Όπως αναφέρει «η Γεν. Εισαγγελέας (του Δικαστηρίου), της οποίας, συνήθως, η γνώμη εισακούεται, έχει ταχθεί υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Αν αυτή η θέση υποστηριχθεί μπορεί να καταβληθούν αποζημιώσεις στο στερημένο της περιουσίας του ελληνοκυπριακό πληθυσμό, αναγκαστικά και έναντι ενεργητικού που οι ενεχόμενοι κατέχουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Α. Βικέτου
Λευκωσία: Στο ράφι, προσωρινά, θα τοποθετηθεί το κεφάλαιο περιουσίες καθώς διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές. Ο Ταλάτ ζητά ουσιαστικά εξουδετέρωση διεθνών συμβάσεων και προτάσσει ρυθμίσεις που θα ωφελούν τους σημερινούς παράνομους χρήστες. Αυτό προκύπτει μετά τη συνάντηση πέραν των τριών ωρών που είχαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συζήτησε το περιουσιακό, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 5 Μαρτίου.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχαν αρχικά μια μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά.
Ο κ. Ζεριχούν ανέφερε ότι μετά την κατ’ ιδίαν τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για τα κριτήρια επί του περιουσιακού και είχαν μια εκτενή συζήτηση.
Οι δύο ηγέτες, πρόσθεσε, αποφάσισαν να συνεχίζουν τη συζήτηση επί του περιουσιακού στην επόμενη συνάντησή τους που καθορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη, 5 Μαρτίου.
Μετά από τη συνάντηση της 5ης Μαρτίου, Χριστόφιας και Ταλάτ θα αρχίσουν τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ερωτηθείς γιατί γίνεται ακόμη συζήτηση επί των κριτηρίων και όχι επί της ουσίας του περιουσιακού, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι άρχισαν ανταλλαγή απόψεων πάνω στις αρχές που θα διέπουν τη συζήτηση και κατά τις δύο τελευταίες τους συναντήσεις συζητούν για τα κριτήρια που θα καθορίζουν τις παραμέτρους υπό τις οποίες θα συνεχιστεί η συζήτηση.
Μετά από αυτό, συνέχισε, θα αποφασίσουν κατά πόσον αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα φόρα, στο πλαίσιο των συνομιλιών. Απαντώντας σε ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.
Δηλώσεις Ταλάτ
Τα κριτήρια για το περιουσιακό και τις προτάσεις των δύο πλευρών επί του θέματος συζήτησαν στη συνάντησή τους οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επιστρέφοντας από το αεροδρόμιο Λευκωσίας στα κατεχόμενα.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε στην πρότασή του για δημιουργία επιτροπής για το περιουσιακό, επί της οποίας η ελληνοκυπριακή πλευρά θα τοποθετηθεί στην επόμενη συνάντηση. Δεν είναι οριστικό, πρόσθεσε, αλλά «αναμένουμε να ολοκληρωθεί (στην επόμενη συνάντηση) το θέμα του Περιουσιακού και να περάσουμε στα θέματα που αφορούν την ΕΕ».
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η επιτροπή που προτείνει θα προβαίνει σε διευθετήσεις ανάλογα με τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν. «Οι κανονισμοί που θα ακολουθήσουν επί του περιουσιακού θα τεθούν σε εφαρμογή παράλληλα με τα κριτήρια που οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατά την διαδικασία των συνομιλιών. Για εμάς μέρος ενός γενικού μηχανισμού θα είναι και η δημιουργία ενός δικαστηρίου στο οποίο θα καταλήγουν τα ζητήματα του περιουσιακού».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του προέδρου Χριστόφια στο Βελιγράδι ότι τα δικαιώματα των προσφύγων στις περιουσίες τους είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σέβεται τα περιουσιακά δικαιώματα από την αρχή.
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το είδος μηχανισμού που θα λειτουργήσει στο περιουσιακό ώστε η περιουσία να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη, να ανταλλαγεί με μια άλλη περιουσία, ή ο ιδιοκτήτης να τύχει αποζημίωσης. «Ασφαλώς», είπε, «οι απόψεις του ιδιoκτήτη της περιουσίας θα ακουστούν πριν οποιεσδήποτε συζητήσεις». Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, επιθυμεί όπως οι αποφάσεις ληφθούν σύμφωνα με τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ , ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ "ΨΗΛΑ" ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ "ΒΑΘΥ" ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΝΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ , ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου