24 Μαρ 2009

Eφιάλτης στο “κίτρινo σπίτι”

Εστω και καθυστερημένα η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο UNMIK αποφάσισε τελικώς να παραδώσει στην ειδική εισαγγελία της Σερβίας, αρμόδια για εγκλήματα πολέμου, στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων από αξιωματούχους μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Ο εφιάλτης της υπόθεσης “κίτρινο σπίτι” (κλινική στην περιοχή της βόρειας Αλβανίας, κοντά στην πόλη Μπούρελ, όπου φέρεται να κατέληγαν απαχθέντες Σέρβοι, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο το 1999, αλλά και αργότερα, για να τους αφαιρεθούν ζωτικά όργανα, τα οποία πωλούνταν στη συνέχεια στις αγορές της Δύσης) ξαναζωντανεύει.

Η UNMIK παρέδωσε στον εισαγγελέα εγκλημάτων πολέμου Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς δέκα έγγραφα σχετικά με τη διερεύνηση των αναφορών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και τον ενημέρωσε ότι τα πρόσθετα στοιχεία βρέθηκαν έπειτα από λεπτομερή εξέταση των αρχείων της.

Στις αρχές Μαρτίου η εισαγγελία εγκλημάτων πολέμου υπέδειξε δέκα μέλη του UCK ως δράστες εγκλημάτων σε βάρος Σέρβων που είχαν απαχθεί το 1999, στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

Υπάρχουν υποψίες ότι εκτός από το συγκεκριμένο μέρος στο βορρά της Αλβανίας υπήρχαν άλλες τρεις τοποθεσίες, όπου γίνονταν επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων και στη συνέχεια τα θύματα δολοφονούνταν.

Η υπόθεση ήλθε στη δημοσιότητα πριν από περίπου ένα χρόνο με τη δημοσίευση του βιβλίου της πρώην γενικής εισαγγελέα του ΔΠΔ της Χάγης Κάρλας ντελ Πόντε, η οποία περιέγραφε συνταρακτικές λεπτομέρειες και κατονόμαζε ως υπεύθυνους, βάσει των καταθέσεων “αξιόπιστων μαρτύρων” όπως σημείωνε, όχι μόνο πρώην αντάρτες του UCK αλλά και δυτικούς αξιωματούχους της UNMIK για τη συγκάλυψη που έγινε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η Ντελ Πόντε, άνδρες του UCK φέρεται πως απήγαγαν περισσότερους από 300 νεαρούς Σέρβους και τους οδήγησαν στην Αλβανία για αφαίρεση οργάνων. Στο βιβλίο μάλιστα υπάρχουν ευθείες αιχμές και καταγγελίες για πλουτισμό από την εμπορία οργάνων του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού του Κοσόβου και τότε αρχηγού του UCK Χασίμ Θάτσι, αλλά και του Ραμούς Χαραντινάι, ενώ αιχμές για συγκάλυψη αφήνονται και για τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, τότε επικεφαλής της UNMIK, αμέσως μετά τον πόλεμο.

http://www.makthes.gr

ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ ? ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: