23 Φεβ 2009

Με αφορμή την διεθνή ημέρα μητρικής γλώσσας προκαλεί το «Ουράνιο τόξο»

Θέλουν αναγνώριση της … «μακεδονικής» ιδιωματικής τους γλώσσας

Η γενική συνέλευση της UNESCO καθιέρωσε την 21η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα Μητρικής Γλώσσας, με σκοπό την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τη διάδοση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Η οργάνωση η οποία εδρεύει στην δυτική Μακεδονία με την επωνυμία «Ουράνιο Τόξο» σε επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι: «Από τις περίπου 6.000 γλώσσες που ομιλούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές απειλούνται με εξαφάνιση. Μία από αυτές είναι και η μακεδονική γλώσσα.

Παρ’ όλη την ύπαρξη μακεδονόφωνου πληθυσμού στη βόρεια Ελλάδα, η μακεδονική γλώσσα δεν είναι αναγνωρισμένη από την ελληνική πολιτεία και για αυτό το λόγο τα παιδιά της μακεδονόφωνης μειονότητας δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα να μαθαίνουν τη μακεδονική γλώσσα, μέσα στα πλαίσια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Αφού χρωματίζει την επιστολή με πλήθος ψευδών στοιχείων και κάνοντας μάθημα στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας περί δημοκρατίας, η οποία στερεί το δικαίωμα χιλιάδων όπως λένε παιδιών να έχουν πρόσβαση στην «μητρική τους γλώσσα», τα «μακεδονικά» δηλαδή, υπογραμμίζουν ότι αν και έχει δημιουργηθεί στην Φλώρινα έδρα Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών όπου διδάσκονται όλες οι Βαλκανικές γλώσσες δεν διδάσκεται η «μακεδονική».

http://www.xronos.gr

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΛΕΕΙ Η "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ... ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ? ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥ "ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ" ? ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ? ΟΙ "ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ" Ή ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ? Ο .... ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΕΜΑΘΕ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ" Ή ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ? ΑΝ ΟΧΙ ΚΡΙΜΑ , ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ "ΠΙΑΤΣΑΣ" ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΡΟΥ .
ΕΞΑΛΛΗ Η ΑΓΚΥΡΑ
Βαλίτσες ετοιμάζει ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής;

Το γεγονός ότι μια μεγάλη φιέστα της πρώτης τουρκικής δημόσιας Τράπεζας που ιδρύθηκε σε περιφερειακή πόλη της χώρας και συγκεκριμένα στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης την Κομοτηνή δεν μπόρεσε να γίνει όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, ενώ υπήρχε υψηλόβαθμη πολιτική εκπροσώπηση της γείτονος χρεώνεται στον γενικό πρόξενο της Τουρκίας Μουσταφά Σαρνίτς που αποδεικνύεται πολύ άτυχος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετρά μέρες κι ετοιμάζει βαλίτσες, ενώ η απάντηση που δόθηκε ότι το λάθος των προσκλήσεων χρεώνεται σε εταιρία δημοσίων σχέσεων που το είχε αναλάβει, δεν μετατοπίζει το βάρος των ευθυνών. Γιατί επρόκειτο για δημόσια κρατική τουρκική τράπεζα που πάτησε πόδι στην Θράκη, και τουλάχιστον τα προσχήματα έπρεπε να κρατηθούν. Γιατί η επεξήγηση ότι δεν υπήρξε παράλειψη, αλλά σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπου οι περισσότεροι γνωρίζουν αγγλικά, τα ελληνικά είναι εκ του περισσού, είναι αφέλεια αν μη τι άλλο.

Πάντως επειδή το πρόγραμμα δεν έπρεπε να αλλάξει τα εγκαίνια έγιναν στο στυλ του «ψεκάστε σκουπίστε τελειώσετε», δεν υπήρξε πανηγυρικός χαρακτήρας, αλλά ένα κλίμα αμηχανίας και η παραμικρή καταγραφή των δεκάδων μέσων ενημέρωσης δεν ήταν για καλό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο ίδιος ενώ ήλθε, βίωνε το ηλεκτρισμένο κλίμα που υπήρχε, οι υπεύθυνοι της Ziraat Bank είχαν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα χωρίς να προσεγγίσουν το καταναλωτικό κι επενδυτικό κοινό ούτε με ένα φυλλάδιο για τα δικά τους τραπεζικά δεδομένα.

Έτσι ο διευθυντής θεωρείται ότι είναι υπό αναχώρηση και μετά ακολουθεί και ο κ. Σαρνίτς ίσως σε κάποιο άλλο πόστο.

http://www.xronos.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΧΩΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

ΚΕΜΑΛ ΕΜΙΝΟΓΛΟΥ: Είμαστε Έλληνες Πομάκοι, Τούρκους δεν μπορούν να μας κάνουν με το ζόρι…

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZn3rLzuyCZjRxVaTulQQj9-HPv8Cl3qzerEyDdU4C03CdBh7Re2saQv5FybDlP3h5LQu714UfLU8z_SduDoS6URMSdCmi8nFEc7E1oy_SJzWxiSGowvXwBjELwlHxWR3vDdwyY7OmJE0/s400/pomakikiEFIMERIDA.jpg

Χρειαζόμαστε υποδομές, σχολεία, τουρισμό στα 45 Πομακοχώρια στην Ξάνθη

Έλληνες και Βούλγαροι Πομάκοι συναντιούνται στο Γκότσε Ντέλτσεφ ενώ ξεκινά ένας αγώνας αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε παράπονα» θα πει ο Κεμάλ Εμίνογλου ο Πομάκος από την Ξάνθη που τα λέει χύμα χωρίς να φοβάται το όποιο κλίμα θέλουν να επιβάλλουν τρομοκρατώντας τους κατοίκους της ορεινής περιοχής στον γειτονικό νομό.

Είστε η φωνή των Πομάκων κ. Εμίνογλου αντιστέκεται από ό,τι μαθαίνουμε.
-Βεβαίως, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν πρόκειται να σταματήσουμε και δόξα τον Θεό έχουμε κόσμο και πάμε πολύ καλά.

Αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε, ένα κλίμα, γιατί κάποιοι θέλουν να ομογενοποιήσουν τα πράγματα, να μιλάνε μόνο για «Τούρκους» στον χώρο της Θράκης. Δεν είναι έτσι όμως.
-Αυτό το πράγμα δεν είναι σημερινό, το ξέρουμε, το έχουμε συνηθίσει καθημερινά και ξέρουμε ότι Πομάκοι υπάρχουν, υπήρχαν εδώ και 2.500 χρόνια, από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Εσείς τι κάνετε από την πλευρά σας ως Πομάκοι; Δηλαδή καταγράφετε τις μουσικές, τα παραμύθια, κάνετε εκδηλώσεις, βγάζετε εφημερίδες, δραστηριοποιείστε. Θυμάμαι τότε που ήμασταν μαζί στις Βρυξέλες όταν βρεθήκαμε σε εκείνη την απαράδεκτη εκδήλωση όπου είχατε το σθένος να μιλήσετε, να πάρετε τον λόγο. Κύριε Κεμάλ Εμίνογλου αυτά δεν τα ξέρει ο πολύς ο κόσμος και γι’ αυτό ανοίγουμε ένα βήμα επικοινωνίας μαζί σας σήμερα.
-Εγώ από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζω τον αγώνα και έχω αποκτήσει πάρα πολλούς φίλους Πομάκους και σήμερα με στηρίζουν αυτοί εμένα. Εγώ σήμερα είμαι μόνος μου και με στηρίζουν αυτοί.

Ήθελα να σας ρωτήσω για την πομακική γλώσσα. Γίνεται μία προσπάθεια, θεωρείται από τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες της Ε.Ε. οι οποίες όμως στηρίζονται. Είχε γίνει και μία πρόταση αυτή η γλώσσα να διδάσκεται και στο πανεπιστήμιο Θράκης μέσα από ένα ειδικό τμήμα. Δεν προχώρησαν αυτές οι προτάσεις. Σκέφτεστε να κάνετε κάποιες ενέργειες και εσείς;
-Εμείς κάνουμε ενέργειες, πηγαίνουμε στα χωριά, πηγαίνουμε παντού, έχουμε πάει και στην Βουλγαρία και αύριο έχουμε πάλι συνάντηση στην Βουλγαρία Ελληνοπομάκοι και Βούλγαροι Πομάκοι, θα έχουμε μεγάλες εκδηλώσεις και ομιλίες.

Πώς θα πάτε εσείς εκεί; Θα πάμε μέσω Σερρών, μέσω Έβρου;
-Μέσω Δράμας, από την Εσοχή και από εκεί θα πάμε στην Σόφια. Θα έχει Πομάκους από τις Βρυξέλες, από την Τουρκία, από την Γιουγκοσλαβία, την Βουλγαρία και από την Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το θέμα;
-Το θέμα είναι να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν παντού Πομάκοι σε αυτά τα μέρη και να πάρουμε τα δικαιώματά μας. Υπάρχει ήδη σύλλογος Πομάκων με τον Ταχήρ Κόντε πρόεδρο, υπάρχουν εφημερίδες η «Ζαγάλισα», η εφημερίδα «Νατ Πρές» του Σεμπ. Καραχότζα, υπάρχουν εκδόσεις μουσικά cd για τα οποία και ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να ενδιαφερθεί. Από ό,τι βλέπω δεν δίνει σημασία κανένας σε αυτά τα πράγματα. Εμείς έχουμε σε κάθε χωριό ανθρώπους που μας εμπιστεύονται. Έχουμε πολύ κόσμο, τουλάχιστον 800-900 άτομα αν θελήσω σήμερα να τα μαζέψω θα το κάνω. Ο μόνος άνθρωπος από το 1964 που κράτησε τους Πομάκους, ήταν ο πατέρας μου που ήταν πρόεδρος της κοινότητας Μύκης και με αυτόν από ακολούθησαν τρεις πρόεδροι βοήθησαν. Όταν αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν διαλύθηκαν τα πράγματα και μετά συνέχισα εγώ και μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει. Έχω επαφές και στα 45 πομακοχώρια. Είναι Σμίνθη, Μύκη, Πάχνη, Γλαύκη, Κένταυρος, Αιώρα, Άλμα, Κοτύλη, Κύκνος, Εχίνος, Μελίβια, Μέδουσα, Κύρνος, πάρα πολλά χωριά.

Και να πούμε ότι είναι ανοικτόκαρδα χωριά. Μπορεί κανείς να πάει να πιει ένα ποτό, να πάει σε μία καφετέρια, να βρει μία όμορφη ταβέρνα, να απολαύσει. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι, τους αγαπούν, έτσι δεν είναι;
-Κοιτάξτε, εμείς οι Πομάκοι ποτέ στην Θράκη δεν έχουμε δημιουργήσει το παραμικρό. Και την Ελλάδα και τον τουρισμό και την παιδεία την αγαπάμε και την εκτιμάμε και θέλουμε να έχουμε τουρισμό επάνω στα χωριά γιατί τα καπνά τελειώνουν. Πώς θα ζήσει αυτός ο κόσμος; Ή πρέπει το ελληνικό κράτος να μας βοηθήσει ή θα τα παρατήσουν και θα φεύγουν στις πόλεις και θα διαλυθούν τα χωριά. Πρέπει να έχουν υποδομές σχολεία, τουρισμό, τα πάντα επάνω. Να μας φτιάξουν τους δρόμους, να δώσουν κίνητρα στους νέους για δουλειές.

Πείτε μας κάποια πανηγύρια, ποιες εποχές είναι καλές κανείς να έρθει στα πομακοχώρια πέρα από την άνοιξη που είναι η ομορφιά της φύσης;
-Είναι η πρωτομαγιά που γίνεται στην Μέδουσα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που γίνεται το αντάμωμα. Κάποτε ανάβαμε φωτιές πηγαίναμε με τα ζώα, με τον κόσμο σε χαρακτηριστικές τοποθεσίες. Όλα αυτά θέλουμε να τα ξαναζωντανέψουμε. Θέλω να συνεχίσουμε τον αγώνα, να μην σταματήσουμε. Ο κόσμος δεν με αφήνει, με αγαπά, με εκτιμά και είναι μαζί μου.

Υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται να προσδιοριστούν ως Πομάκοι;
-Υπάρχουν. Να σας πω ένα πράγμα. Εμείς δεν φοβόμαστε από τους τουρκόφωνους. Εάν είχα φοβηθεί δεν θα είχα συνεχίσει, θα είχα σταματήσει από πολύ καιρό. Εγώ για την πατρίδα μου, για την Ελλάδα μου ας πεθάνω και αύριο. Το πολύ – πολύ θα με κάνουν ήρωα αν με σκοτώσουν οι τουρκόφωνοι. Δεν φοβάμαι. Εμείς δεν θα δεν θα αφήσουμε να γίνει Κόσοβο στην Θράκη. Είμαστε Θρακιώτες, την πονάμε, την αγαπάμε την περιοχή εδώ θα μείνουμε. Είμαστε γνήσιοι Πομάκοι, δεν μας έφεραν, μας βρήκαν.

Σας ενοχλούν τα δημοσιεύματα του τουρκόφωνου Τύπου;
-Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι γράφει και πώς είναι και τι κάνουν. Εμείς έχουμε τον δικό μας αγώνα, ότι είμαστε Πομάκοι, ότι θα παραμείνουμε Πομάκοι. Απλώς θέλουμε το ελληνικό κράτος να το έχουμε δίπλα μας. Όπως οι περιφερειάρχες της Κομοτηνής, όπως οι υπουργοί, όπως μερικοί που έρχονται που είναι στην Θράκη να το καταλαβαίνουν αυτό το πράγμα.

Πόσοι είναι τελικά οι Πομάκοι;
-Έχουμε τον αρχηγό της Βουλγαρίας, που εκπροσωπεί 400.000 Πομάκους στην Βουλγαρία ενώ εμείς είμαστε στην Θράκη 35-36.000 Πομάκοι. Άσε που λένε αυτοί δεν υπάρχουν Πομάκοι οι τουρκόφωνοι και διάφορα άλλα. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, εμείς δεν τους ενοχλούμε. Εγώ τους έχω πει ειδικά μόνος μου, παιδιά δεν σας ενοχλούμε εμείς. Εσείς μην μας ενοχλείτε. Καθημερινά έχουμε προβλήματα. Να μας παρατήσουν. Εγώ είμαι Πομάκος, δεν μπορεί αυτός να με κάνει Τούρκο. Δεν πρόκειται να με κάνει. Γιατί επιμένει; Εμείς δεν πάμε για κομματικά, εμείς πάμε για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα μας, για την Θράκη μας. Οι πρόγονοί μας έχουν περάσει την ιστορία, μας έχουν αφήσει, τα έχουμε βρει όλα καλά και ωραία και να μην τα χαλάσουμε.
Εγώ δεν έχω αλήθεια να προσθέσω τίποτα κ. Κεμάλ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μελαχροινή Μαρτίδου

http://www.xronos.gr/
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ" ΣΤΙΣ 19-2-09 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ZIRAAT ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΜΑΣ ΝΤΕΝΤΕ

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ






ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

To Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 το Γενικό Επιτελείο Στρατού τέλεσε την καθιερωμένη επίσημη επιμνημόσυνη Δέηση για όσους Αξκους - Υπξκους και οπλίτες έπεσαν μαχόμενοι στις μάχες του Έθνους, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών καθώς επίσης και στο Τρίτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Από το σύλλογό μας παρευρέθηκαν η Πρόεδρος κα Μαίρη Κουρούπη, καθώς και μέλη μας.Αυτό, όμως, που προκάλεσε αίσθηση και πίκρα ταυτόχρονα, ήταν οι απουσία όχι μόνο των Βουλευτών, Εκπρόσωπων Κομμάτων και του Δημάρχου Αθηναίων, αλλά και των κκ Υπουργού και Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η απόδοση της πρέπουσας τιμής στους γενναίους που έδωσαν το παρόν στους Βαλκανικούς πολέμους 1914 και στις χιονισμένες κορφές της Πίνδου μέχρι και το πυρακτωμένο τραγικό καλοκαίρι του 1974 στη Κύπρο, αποτελεί ύψιστο πολιτειακό χρέος και οφειλή όλων μας. Προς αυτά τα παλικάρια, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Εμείς, υπενθυμίζουμε στους μεγάλους απόντες του μνημόσυνου, ότι για την Δημοκρατία αυτού του τόπου εντός της οποίας απολαμβάνουν τα αξιώματά τους, οι γενναίοι μας έδωσαν την ζωή τους.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι, επιβάλλεται να δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας γιατί Έθνη που δεν σέβονται και δεν τιμούν αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία του τόπου τους, δυστυχώς δεν έχουν μέλλον.

Η Πρόεδρος Ο Ειδικός Γραμματέας
Μαίρη Κουρούπη Δημήτριος Αλεξόπουλος
Σύζυγος αγνοούμενου
Σχη(ΠΖ) Παύλου Κουρούπη

www.agnooumenoi74.gr

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ...

[plostad-frcko.jpg]

Το θέμα της ονομασίας και της διένεξης με την Ελλάδα κυριαρχεί στον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων της ΠΓΔΜ για τις προεδρικές και δημοτικές εκλογές της χώρας που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου.

Μέλη της νεολαίας του κόμματος VMRO του πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι , ανήρτησαν σήμερα πανό (βλ.φωτογραφία) στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων στο οποίο αναγράφονται όλες οι δηλώσεις του αντιπάλου τους ,υποψήφιου πρόεδρου του σοσιαλιστικού κόμματος SDSM Λ. Φουρτσκόφσκι τον οποίον και κατηγορούν για.. "προδοσία".

Αιτία οι δηλώσεις του κ.Φουρτσκόφσκι ο οποίος έχει δεσμευθεί πως σε περίπτωση που κερδίσει το προεδρικό χρίσμα (πράγμα βέβαια σχεδόν απίθανο καθώς στις δημοσκοπήσεις φτάνει εώς το 12%) θα έρθει αμέσως σε συμβιβασμό με την Ελλάδα αποδεχόμενος την πρόταση Νίμιτς του προπερασμένου Νοεμβρίου για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας σε "Βόρεια Μακεδονία".

Ο αντίπαλός του πάντως , υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού VMRO-DPMNE Τζ. Ιβάνοφ , πρότεινε στον κ. Φουρτσκόφσκι να αλλάξει ο ίδιος το όνομά του σε..."Βόρειος Φουρτσκόφσκι"!!

«ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ» ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ «ΗΓΕΜΟΝΑ»

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει ελληνικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητές της στο Αιγαίο σε τουρκικά κεκτημένα, μέσω της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Ηγεμών» που σχεδιάζει στα μέσα Μαρτίου στο Αιγαίο.
Η Αθήνα, όπως αποδεικνύεται, γνώριζε τον σχεδιασμό της άσκησης αυτής εδώ και έναν μήνα, αλλά αποφάσισε να «αντιδράσει» μόνον την προηγούμενη εβδομάδα και μόνον όταν το ελληνικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία της επικίνδυνης αυτής τουρκικής άσκησης.
Το υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα έδειξε «δυσαρεστημένο» από τη...δημοσιοποίηση του θέματος από το υπουργείο Αμυνας, εκτιμώντας ότι το θέμα έπρεπε «να μείνει χαμηλά». Ως εκ τούτου οι αντιδράσεις και δηλώσεις της Αθήνας σε διπλωματικό επίπεδο παραμένουν για την ώρα «χλιαρές» έως «ανώδυνες».

Με την άσκησή της αυτή η Αγκυρα διεθνοποιεί στην πράξη το σύνολο των αμφισβητήσεών της στο Αιγαίο (10 ν.μ. ελληνικός εναέριος χώρος, περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων, μη κατάθεση σχεδίων πτήσης, αμφισβήτηση FIR Αθηνών), ζητώντας και πετυχαίνοντας τη συμμετοχή στην άσκηση αυτή ΝΑΤΟϊκών εταίρων, όπως οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία.
Η Τουρκία, συστηματικότατα από τα επεισόδια στα Ιμια και ειδικότερα από το 2000 και μετά, επιχειρεί με επίσημα έγγραφά της στο ΝΑΤΟ να «επιβάλει» τις θέσεις της και για την περιοχή ευθύνης στη θαλάσσια έρευνα, αλλά και για τον αριθμό των αποστρατιωτικοποιημένων νήσων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι όποια νησιά δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες είναι αμφισβητούμενα.

Με αλλά λόγια, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αν συμμετάσχουν στην τουρκική άσκηση, θα αποδεχθούν στην πράξη ότι:

* Ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι 6 ν.μ. και όχι 10 ν.μ.

* Η τουρκική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης εκτείνεται από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά (όπως το έχει ορίσει χωρίς καμιά αντίδραση της Αθήνας ο σχετικός τουρκικός νόμος 24611 από το 2001) και επομένως δεν αναγνωρίζουν την ελληνική θέση ότι η ελληνική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης συμπίπτει με τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.

* Τα ελληνικά νησιά από το μέσον του Αιγαίου (23 τον αριθμό) είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης αυτό σημαίνει ότι τα συμμετέχοντα αεροσκάφη θα αποφεύγουν τα νησιά αυτά λόγω της «αποστρατιωτικοποίησής» τους. (Από τον Αγ. Ευστράτιο και τη Ρόδο μέχρι τις «γκρίζες ζώνες» και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.)

* Τα στρατιωτικά αεροσκάφη (state aircraft) των συμμετεχουσών χωρών δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Το κωμικοτραγικό στην ιστορία αυτή είναι ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει ξεχωριστά Μνημόνια Συνεργασίας (MOU) με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία (αλλά και τη Γαλλία), εξασφαλίζοντας ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη των χωρών αυτών θα καταθέτουν σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών. Μόνον που η ισχύς αυτών των σημαντικών MOU για την Ελλάδα έληξε το 2005 και η παρούσα κυβέρνηση... ξέχασε προφανώς να τα ανανεώσει...
Η προσπάθεια που καταβάλλει τώρα το υπουργείο Εξωτερικών είναι με «σιωπηλές διαβουλεύσεις» να πείσει τις τέσσερις συμμαχικές χώρες «να κατανοήσουν τις ελληνικές ευαισθησίες»(!) κατά τη διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης.*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/02/2009


ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ , ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ , ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
Αναφορά στον σημερινό Πόντο και την ελληνική γλώσσα

του Σάββα Καλεντερίδη

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, που γιορτάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO το 1999, με στόχο την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών.
Στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και συγκεκριμένα σε περίπου εβδομήντα χωριά του νομού Τραπεζούντας, εξακολουθεί να μιλιέται, παρά τις πολιτικές αφομοίωσης που ακολούθησε και ακολουθεί το τουρκικό κράτος, η ελληνική γλώσσα, σε έναν τύπο που μοιάζει πολύ με την αρχαία ελληνική.
Το ελληνικό κράτος, που φροντίζει να μαθαίνει με τη βια την τουρκική γλώσσα στους Πομάκους της Θράκης, αρνείται πεισματικά να ασχοληθεί με το θέμα, γεγονός που στην ουσία διευκολύνει το τουρκικό κράτος στην αφομοιωτική του πολιτική, η οποία στο τέλος, θα καταφέρει να σβήσει από το χάρτη τους ελληνόφωνους του Πόντου, που αποτελούν νησίδα πολιτισμού παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σε μια χώρα που επικρατεί ο φυλετικός και ιδεολογικός τουρκικός ρατσισμός.
Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να διασώζουν τη γλώσσα εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στην αρχαία ελληνική, που αποτέλεσε το κυριώτερο μέσο για την ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού, δημοσιεύουμε άρθρο του Βαχίτ Τουρσούν, ο οποίος κατάγεται από το ελληνόφωνο χωριό Όκενα, της Τραπεζούντας και ζει στην Ελλάδα, ως μη νομιμοποιημένος μετανάστης, μη βρίσκοντας μια πατρίδα να τον διεκδικήσει και να τον προστατέψει.

Εντείνεται η καταπίεση των ελληνοφώνων του Πόντου από τις τουρκικές αρχές

Του Vahit TURSUN

Tα τελευταία χρόνια, χάρη στις αλλαγές που έγιναν στις αντιδημοκρατικές νομοθεσίες σχετικά με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με όλες τις ευνοϊκές εξελίξεις που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι η χώρα μας μπήκε πια στο στάδιο του εκδημοκρατισμού, πράγμα που μας έκανε ευτυχείς. Ωστόσο μας βάραινε ένα αίσθημα κρυφού υποσυνείδητου φόβου, ως προς το φαινόμενο ρατσιστικών εκδηλώσεων στην Τουρκία, Δυστυχώς, αυτό το προαίσθημα, αυτός ο ανομολόγητος φόβος, επαληθεύτηκε…

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ infognomonpolitics
Δ. Χριστόφιας: Πρόκληση στα αισθήματα όλων των Κυπρίων οι δηλώσεις Ακίν

Ο Σολωμός Σολωμού πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του Κενάν Ακίν, την ώρα που προσπαθεί να κατεβάσει μια σημαία από έναν ιστό που είναι καρφωμένος στα κυπριακά χώματα με τη δύναμη των όπλων της Τουρκίας

Tις προκλητικές δηλώσεις του Tούρκου έποικου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, Κενάν Ακίν, ο οποίος το 1996 πυροβόλησε και σκότωσε τον Ελληνοκύπριο Σολωμό Σολωμού, καταδίκασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
«Τον πυροβόλησα και θα τον πυροβολούσα και πάλι», δήλωσε προκλητικά ο Ακίν, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", περηφανεύεται για την πράξη λέγοντας ότι στα κατεχόμενα τον θεωρούν ήρωα. Ο Κενάν Ακίν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους στις 19 Απριλίου, καταζητείται από την Ιντερπόλ, ενώ έχει επικηρυχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι 460 χιλ. ευρώ, ωστόσο όπως λέει ο ίδιος, δεν...υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εις βάρος του και κατηγορείται άδικα.
Καταδικάζουμε με απόλυτο τρόπο τις δηλώσεις ενός ανθρώπου, που διαπνέεται από αισθήματα βαρβαρότητας, τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις Ακίν είναι πρόκληση στα αισθήματα όλων των Κυπρίων και είναι απόλυτα καταδικαστέες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, σχολιάζοντας τη συνέντευξη, δήλωσε ότι εκτός από τον Κενάν Ακίν, αμετανόητη είναι και η Τουρκία, που συνεχίζει να προκαλεί και να λειτουργεί αλαζονικά με τις πλάτες κάποιων ισχυρών συμμάχων της.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο, αδιανόητο και ιδιαίτερα κάκιστο για όσους θέλουν την ειρηνική συμβίωση με τους Ελληνοκύπριους, να ανέχονται ανάλογους ανεγκέφαλους να επιβιώνουν μεταξύ τους.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


http://infognomonpolitics.blogspot.com

κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΛΥΣΗ" ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΙΝ ? ΓΙΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ....