28 Απρ 2009

Στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη η Κομοτηνή

Ο αγωγός μήκους 120-125 χιλιόμετρα, θα είναι «διπλής ροής», θα συνδέει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ και θα τροφοδοτεί τη Βουλγαρία με το φυσικό αέριο της Κασπίας

Συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου αγωγού, που θα συνδέει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ και θα τροφοδοτεί τη Βουλγαρία με το φυσικό αέριο της Κασπίας, υπέγραψαν το Σάββατο οι κυβερνήσεις Αθήνας και Σόφιας. Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 120-125 χιλιόμετρα, θα είναι «διπλής ροής» ώστε να μπορεί τόσο να δίνει όσο και να παίρνει αέριο και έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με προβλεπόμενη κοινοτική συμμετοχή 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο έργο θα συμβάλει στην προσπάθεια απεξάρτησης της Βουλγαρίας από τις ρωσικές εισαγωγές, αφού ο αγωγός Κομοτηνή- Ντιμίτρογκραντ θα συνδέεται με τον αγωγό Ελλάδας- Τουρκίας- Ιταλίας (ΙΤGΙ). Δηλαδή θα διοχετεύει στο βουλγαρικό σύστημα αγωγών που λειτουργεί σήμερα κατά 100% με ρωσικό αέριο, το καύσιμο που θα παίρνει από τον ΙΤGΙ, η προέλευση του οποίου πιθανότατα θα είναι από το Αζερμπαϊτζάν. Η κατασκευή του θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδος στη διαμετακόμιση του αερίου, της σημασίας του αγωγού Τουρκία- Ελλάδα - Ιταλία στην αναδυόμενη περιφερειακή αγορά ενέργειας αλλά και της σημασίας της χώρας μας για την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον μια από τις πιο σπουδαίες προκλήσεις της εποχής μας και έχει αναγνωρισθεί ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Επιπλέον δήλωσε «πως η χώρα μας υποστηρίζει την προώθηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος προμηθειών, πηγών και οδεύσεων ως βασικό συστατικό ως βασικό παράγοντα για μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική». Τόνισε πως Ελλάδα και Βουλγαρία συνεργάζονται για την προώθηση των κοινών ενεργειακών έργων, όπως στον τομέα του ηλεκτρισμού, με την κατασκευή και δεύτερη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως οι δύο χώρες δουλεύουν μαζί για την επιτυχή ολοκλήρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενώ συνεργάζονται και για την κατασκευή ενός νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στο Haskovo της Βουλγαρίας.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μνημονίου που υπέγραψαν στη διάρκεια της Συνόδου για την Ενέργεια που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σόφια ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Π. Ντιμιτρόβ. Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου ομολόγου του Σεργκέι Στανίσεβ.

ΠΗΓΗ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΟΤΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ...

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΑ ΣΩΣΤΗ , ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είδε κανείς μέχρι τώρα το μνημόνιο συνεργασίας με τους Βούλγαρους .Γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα

ΥΠΕΡΙΩΝ είπε...

Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μνημονίου που υπέγραψαν στη διάρκεια της Συνόδου για την Ενέργεια που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σόφια ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Π. Ντιμιτρόβ. Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου ομολόγου του Σεργκέι Στανίσεβ.

αυτο μονο ξερουμε , θα ειναι ενδιαφερον να δουμε και τις λεπτομερειες