8 Ιουν 2009

Νίκη για το ΕΛΚ, προβληματισμός για τους Σοσιαλιστές μετά τις ευρωεκλογές

Βρυξέλλες: Καλά είναι τα νέα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, αφού τα περισσότερα κόμματα της ευρωπαϊκής Δεξιάς κατάφεραν νίκες. Οι Σοσιαλιστές, από την άλλη, δεν κατάφεραν για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση να καλύψουν τη διαφορά και εμφανίζονται προβληματισμένοι μετά την ήττα της Κυριακής.

Ανησυχητικά, ωστόσο, για όλα τα κόμματα και την ΕΕ συνολικά είναι η μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές -έφτασε μόλις το 43,3% καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό-, που καταδεικνύει μειωμένο ενδιαφέρον έως και αδιαφορία των Ευρωπαίων πολιτών.

Συνολικά τα κεντροδεξιά κόμματα καταλαμβάνουν 267 έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τα κεντροαριστερά κόμματα περιορίζονται στις 159 έδρες.

Αυστρία: Το Λαϊκό Κόμμα σημείωσε μεγάλη νίκη, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε σχεδόν 10% συγκεντρώνοντας μόλις το 23.8% των ψήφων.

Γερμανία: Μεγάλη νίκη για την καγκελάριο Μέρκελ και βαρειά ήττα για την αντιπολιτευόμενη κεντροαριστερά λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ισπανία: Νίκη για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ήττα για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πορτογαλία: Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα αναμένεται να κερδίσει δέκα έδρες, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Σόκρατες αναμένεται να κερδίσει επτά έδρες.

Ιρλανδία: Σύμφωνα με τα exit polls, το κυβερνών κόμμα Fianna Fail χάνει τις εκλογές, ενώ αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στη χώρα.

Κύπρος: Νίκη με 0,75% διαφορά του ΔΗΣΥ. Δεύτερο το ΑΚΕΛ.

Ιταλία: Νίκη για τον συντηρητικό Σίλβιο Μπερλουσκόνι -αν και όχι τόσο ευρεία όσο αναμενόταν- εν μέσω ατελείωτων σκανδάλων για την προσωπική ζωή του Καβαλιέρε. Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων και ποσοστό συμμετοχής του 66,5%, το κόμμα του Μπερλουσκόνι λαμβάνει το 35% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα το 26,1%, η Λέγκα του Βορρά το 10,4%, το κόμμα «Ιταλία των Αξιών» του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο 7,8% και το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο UDC 6,5%.

Γαλλία: Συντριβή για τους Σοσιαλιστές από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Δανία: Σύμφωνα με το exit poll, το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει μία παραπάνω έδρα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούν τη δύναμή τους.

Βουλγαρία: Ήττα για τους κυβερνώντες σοσιαλιστές, νίκη για το δεξιό κόμμα ππου βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Ρουμανία: Νίκη του κυβερνώντος συνασπισμού.

Βρετανία: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν βαρειά ήττα για τους Εργατικούς του Γκόρντον Μπράουν που κατρακύλησαν στην τέταρτη θέση. Για πρώτη φορά εκλογή Βρετανού ακροδεξιού στο Ευρωκοινοβούλιο. Καλά τα αποτελέσματα για τον Ντ.Κάμερον και το Συντηρητικό Κόμμα.

Βέλγιο: Νίκη του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Ολλανδία: Νίκη για τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Μπαλκενέντε με πέντε έδρες, ακολουθεί η κεντροαριστερά με τρεις έδρες. Τέσσερις έδρες για το αντι-ισλαμικό κόμμα του Γκερτ Βίλτερς.

Πολωνία: Σύμφωνα με τα exit polls, υπερισχύει το κόμμα του πρωθυπουργού Τουσκ με 45,3%. Δεύτερο το εθνικιστικό κόμμαΝόμος και Δικαιοσύνη με 29,5%.

Φινλανδία: Απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, τους συντηρητικούς και το κεντρώο κόμμα, αλλά και για την αντιπολίτευση, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Εσθονία: Το Κεντρώο Κόμμα κερδίζει δύο έδρες, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν τρεις.

Λετονία: Σύμφωνα με τα exit polls, η Πολιτική Ένωση ηγείται με 24%.

Λιθουανία: Σύμφωνα με τα exit polls, οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με 25% και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 19%.

Σουηδία: Σύμφωνα με τα exit polls, οι Πειρατές κερδίζουν μία έδρα, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν έξι. Το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα ανανμένεται να πάρει τρεις έδρες.

Λουξεμβούργο: Το κόμμα του χρισιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κερδίζει τρεις έδρες και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι με μία έδρα το καθένα.

Μάλτα: Μεγάλη νίκη για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα με 57%.

Τσεχία: Νίκη για το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Τοπολάνεκ με ποσοστό 29%, έναντι 24% των Κεντροαριστερών.

Ουγγαρία: Τρεις έδρες για το ακροδεξιό κόμμα. Στις 14 έδρες το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα, τέσσερις το κυβερνών Σοσιαλιστικό και μία το Ουγγρικό Δημοκρατικό Φόρουμ.

Σλοβακία: Νίκη για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 32%. Πέντε έδρες για τους Σοσιαλδημοκράτες, δύο για την Κεντροαριστέρα. Τις υπόλοιπες έξι έδρες μοιράζονται τρία μικρότερα κόμματα.

Σλοβενία: Η Κεντροαριστερά κερδίζει τις περισσότερες ψήφους καταφέρνοντας πλήγμα στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

ΠΗΓΗ

Political group Number of seats Score in %
EPP-ED 263 35.7
PES 163 22.1
ALDE 80 10.9
GREENS/EFA 52 7.1
UEN 35 4.8
GUE/NGL 33 4.5
IND/DEM 19 2.6
Others 91 12.4

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΤΟ ΨΥΧΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ" ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ? ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: