26 Ιουλ 2009

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΡΑΖ

http://www.aviaworld.com/photo/Hellenic%20Air%20Force/slides/Dassault%20Mirage%20F1%20-%20Mirage%20F1CG.jpg

Αναμνήσεις του κ. Πέτρου Μολυβιάτη, οι οποίες ισοδυναμούν με ιστορική κατάθεση άκουσε προ ημερών συνεργάτης μου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή την τιμητική βράβευση του κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν από το Ιδρυμα της Βουλής για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θυμήθηκε το πρώτο επίσημο ταξίδι τού πρώην προέδρου της Γαλλίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 21 Σεπτεμβρίου 1975.

Τότε ο Ντ΄ Εστέν είχε γίνει δεκτός με ιδιαίτερες τιμές από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και ήταν πανευτυχής για αυτό, πολύ περισσότερο όταν μετά τις επίσημες επαφές ακολούθησε μίνι κρουαζιέρα στο Ιόνιο. Ενα βράδυ στην πρύμνη του πλοίου και ενώ η κρουαζιέρα βρισκόταν σε εξέλιξη ο Γάλλος έκανε την ερώτηση που περίμενε ο Καραμανλής . «Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;» ρώτησε. Σημειώνεται ότι η εισβολή στην Κύπρο είχε γίνει μόλις πριν από έναν χρόνο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τεταμένες. «Αν κάνω πόλεμο με την Τουρκία, θέλω εντός 48 ωρών να μου στείλετε 40 Μιράζ» ήταν η άμεση απάντηση του Καραμανλή. Ο Ζισκάρ δεν χρειάστηκε πολύ για να απαντήσει, ίσως και ο ίδιος να περίμενε ένα τέτοιο αίτημα από τον έλληνα πολιτικό. «Ναι, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα τα παραλάβουν έλληνες πιλότοι» απάντησε. Την επομένη ο τότε υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ ταξίδεψε με εντολή Καραμανλή στο Παρίσι και συζήτησε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον γάλλο ομόλογό του. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες έλληνες πιλότοι μετέβησαν στη Γαλλία και εκπαιδεύτηκαν στα Μιράζ.

Με βάση τα δεδομένα της εποχής, σαράντα (40) Μιράζ ήταν αρκετά για να ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδος. Δεν είναι άτοπο να υποθέσει κανείς ότι η ελληνογαλλική συμφωνία ενίσχυσε το ειδικό βάρος της χώρας και ίσως αποθάρρυνε κάθε τουρκική σκέψη για την πιθανή μεθόδευση νέων προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: