28 Απρ 2009

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Γράφει το www.kosovo.gr: “Περίπου 3.500 Σέρβοι στο ανατολικό Κόσσοβο προς το παρόν ζουν με περιορισμούς χρήσης νερού και ρεύματος, είπε σήμερα ο διοικητής του Νομού Κοσόβσκο Πομοράβλιε Ντράγκαν Νίκολιτς. Στο Κοσόβσκο Πομοριάβλιε από χτες το ρεύμα κόπηκε στα χωριά Βέλικο Ροποτόβο, Ντρένοβτσε και Κολολέτς στο δήμο Κοσόβσκα Καμένιτσα, ενώ στο Σιλόβο στο δήμο του Γνιλιάνε δεν υπάρχει ρεύμα εδώ και μια εβδομάδα.
Ο Νίκολιτς είπε στο πρακτορείο Μπέτα ότι δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού του Κοσσόβου (KEK) περί διακοπής ρεύματος στα χωριά στους οποίους κυρίως ζουν Σέρβοι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανεπίσημα από τους εργάτες της ΚΕΚ ακούγεται ότι οι διακοπές ρεύματος θα ενταθούν. «Η KEK τώρα δεν αποδέχεται την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για την πληρωμή ρεύματος και απαιτεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις για την πληρωμή ρεύματος τουλάχιστον 70 τοις εκατό των νοικοκυριών από κάθε χωριό», είπε ο Νίκολιτς. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα διαγραφούν τα χρέη για το ρεύμα και επικρατεί φόβος μέσα στον πληθυσμό ότι οι Αλβανοί θα μπορούσαν να ζητήσουν κατάσχεση περιουσίας λόγω των απλήρωτων λογαριασμών. Ο Νίκολιτς πρόσθεσε ότι η διακοπή ρεύματος μόνο στα σερβικά χωριά είναι πολιτική πίεση κατά των Σέρβων, διότι «παρόλο που τους λογαριασμούς για ρεύμα στο Κόσσοβο πληρώνει λιγότερο από ένα τέταρτο του πληθυσμού το ρεύμα κόβεται μόνο στα σερβικά χωριά». «Οι Αλβανοί χρωστάνε τεράστια ποσά χρημάτων στη Βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργείας της Σερβίας για το ρεύμα που καταναλώθηκε μέχρι το 1999 και αυτά τα χρέη ποτέ δεν εξοφλήθηκαν. Οι Σέρβοι, να σημειώσουμε, διώχθηκαν το 1999 από τις θέσεις εργασίας τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν χρήματα και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ούτε έχουν την ελευθερία κινήσεως στις πόλεις», ανέφερε ο κ. Νίκολιτς. Οι Σέρβοι στο Κόσοβσκο Πομοράβλιε από το 1999 μέχρι σήμερα δεν πέρασαν ούτε μια μέρα χωρίς περιορισμούς ρεύματος.

ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΥΤΣΕΚΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟ , ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ , ΚΟΣΟΒΟ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΝΑΝ ΣΤΟΧΟ , ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ , ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: