Ο Γιώργος Παπανδρέου για μια ακόμη φορά σε ομιλία του στο εξωτερικό, αυτή τη φορά σε νεανικό, ως επί το πλείστον, ακροατήριο στο London School of Economics, μίλησε για την Ελλάδα δίνοντας την εντύπωση ενός εξόριστου “ηγέτη”, και σύμφωνα με την πάγια τακτική του, επιλεκτικά, την δυσφημεί σε ξένο ακροατήριο, για να κερδίσει πόντους και ψήφους, από το…εξωτερικό.
Μοιάζει σαν να μην έχει συναίσθηση των πραγμάτων, του χρόνου και του τόπου: ζήτησε και στο LSE, και πάλι, εκλογές…
Κανένας πολιτικός αρχηγός, σε κανένα κράτος (του δυτικού κόσμου, τουλάχιστον) δεν έχει το φετίχ αυτό: όπου βρεθεί στο εξωτερικό, να ομιλεί με τόσο δυσφημιστικό τρόπο για την πατρίδα του, προσδοκώντας κομματικά και προσωπικά ωφέλη.
Ανεξήγητο, και σαν επιμονή και σαν τακτική.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από τον τύπο, σχετικά με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο L.S.E.:
“Αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι βλέπει την κατάσταση να χειροτερεύει και αντιλαμβάνεται τον θυμό και την οργή των νέων γενεών, οι οποίες πριν από λίγους μήνες κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σημερινό σύστημα.Υπάρχουν, πρόσθεσε, χιλιάδες λόγοι για να είναι σήμερα οι νέοι αγανακτισμένοι.
Μιλώντας για την κυβέρνηση τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ανέστειλε την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα. Νιώθω, πρόσθεσε, λύπη και οργή για τη χώρα μου, η οποία πριν πέντε χρόνια είχε αυτοπεποίθηση και όραμα για το μέλλον της.”
ΠΑΝΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ:[Μια από αυτές τις διαφημίσεις μου θύμισε έντονα τα χρόνια που πέρασα εδώ, στο LSE. Χρησιμοποιεί ένα διαφημιστικό τραγούδι από ένα γκρουπ που άκουγα στη δεκαετία του ’70, και ονομάζεται «Ten Years After». Το ρεφρέν του τραγουδιού λέει: «Θα ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω, γι’ αυτό το αφήνω σ’ εσένα».]
(ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ? ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ? Ή ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΕΝΑ?)
[Ένα μήνυμα που θέλω να συγκρατήσετε είναι το εξής: Μην εμπιστευθείτε το πεπρωμένο σας σε κάποια ανώτερη δύναμη, ούτε σε κάποιον ηγέτη, που θα σας υποσχεθεί τον επίγειο παράδεισο, ή που δηλώνει πως θα σας σώσει.]
(ΑΥΤΟ ΑΝΑΙΡΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ)
[Είμαι τυχερός που έχω δύο καλούς συμβούλους: το γιο μου Ανδρέα και την κόρη μου, τη Μαργαρίτα, που φοιτά εδώ, στο Λονδίνο. Είναι κι οι δύο σε φοιτητική ηλικία.]
[Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πνίγει τις φιλοδοξίες της δυναμικής νεολαίας μας, ευνοεί την ανιαρή, παπαγαλίστικη μάθηση και δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας μας. Επίσης, μαθαίνω ότι πολλοί νέοι Έλληνες αναρωτιούνται μήπως είναι καλύτερο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, κάτι που ακούγαμε περίπου σαράντα χρόνια πριν, ακόμα και πιο παλιά, όταν είχαμε μαζική μετανάστευση.]
[Τα κρατικά κονδύλια για την παιδεία αντιστοιχούν μόλις στο 3% του ΑΕΠ, το μικρότερο ποσοστό της Ευρωζώνης.]
(ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ? ΓΙΑΥΤΟ ΤΑ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ? ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ , ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ? Ή Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ?)
[Με το δίκιο τους οι νέοι Έλληνες, νιώθουν απόγνωση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η νεοσυντηρητική κυβέρνηση, έφερε την οικονομία μας στο χείλος της χρεοκοπίας και πάγωσε την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα.]
(ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ? Ή ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ "ΒΡΑΧΟ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ?)
[Σήμερα, η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο απαισιόδοξες χώρες και λαούς της Ε.Ε. Στην ελληνική αγορά εργασίας, η πολιτική χειραγώγηση και η υποστήριξη «των φίλων» αποκλείουν τους απόφοιτους των πανεπιστημίων από τις αξιοπρεπείς εργασίες και τις καλές προοπτικές. Ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος.]
[Κάτω από όλα αυτά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, υπάρχει και μια αδιαμφισβήτητη αίσθηση ότι, δεν έχουμε δικαιοσύνη, αλλά ότι επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Υπάρχει η αίσθηση της διαφθοράς, της ανισότητας, η αίσθηση ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι αιχμάλωτο και ότι πολλοί πόροι, ανθρώπινοι ή φυσικοί, κατασπαταλώνται.]
(ΕΝΩ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΡΩΓΑΜΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ , ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΤΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ , ΟΥΤΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ ΟΥΤΕ ΜΙΖΕΣ ..... ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ)
Επομένως, το σύνθημα «Ναι, μπορούμε», δεν είναι πλαστό. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Ο στόχος για δικαιότερες, ασφαλέστερες και βιώσιμες κοινωνίες δεν είναι πια ανέφικτος.
( YES WE CAN ΟΜΠΑΜΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ ....)
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΕΜΕΙΣ .... ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ , ΛΕΣ ΚΑΙ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ ΑΜΕΤΟΧΟΣ ΣΕ ΟΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΙΝ , ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΓΝΙΣΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΗΚΑΝΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ .... ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΝΗΜΗ ? ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ , ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ , ΝΑ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΣ .... ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΑΣ , ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΣΕ "ΕΧΘΡΟΥΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΣ .
ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ .... ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ Ή ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ? (ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ Ή ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΣΑΣ).
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου