14 Μαΐ 2009

Η Ουάσιγκτον ανακινεί το θέμα των Σκοπίων

Κινητικότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η Ουάσιγκτον φέρεται να επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της εκκρεμότητας αυτής. Και αυτό διότι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ κρίνεται απαραίτητη για τη σταθερότητα της χώρας. Ιδιαίτερη σπουδή για το θέμα επιδεικνύει και η σουηδική προεδρία της ΕΕ. Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν η δήλωση που έκανε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Βαλκανίων, Στιούαρτ Τζόουνς προχθές στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τζόουνς τόνισε ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο θέμα της ονομασίας». Και τους ζήτησε «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή ελαστικότητα» στις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σκοπιανό θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητήσει με την ελληνική πολιτική ηγεσία ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Το Σκοπιανό θα απασχολήσει και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, στις συναντήσεις του με τον κ. Καραμανλή και την κυρία Μπακογιάννη.

Την ίδια στιγμή η σκοπιανή ηγεσία εξέφρασε, με επιστολή του νέου προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ προς τον Μπαράκ Ομπάμα, την αποφασιστικότητά της να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο κ. Ιβάνοφ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα χαρακτήρισε «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να λάβουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ιβάνοφ διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτές θα εντατικοποιηθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και δήλωσε έτοιμος να εξετάσει κάθε πρόταση για την εξεύρεση μιας λύσης. Επίσης χθες ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι συναντήθηκε στη Στοκχόλμη με τον σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλντ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: