 12 λεπτά, αναφέρθηκε στους δεσμούς του πατέρα του με τον Γιάσερ Αραφάτ αλλά τσιμουδιά για την ταμπακέρα.

Στην ουσία προσπάθησε να κοροϊδέψει τους επικεφαλής του Παλαιστινιακού κόμματος επικαλούμενος δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του Μπάρακ Ομπάμα οι οποίοι έχουν στηλιτεύσει την αιματοβαμμένη επέλαση των Ισραηλινών. Δεν θα μπορούσε φυσικά να κάνει κάτι παραπάνω καθώς, Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ο φίλος του και σφαγέας των Παλαιστινίων Εχούντ Μπάρακ. Γι΄ αυτό και ο Παπανδρέου όταν γίνονταν οι σφαγές δεν έλεγε κουβέντα.

Η ομιλία του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τους βασικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν για πρωτοφανή φιλοαμερικανισμό. . «Πήγε εκεί κάτω κι αντί να μεταφέρει την αγανάκτηση και τη θλίψη μας για τον χαμό τόσων χιλιάδων ανθρώπων , μιλούσε για τις πρωτοβουλίες του Ομπάμα» έλεγαν και ξανάλεγαν.

H ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΠΗΓΗ

http://www.drteddy.gr/wp-content/uploads/2008/01/gaza-martyr.jpg

http://www.antinews.gr/blogimages/gaza42.jpg

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/3/1/5/21315/gaza_deadmother_kids.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2qJfwYZoeKsOcoGPwV-K1A08dN4JoVgJKEL1fsEcytwLtC9BWLXiz4hnQ029JESGx4Sa8moWi-omvT9VaQvg6_HZ752P7xGvk14L-fgUaasG81WVDkjN1dhlOkBp8j85gbN4feA6c_2A0/s400/Gaza+6.jpg

http://electronicintifada.net/bytopic/uploads/gaza-funeral-483.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcMJ5JV6g82TvZlry320QGwxAJ1BPMussQvnMYBD_Xdb-DoC0nringX9gLYAdyslsTeO1x8pEtByt_-DMomrn6feYh0GqQ3ms9RFlBR99Uuo3vy7YRn91NJxyk1n_FutbXTQEryoZPgD0/s320/gaza1.jpg

http://www.huffingtonpost.com/huff-wires/20081227/ml-israel-palestinians/images/1e9ce654-f2a5-4d3f-bf6d-ba53b45386d1.jpg

http://cache.daylife.com/imageserve/0dXe3EIdnZ83q/610x.jpg

«Καθάρισε» το κέντρο, αντιδρούν στη Ριτσώνα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNhohkK8W2zQ_3x5sdtYoHH_WNKyrY3V9SbqhJkawxlnCxA1o6FTZvcputm4ZF2y5OOQLZHsWI-qDItEYyvcquKhKdt4yVgfvAxPBCFvEs4Kg2cIduesR4ExujlPFGnJ4_HmN9Q_egjk0/s400/ContentSegment_11294373$W800_H_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg

Αισθητά καλύτερη είναι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με το οδοιπορικό της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, αφού οι συνεχείς περιπολίες των αστυνομικών έχουν αποδώσει, ενώ οι έμποροι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν εξαλείφθηκε, αλλά μετατοπίστηκε σε άλλη περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλατεία Κουμουνδούρου, όπου παρά την αστυνόμευση, έχουν βρει καταφύγιο πολλοί αλλοδαποί και τοξικομανείς, οι οποίοι μάλιστα περνούν τη νύχτα στο ύπαιθρο.

Οι περιπολίες της Αστυνομίας θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι χώροι συγκέντρωσης προσφύγων.

Ο κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία κέντρου υποδοχής για παράνομους μετανάστες στην περιοχή της Ριτσώνας, σχέδιο όμως που προκαλεί την έντονη αντίδραση κατοίκων και φορέων της Εύβοιας.

Με πρωτοβουλία της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Εύβοιας δεκάδες πολίτες και φορείς απέκλεισαν σήμερα (Τρίτη) συμβολικά τη γέφυρα της Χαλκίδας, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή της Ριτσώνας δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών.

«Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση ο δήμος Αυλίδος και Χαλκίδας να ταυτιστούν με αυτά τα κέντρα, τα οποία προσβάλουν το πολιτισμό μας», δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Χαλκίδας κ. Θανάσης Ζεμπίλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Αυλίδος κ. Χρήστος Παύλου, ο οποίος δήλωσε στο ΣΚΑΪ: «Κάποιοι αποφάσισαν επί χάρτου σε κάποιο γραφείο να μεταφέρουν στην Αυλίδα, στη θέση Ριτσώνα, ένα κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών. Ούτε ύδρευση υπάρχει, ούτε αποχέτευση… πρόκειται απλά για ένα χωράφι».

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Χαλκίδας προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο κεντρικός σχεδιασμός για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών.

www.skai.gr

Τουρκική πρόκληση με δημοσιογράφους στη Ρω (ΑΝΑΝΕΩΣΗ) - Μιλιέτ: «Τεχνητή» η κρίση με την Αθήνα


Προβοκάτσια α λα Ίμια επιχείρησαν να δημιουργήσουν χθες Τούρκοι δημοσιογράφοι στη νησίδα Ρω, συνεχίζοντας τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών στη νησίδα αυτή των Δωδεκανήσων.

Η νέα πρόκληση έγινε χθες το απόγευμα, όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν έφοδο κοντά στις ακτές της νησίδας με μικρό τουριστικό σκάφος, αντιδρώντας, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία, όταν έμαθαν ότι Έλληνες στρατιώτες είχαν υψώσει την ελληνική σημαία στη Ρω (την αναφέρουν ως Καρά Αντά). Η κίνηση του τουρκικού σκάφους εντός των ελληνικών υδάτων και γύρω από τη νησίδα Ρω έγινε αντιληπτή από το παρατηρητήριο του Στρατού και αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό (στις 17.35). Οι επιβάτες του- όπως αποδείχθηκε ήταν ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σαμπάχ», δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων ΙΗΑ και τα δύο μέλη του πληρώματος- κινηματογραφούσαν και φωτογράφιζαν τη νησίδα. Το πλήρωμα του περιπολικού του Λιμενικού που έφθασε από το Καστελλόριζο έκανε συνήθη έλεγχο αστυνομικού τύπου στο τουρκικό σκάφος που έφερε το όνομα ΡΟΝΥ και είπε στους επιβαίνοντες να απομακρυνθούν - κάτι που φαίνεται ότι έγινε σχετικά γρήγορα (18.10) σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού.

Στο σημείο αυτό ωστόσο αρχίζει να φαίνεται η στημένη πρόκληση των Τούρκωνείτε έγινε αυτόνομα από την ομάδα των δημοσιογράφων είτε ήταν καθοδηγούμενη από άγνωστους κύκλους. Ισχυρίστηκαν λοιπόν μετά οι Τούρκοι ότι οι Έλληνες «φωτογράφισαν και φωτοτύπησαν τις ταυτότητές τους». Κατά τους ισχυρισμούς του τουρκικού πρακτορείου μάλιστα, οι 3 δημοσιογράφοι και οι 2 συνοδοί συνελήφθησαν και κρατήθηκαν ενόσω αυτοί προσπαθούσαν να φωτογραφήσουν τους Έλληνες στρατιώτες. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν- πάντα κατά το Ανατολία- ότι πήγαν στη Ρω όταν έμαθαν ότι οι Έλληνες είχαν τοποθετήσει σημαία στη νησίδα, αποσιωπώντας φυσικά ότι στο ελληνικό αυτό νησί το φυλάκιο των εθνοφυλάκων υπάρχει από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και εκεί ζούσε από το 1924 η Κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτη), η οποία και ύψωνε κάθε μέρα την ελληνική σημαία από το 1943 μέχρι τον θάνατό της το 1982.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο της πρόκλησης ότι αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Σαμπάχ» είχε αναρτηθεί φωτογραφία του Τούρκου δημοσιογράφου Μπεκίρ Ονέρ Σουν, ο οποίος επιβαίνει στο σκάφος κρατώντας ανοιγμένη στα χέρια του την τουρκική σημαία με φόντο (και μάλιστα σε μικρή απόσταση) τη νησίδα Ρω!

Πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων, την ώρα που οι Έλληνες λιμενικοί έκαναν τον έλεγχο, ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους ειδοποίησε τις Αρχές στην πόλη Κας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, με αποτέλεσμα να φτάσει στην περιοχή και μία τουρκική ακταιωρός.

ΑΠΟ ΧΘΕΣ το πρωί παρουσιάστηκε μια ασυνήθιστη κινητικότητα διαφόρων «τουριστικών» σκαφών μεταξύ Ρω και Καστελλόριζου, στα οποία επέβαιναν Τούρκοι δημοσιογράφοι. Για τις κινήσεις αυτές ήταν πλήρως ενημερωμένο το Λιμενικό Σώμα όσο και το ΓΕΕΘΑ, το οποίο πάντως δεν έστειλε πολεμικό πλοίο.

Ο έλεγχος διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια το τουρκικό σκάφος αφέθηκε ελεύθερο, οι δε δημοσιογράφοι επιβιβάστηκαν στην ακταιωρό και μεταφέρθηκαν στην πόλη Κας, ενώ ο ανταποκριτής του πρακτορείου ΙΗΑ δήλωσε αργότερα στα τουρκικά ΜΜΕ ότι «οι Έλληνες ήταν πολύ ευγενικοί».

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ MEDIA ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ MEDIA ?

ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΗΤΑΝ ΤΗΣ HURRIYET Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ DOGAN. ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ AKP ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΣΤΗΝ ΡΩ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ KANAL D ΚΑΙ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΩ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΕΚΕΙ. ΤΟ KANAL D ΑΝΗΚΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ DOGAN.

ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ SABAH ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ IHA (Ή ILHAS).

H SABAH ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ CALIK , ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ AKP ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ CHP. Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ CALIK ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΙΗΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BBC ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ , ΙΣΩΣ ΝΑ "ΓΕΡΝΕΙ" ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΕΜΑΛΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ. ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ALPHA.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. ΤΑ ΠΕΡΙ "ΚΑΛΟΥ" ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ . ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ" ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ.

ΤΟ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΑ , ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΟΧΟ , ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΣΧΕΤΩΣ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioqtarCB9a__Bb7GPEaXTIdY8t4jrvsuxi2SThXItrh4sKpQUcYwGvP9BwtLSrsuDoja4uW_MGOO6SySFtiuN3rH-ywHyH_nrhVAUj8I_0Zd_ncxTLCJ3_DoobfBR4NAwYiW9cqJfaR22E/s320/east2.png

«Τεχνητή» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Μιλιέτ, την κρίση που επιχειρήθηκε να προκληθεί από ορισμένα ΜΜΕ στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας.

«Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έβαλε τελεία και παύλα στις συζητήσεις», γράφει η εφημερίδα...

«Δεν υπάρχει θέμα κράτησης ή σύλληψης. Το νησί, άλλωστε, ανήκει στην Ελλάδα», τονίζει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της.

Πηγές του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μίλησαν στη Μιλιέτ,είπαν ότι «το Καράαντα (δηλ. η νησος Ρω) είναι ένα νησί,που ανήκει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932», αναφέρει η εφημερίδα.

Οι δε πληροφορίες ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι «τέθηκαν υπό κράτηση από τις ελληνικές Αρχές» προκάλεσαν αναστάτωση στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα και περιγράφει την προσπάθεια να αποφευχθεί η κρίση.

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκροτήθηκε δίωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή και των στρατιωτικών αρμοδίων και μετά την σύσκεψη με τον υφυπουργό πρέσβη Ερτουγρούλ Απακάν, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τηλεφώνησε στην πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα και αναζήτησε σχετικές πληροφορίες για το θέμα, γράφει η εφημερίδα.

Η Ελλάδα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτήρισε την ενέργεια που έγινε ανοικτα του Καστελόριζου ως «έλεγχο», λέει η Μιλιέτ.

Μετά έγινε η δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου κ. Μπουράκ Οζούγκεργκιν, γράφει η εφημερίδα.

«Η κρίση στο Καράαντα (Ρω) λύθηκε σε 45 λεπτά», γράφει η ΣΑΜΠΑΧ και περιγράφει και αυτή τον «συναγερμό» που σήμανε στη Άγκυρα η απόπειρα να προκληθεί κρίση.

«Η κρίση ξεπεράστηκε σε 45 λεπτά με τηλεφωνική διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών», λέει η εφημερίδα και προσθέτει ότι: «Η επαφή - κλειδί ήταν αυτή του Τούρκου υφυπουργού Ερτουγρούλ Απακάν με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Φώτη Ξύδα».

ΠΗΓΗ

ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ? ΖΕΣΤΗ - ΚΡΥΟ ? Ο "ΚΑΛΟΣ" ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Ο "ΕΙΡΗΝΙΣΤΗΣ" ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ..... ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΛΙ

«Ευρωπαϊκή σύσταση» στα Σκόπια

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSQNM1Rz7dj9_DWwUuZYnhrOJS-vifR-hih_BpxJzp_QDi5uQ2c9IVW9_UlyuYXoxWCa99GA2MVDzQCmHAbBxxZXOA07Tl86IsW_I7eIGrGUVz6YLBfIouCIrvpgxCqg1JtLGCxxt92ew/s400/%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1+%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF.jpg

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ, κληθείς να προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν, η ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έκρινε ότι «είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις».

«Ακούσατε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε σύσταση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για να προβεί, όμως, σε κάτι τέτοιο οπωσδήποτε χρειάζεται ύψιστα επιχειρήματα προκειμένου να αποδείξει στα κράτη-μέλη ότι, η χώρα ολοκλήρωσε σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της. Ελπίζουμε ότι, κατά την επερχόμενη περίοδο θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», δήλωσε ο κ. Φουερέ, έπειτα από συνάντηση που είχε, χθες, με τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, στα Σκόπια.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ 'ΜΙΑ', «προανήγγειλε δεύτερο βέτο» για την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεμελιώνονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική απόφαση λαμβάνεται από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Εάν η Επιτροπή προτείνει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η σύσταση ακολούθως προωθείται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο είναι αρμόδιο για την έγκριση έναρξης των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι καθοριστική. Γι' αυτό και εμείς ενθαρρύνουμε συνεχώς τις δύο πλευρές, κατά τις επόμενες εβδομάδες, να επιχειρήσουν να εξεύρουν συμβιβαστική λύση», δήλωσε ο κ. Φουερέ.

Ερωτηθείς, εάν οι προαναγγελίες για το ενδεχόμενο αποχής του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA από τις εργασίες του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ μπορούν να επηρεάσουν την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ απάντησε ότι επανειλημμένως μέχρι τώρα έχει υπογραμμιστεί πως η τακτική της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου πρέπει να εγκαταλειφθεί.

«Σε μία δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχει χώρος για αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Είναι σημαντικό το DPA, ως καταξιωμένο πολιτικό κόμμα, να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου. Είναι πολύ προτιμότερο γι' αυτούς να ασκούν επιρροή στις αποφάσεις εντός, παρά εκτός Κοινοβουλίου. Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τους παροτρύνουμε να μην προβούν σε κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι «ματωμένες μετοχές»

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Bildt_Rice_2006_10_24.jpg

Πολύ πριν αναλάβει η Σουηδία την Προεδρία της Ε.Ε, είχα επανειλημμένα τονίσει ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με την δέουσα προσοχή, καθώς θα είναι ιδιαίτερα ...«εχθρική» για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ήδη οι Ευρωβουλευτές μας που μετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την παρουσίαση του προγράμματος για την εξωτερική πολιτική της Σουηδικής Προεδρίας, πήραν μια πρώτη γεύση για το TI θα ακολουθήσει.

Η προσοχή τόσο των Ευρωβουλευτών , όσο και των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να εστιαστεί κυρίως στον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και Προεδρεύοντα, για τα θέματα της διευρύνσεως και ειδικότερα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαία η φιλική του διάθεση για την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥπΕξ κ. Καρλ Μπιλντ έχει δεθεί με την Τουρκία μέσω επενδύσεων εκατομμυρίων, όπως αναφέρει το defenceΝet. Σε τέτοια έκταση, που ο σουηδικός Τύπος ζητούσε, λίαν προσφάτως, ακόμη και αυτή την παραίτησή του.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο κ. Μπιλντ προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥπΕξ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια.

Τα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν μάλιστα και από εταιρεία του τουρκικού στρατού! Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως ...«ματωμένες μετοχές».

Ο κ. Μπιλντ είχε αναλάβει μάλιστα τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Παραιτήθηκε από το Ταμείο East Capital ...15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών.

Σίγουρα, η διεθνής πολιτική σκακιέρα ανέκαθεν στηριζόταν πρώτα στα συμφέροντα και μετά στην ηθική. Αλλά στην περίπτωση του Σουηδού ΥπΕξ έχουμε ένα ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟ φαινόμενο.
Πέραν όμως των οικονομικών συμφερόντων υπάρχει και σαφές πολιτικό πρόβλημα. O κ. Μπιλντ όπως προείπα ήταν ο κεντρικός διαφημιστής των επενδύσεων του East Capital. Και η διαφήμιση αυτή είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό περί της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω;

ΠΗΓΗ