1 Απρ 2009

Νησί - μανιφέστο της αρχαίας Ελλάδας

Κυρίαρχη η «χρυσή τομή» στην αρχιτεκτονική των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Ψάρι 2.000 ετών, ψάθινα καλάθια και αργαλειός ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα

Φτάνοντας για δεύτερη φορά στην -έρημη πια- νήσο Φαϊλάκα έξω από το Κουβέιτ, στον Περσικό κόλπο, οι Ελληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πως το χτίσιμο της αρχαίας πόλης Ικαρος από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούσε «το μανιφέστο των φιλοσοφικών αντιλήψεων της αρχαίας Ελλάδας», με τη «χρυσή τομή» να κυριαρχεί ως ιδανική αναλογία και το πάντρεμα των πολιτισμών να διακρίνεται έντονα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην κατασκευή.

CLOSE WINDOW

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, μελετώντας το οχυρό, τους ναούς (μάλλον του Απόλλωνα ο κεντρικός και της Αρτεμης ο διπλανός) και τα κτίσματα που ανασκάφηκαν.Τις πέντε εβδομάδες (25 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου 2009) που η 20μελής ελληνική αποστολή βρέθηκε στη Φαϊλάκα, επιβεβαίωσε ότι ο βασιλιάς Σέλευκος, ηγεμόνας της περιοχής, έφερε στα έσχατα της Ανατολής (στο άνοιγμα της αυτοκρατορίας προς την Αραβία ουσιαστικά) και εφάρμοσε τα γεωμετρικά μέτρα και σταθμά εδραιώνοντας τον ελληνικό ορθολογισμό, όπως αποδεικνύουν οι διαστάσεις του ναού.

Το δεύτερο στοιχείο που εδραιώνει το πρώτο συμπέρασμα είναι ο τρόπος τοιχοδομίας, ο οποίος είναι ο ίδιος που συναντάμε στην Πέλλα καθώς και πολλά από τα ευρήματα - αγγεία, κεραμικά, κουτάλια, τα οποία είναι σχεδόν όμοια με μακεδονίτικα.

Μάλιστα η καινούργια πρόταση αναπαράστασης του ναού, στην οποία προχώρησε η αποστολή, ενισχύει τη διαπίστωση ότι ο Σέλευκος συνεχίζει την πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στους κίονες του ναού παρατηρούμε το πάντρεμα των πολιτισμών για έναν κόσμο χωρίς σύνορα: το κιονόκρανο είναι ιωνικό και η βάση του περσική.

Ενώ στην περιοχή εξακολουθούν και εργάζονται αρχαιολογικές αποστολές από Σλοβακία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, καθώς εντοπίζονται ευρήματα από Βαβυλώνιους έως ντόπιους και Πορτογάλους, η ελληνική αποστολή κατέληξε για πρώτη φορά ότι το οχυρό έχει χτιστεί σε τουλάχιστον πέντε οικοδομικές φάσεις κι όχι δύο ή τρεις όπως θεωρούνταν έως τώρα.

Νησί - μανιφέστο της αρχαίας Ελλάδας

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα της ελληνικής ομάδας, που εργάζεται σε συνθήκες παρόμοιες με τις χθεσινές στην Αθήνα, με την πενταπλάσια αφρικανική σκόνη πάνω από το κεφάλι τους - είναι ένα πανέρι γεμάτο ψάρια και τέσσερα καμένα ψάθινα καλάθια. Σε ένα από τα ψάρια -2.000 ετών- έχουν διατηρηθεί τα αγκάθια, το δέρμα και τα λέπια του. Ενώ σε ένα δωμάτιο εντοπίστηκε ένα φουρνάκι, αργαλειός, βαρίδια και πάνω σε ένα όστρακο ίχνος από ύφασμα.

Ανάμεσα στις εργασίες που ολοκληρώθηκαν σε αυτήν τη δεύτερη αποστολή είναι η συντήρηση της επιγραφής της Ικάρου, που είχε βρεθεί κατεστραμμένη, και η οποία τοποθετήθηκε στη βάση και είναι έτοιμη προς έκθεση.

Για τη συγκίνηση που ένιωσε ακούγοντας την ιστορία ενός αρχαίου ταξιδιώτη στη Φαϊλάκα μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρής Δραβίλλας, πριν υποσχεθεί στην κ. Κοτταρίδη πως θα συνδράμει στη δημιουργία ιστοσελίδας με τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών. Ενα κεραμίδι του 3ου π.Χ. αιώνα είχε μία ζωγραφιά. Ενας άντρας με στέμμα, ένα ακόντιο, ένα πλοίο και ένα «Μ». Μάλλον ήταν κάποιος που πήγε στην Ανατολή για να γίνει σπουδαίος, αλλά δεν τα κατάφερε. Ισως να τον έλεγαν Μένανδρο, Μητρόδωρο ή απλώς να υπέγραφε ως... Μακεδόνας.

Σοφία Στυλιανού

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: