5 Ιουλ 2009

Το απόρρητο «non paper» της Ουάσιγκτον για το Αιγαίο

http://xryshaygh.files.wordpress.com/2009/04/obamaturkey11.jpg

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ επανεξέτασης των διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου προτείνουν οι Αμερικανοί ως ένα από τα μέσα για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο
. Οι ιδέες της Ουάσιγκτον εμπεριέχονται σε άκρως απόρρητο δισέλιδο «non paper»βασικά σημεία του οποίου αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα»- που βρίσκεται εν γνώσει τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Εξωτερικών.

Το «non paper» παρεδόθη στην ελληνική πλευρά από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες πριν από την τελικώς ματαιωθείσα επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι Αμερικανοί επιχειρούν μια καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο, ζητώντας αμοιβαία κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών. Με τον τρόπο αυτό όμως, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να ανέχεται και κατ΄ επέκταση να ενθαρρύνει εμμέσως την εγκαθίδρυση μιας «γκρίζας κατάστασης» στο Αιγαίο- κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της Αγκυρας από την κρίση των Ιμίων το 1996 και εντεύθεν.

http://3.bp.blogspot.com/_5Y4nWDsZYro/RlQZQGmsmII/AAAAAAAAAL4/xyursDKuL4s/s320/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82%2B%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.bmp

Η αμερικανική στάση μοιάζει να εντάσσεται στο πλαίσιο του εναγκαλισμού της Τουρκίας, η οποία έχει αναβαθμιστεί ραγδαία στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ομπάμα (ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή), καθώς και της εξάλειψης των όποιων εμποδίων στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ. Το γεγονός αυτό θέτει καίρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η ελληνική διπλωματία εν όψει και της προγραμματιζόμενης επίσημης επίσκεψης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Αγκυρα.

Ηδη μάλιστα έχουν αρχίσει να επικρατούν δεύτερες σκέψεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών για τη χρονική περίοδο μετάβασης της κυρίας Μπακογιάννη στην Τουρκία. Οι νέες εισηγήσεις επισημαίνουν ότι η επίσκεψη αυτή ίσως πρέπει να γίνει συντομότερα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ακόμη και εντός του Ιουλίου, ώστε να μη συνδεθεί με την κορύφωση των διεργασιών εντός ΕΕ για την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι κάτι πρέπει να γίνει με την ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν «ξεχωριστές διαφορές» . Το επεσήμανε άλλωστε πρόσφατα ο νέος βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Φίλιπ Γκόρντον. Θεωρούν ότι η αντιπαράθεση αυτή κοστίζει πολύ σε χρήμα και ανθρώπινο κεφάλαιο στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα δεν τους επιτρέπει να συμβάλλουν, ως μέλη του ΝΑΤΟ, σε άλλα «καυτά» μέτωπα (π.χ. Αφγανιστάν).

http://4.bp.blogspot.com/_-AEc53NfCwg/SbbNN3c8LsI/AAAAAAAAQLM/Dh3uqQd7KSk/s400/AIGAIO

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται επίσης να ενθαρρύνουν τον «άμεσο διάλογο» Αθήνας- Αγκυρας για όλα τα θέματα, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ. Δεν αποκλείουν μάλιστα και δική τους μεσολάβηση, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες. Οπως σημείωσε προσφάτως η τουρκική εφημερίδα «Ζaman», οι Αμερικανοί επεξεργάζονται ιδέες για έναν «οδικό χάρτη» που θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης, Το πλέον ανησυχητικό σημείο του «non paper» είναι η ιδέα περί «επανεξέτασης των διεθνών κειμένων» (στα αγγλικά, «to review the international documents») για το Αιγαίο. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται με την ιδέα αυτή να ασπάζεται τη ρεβιζιονιστική τακτική της Αγκυρας. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας έχουν ήδη καταγράψει σε απόρρητα σημειώματα τη θέση ότι η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά την ανατροπή των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν το καθεστώς και τα σύνορα στο Αιγαίο (Λωζάννη 1923, ιταλοτουρκική συμφωνία 1932, Παρισίων 1947). Η στρατηγική αυτή εντάσσεται αρμονικά στη θεωρία περί «στρατηγικού βάθους» που έχει διατυπώσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιμονή με την οποία η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αμφισβητεί ευθέως μέσω των υπερπτήσεων την ελληνικότητα του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, σκοπεύει στη δημιουργία τετελεσμένων ώστε να υποστηριχθεί η καινοφανής θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Οι Τούρκοι επιμένουν ότι η ιταλοτουρκική συμφωνία της 28ης Δεκεμβρίου 1932 είναι άκυρη λόγω μη ολοκλήρωσης των απαραίτητων νομικών διαδικασιών, ενώ δεν κατετέθη και στην Κοινωνία των Εθνών. Η απάντηση της Αθήνας είναι ότι αυτή η συμφωνία συμπληρώνει εκείνη της 4ης Ιανουαρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας που κατετέθη στην ΚτΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα προσθέτει ότι η Αγκυρα ουδέποτε αμφισβήτησε την ισχύ των παραπάνω συμφωνιών ως την κρίση των Ιμίων (1996), ούτε καν όταν τα Δωδεκάνησα πέρασαν από την Ιταλία στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947). Ουδεμία αντίρρηση προέβαλε η Αγκυρα και κατά τη ναυτική οροθέτηση της συγκεκριμένης περιοχής με περιφερειακή συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη το 1950 για την αεροναυσιπλοΐα. Σύμφωνα με αυτήν, η συνοριακή γραμμή του FΙR Αθηνών/ Κωνσταντινούπολης ταυτίζεται με τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας στην περιοχή.

http://metotoufekikaitilyra.files.wordpress.com/2009/05/ceb1ceb3ceb1ceb8cebfcebdceb7cf83ceb9.jpg

Εδώ παραβίαση, εκεί παραβίαση, πού είναι η παραβίαση;

Στο αμερικανικό έγγραφο δίδεται επίσης έμφαση στο ζήτημα των παραβάσεων του FΙR Αθηνών, των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου και των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών (κατοικημένων ή μη) από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Αν και έχουν επανειλημμένως εκφράσει (σε «διπλωματική» γλώσσα) την αντίθεσή τους στη διαφορά έξι και 10 ν.μ. μεταξύ των χωρικώνυδάτων και του εναερίου χώρου της Ελλάδος, εκτιμάται ότι η «χαλαρή» εκ μέρους τους αντιμετώπιση του θέματος των υπερπτήσεων κλίνει υπέρ της Αγκυρας και θίγει, εμμέσως, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, πολλές υπερπτήσεις των τελευταίων μηνών γίνονται σε τόσο χαμηλό ύψος (περίπου 200- 500 πόδια) που δύσκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν τυχαίες. Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιδείξει κατανόηση σε θέματα ελληνικής κυριαρχίας. Ωστόσο εμφανίζονται να συνδέουν αυτή την κίνηση με κατανόηση εκ μέρους της Ελλάδας των τουρκικών θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ασπαζόμενοι άλλο πάγιο επιχείρημα της Αγκυρας.

ΠΗΓΗ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ? ΑΛΛΑΞΕ , ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΠΟΥΣ , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΜΕΡΗ ΘΕΜΑΤΑ.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΞΑΣΚΕΙ ΕΝΑΣ ΤΗΛΕΣΤΑΡ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ , ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΙΑ PAX AMERICANA ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ , ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ , ΣΕ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ? ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ?

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ , ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ , Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΙΣΧΥΡΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙ ΕΝΩ Η ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ? ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΜΜΙΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΟΣΜΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ , ΘΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΡΕΧΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ , Η ΖΗΜΕΝΣ , Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Ή ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΟΣΑ ΘΑ ΧΑΝΑΜΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ? ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΛΛΟΝ.

"ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ......"

http://2.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/R5qIMG3NnOI/AAAAAAAABWU/6dqsXopxtoc/s400/%CE%9D%CE%95%CE%9A%CE%A1%CE%9F%CE%99.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: