24 Μαρ 2009

Η άγνωστη συμβολή της Θράκης στον απελευθερωτικό αγώνα

Δεν ξέρουμε ποια έκβαση θα είχε ο αγώνας στην Πελοπόννησο και την Στερεά αν δεν είχαν προηγηθεί τα θρακικά κινήματα και το κίνημα του Υψηλάντη, είπε στην σημαντική ομιλία ιστορική αναδρομή σε άγνωστες λεπτομέρειες ο Καρυοφύλλης Αντωνακάκης

Πανηγυρική συνεστίαση με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου είχε ο Ροτοριανός Όμιλος Κομοτηνής το Σάββατο προσεγγίζοντας την εθνική παλιγγενεσία μέσα από τις άγνωστες λεπτομέρειες προσωπικοτήτων της Θράκης που συνέβαλλαν τα μέγιστα, αλλά ελάχιστα έχουν φωτιστεί. Ο ομιλητής γλαφυρός, διεισδυτικός και περιγραφικός στο λόγο του ο υποστράτηγος ε.α. Καρυοφύλλης Αντωνακάκης, ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή της Θράκης στην παλιγγενεσία του 1821» κάνοντας με μεγάλη επιτυχία μια σε βάθος ιστορική αναδρομή και προσκομίζοντας στο κοινό πληροφορίες και πτυχές της ιστορίας μας οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές στους νεότερους Έλληνες.

Αξίζει να αποτυπώσουμε ένα απόσπασμα της ομιλίας του κ. Αντωνακάκη που επεσήμανε:

«Πολλοί ήταν οι Θρακιώτες οι οποίοι εστρατεύθησαν από την Φιλική Εταιρεία. Οι τρεις ιδρυτές της πήραν ως τέταρτον μέλος ένα χρόνο μόλις από της ιδρύσεως της το 1815, τον Θρακιώτη Αντώνιο Κομιζόπουλο από την Φιλιππούπολη, έμπορο στη Μόσχα τον οποίο ο Ξάνθος χαρακτηρίζει στα απομνημονεύματά του «χριστοήθη» και «έντιμον». Ο Κομιζόπουλος εφρόντιζε διά την αποστολή εφοδίων στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες του σε όλον τον αγώνα, το δε σπίτι του στη Φιλιππούπολη διατηρείται έως σήμερον και χρησιμεύει ως εθνογραφικό μουσείο. Ο χώρος της Θράκης προσείλκυσε το ενδιαφέρον των Φιλικών από ενωρίς και το 1817 η έδρα της Εταιρείας μετεκινήθη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη λοιπόν και την ενδοχώρα της διεπλέχθη ο μεγάλος κύκλος των Φιλικών και απ’ αυτήν την περιοχή μετεφέροντο μηνύματα και εντολές στους πατριώτες άλλων περιοχών. Από την Ανδριανούπολη πέρασε ο Ρήγας και επανειλημμένα την επισκέφθηκε ο Ξάνθος για συνεννοήσεις, μένοντας στο σπίτι του Αμιρά, σπίτι που διατηρήθηκε μέχρι το 1922.

Ο ιστορικός της Φιλικής Εταιρείας Ιωάννης Φιλήμων παραθέτει στο Βιβλίο του 700 ονόματα Φιλικών από τους οποίους οι 31 είναι Θράκες. Αθανασίου Θεόδωρος εκ Φιλιππουπόλεως Αυξεντιάδης Αναγνώστης εκ Μεσημβρίας Γεβίδης Γεώργιος έμπορος εκ Μαρώνειας, Γκίκας Παρασκευάς εξ Αίνου, Ιωαννίκιος ιεροδιάκονος εκ Γιμουρτζίνας «Κομοτηνής», Κομνηνός Αναστάσιος έμπορος εκ Μεσημβρίας, Κουμπάρης Σταμάτιος εκ Μεσημβρίας έμπορος Κουμπάρης Αλέξιος και Κυριάκος και Παναγιώτης έμποροι εκ Μεσημβρίας, Κώκιας Σωτήρης έμπορος εξ Ανδριανουπόλεως, Κωνσταντινίδης έμπορος εκ Σωζοπόλεως, Κώνστας Δημήτριος έμπορος εξ Αγχιάλου, Λετζογλου Δημήτριος έμπορος εξ Ανδριανουπόλεως, Μάρκελλος Λάσκαρης Παπά εκ Μαδύτου, Νέστορος Ζαφείριος και Νέστωρ Κων/νος διδάσκαλος εξ Αγχιάλου, Νίκογλου Ιωάννης Παππά και Νίκογλου Κων/νος Παππά εκ Φιλιππουπόλεως, Νικολάου Παρασκευάς έμπορος εκ Βάρνης, Νικολάου Κριονάς Παπά έμπορος εκ Λουλέ Μπουργκάζ Παλαιολόγος Αντώνιος και Παύλος έμποροι εξ Αγχιάλου, Ποργιάτης Αθανάσιος εκ Σελίμνου, έμπορος Σγουρός Γεώργιος έμπορος εξ Αγχιάλου, Φραντζεσκοσάρωφ Λουκάς έμπορος εξ Αίνου, Χατζηϊωάννου Αναστάσιος εξ Αγαθουπόλεως, Χατζηστάνου Δημήτριος έμπορος εξ Ανδριανουπόλεως. Εξ άλλων πηγών γνωρίζουμε τα ονόματα του Αινίτη καπετάνιου Χατζηαντώνη Βισβίζη που το δίπλωμα της κατήχησης του βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, του Αντωνίου Κομιζόπουλου που τον αναφέρει ο ίδιος ο Ξανθός, τον Κάρπου Παπαδόπουλου, επίσης του Μακαρίου Μαλαξού από την Αγχίαλο του οποίου το πιστοποιητικό βρίσκεται στα αρχεία της ιστορικής και εθνολογικής Εταιρείας. Γνωστός επίσης Φιλικός ήταν ο Γρηγόριος Μαρασλής από το Προάστειο Μαράς της Φιλιππουπόλεως, πατέρας του γνωστού ευεργέτη, ο οποίος έδρασε στην Οδησσό και προστάτεψε πολλούς πρόσφυγες που έφευγαν για να γλυτώσουν από τις σφαγές των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο παραπάνω κατάλογος των εκ Θράκης Φιλικών συνεχώς εμπλουτίζεται με καινούργια ονόματι Θρακών σαν προϊόν μελέτης, στοιχείων της περιοχής από διαφόρους που πλέον δειλά έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τα της περιοχής». Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στον αγώνα της Θρακιώτη ιερολοχίτη Κων/νου Ξενοκράτη, στον αγώνα του Θανάση Μπελιά «Καραμπελιά» από την Κορνοφωλιά Έβρου που είχε δημιουργήσει αντάρτικο σώμα στο όρος Γκίμπρενα του Σουφλίου, στον μητροπολίτη Σωζοπόλεως Παϊσιο Πρικαίο που κήρυξε την επανάσταση στην περιοχή του, ενώ ενδελεχείς αναφορές έγιναν στο επαναστατικό κίνημα των Λαβάρων της Σαμοθράκης, στην κινητικότητα της Αίνου το ζεύγος Βιζβίζη τον εθνεγέρτη μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιο και πολλούς άλλους ανωνύμους Θρακιώτες αγωνιστές.

Ο ομιλητής κατέγραψε την δράση της Μαριγώς Σαράφη από τα Ταταύλα Κωνσταντινουπόλεως που λειτούργησε σαν κατάσκοπος, γνώστρια της τουρκικής γλώσσας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στους αγωνιστές του 1821 για να καταλήξει διαπιστώνοντας ότι οι Βισβίζηδες, ο Μαργαρίτης Κούταβος ο Κάρπος Παπαδόπουλος και άλλοι υπήρξαν οι ευγενέστερες μορφές του αγώνα».


http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: