13 Αυγ 2009

Στο εδώλιο ΚΣΣΕ η Τουρκία για την εκτέλεση των πέντε

Στόχος είναι να πληρώσει η Τουρκία για τα εγκλήματα που διέπραξε το 1974 και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κινητοποιούνται προκειμένου να αξιοποιηθούν οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την εκτέλεση των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου στο Τζιάος όπως και της τετραμελούς οικογένειας στη Λάπηθο.

Σε τρία βήματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταφέρει το θέμα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπό την ιδιότητα του Εισηγητού για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτον, στον Γραμματέα της ΚΣΣΕ, από τον οποίο αξίωσε όπως απευθυνθεί στην κυβέρνηση της Τουρκίας και ζητήσει από αυτήν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τους Έλληνες Κύπριους αιχμαλώτους, τα λείψανα των οποίων ανευρέθηκαν πρόσφατα και φέρουν σαφή σημάδια εκτέλεσης τους ενώ ήσαν αιχμάλωτοι.

Δεύτερον, απευθύνθηκε προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κ.Σ.Σ.Ε. Γερμανίδα βουλευτή κα Γκμέλιγκ και της ζήτησε όπως το θέμα τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής κατά την προσεχή συνεδρία της επιτροπής στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τρίτον, θα απευθυνθεί μέσω της Γραμματείας της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης προς την τουρκική κυβέρνηση από την οποία θα ζητά όλα τα στοιχεία σε σχέση με τα ως άνω αναφερόμενα λείψανα αιχμαλώτων, υποδεικνύοντας ότι οι εκτελέσεις αιχμαλώτων συνιστούν έγκλημα πολέμου για το οποίο οφείλει η τουρκική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ., να προβεί σε πλήρη διερεύνηση.

Ο τέως ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό την καταδίκη της Τουρκίας στα θέματα των αγνοουμένων. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι να μελετηθεί κατά πόσο μπορεί να γίνει πιεστικότερη η ήδη υπάρχουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων από την Τουρκία.Το πρώτιστο απ’ όλα είναι ν’ ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να δοθούν όλες οι πληροφορίες, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις πλευρές.

Το ερώτημα για τον κ. Δημητρίου είναι τι πράττουμε τώρα για να τιμωρηθεί η ένοχη Τουρκία. Μέχρι σήμερα, σημειώνει, έγιναν αρκετές καταγγελίες και υπάρχουν και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τους αγνοουμένους. Συνεπώς η δική μου θέση είναι πρώτα ν’ ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να δώσει τα στοιχεία για τους αγνοουμένους και μετά να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα της.

Να δραστηριοποιηθούν όλοι οι επίσημοι προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γίνει αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων ψηφισμάτων και αποφάσεων, όπως είναι η απόφαση της Δ’ Διακρατικής για τους Αγνοουμένους, με σκοπό να επιτευχθεί ο διπλός στόχος που επιδιώκουμε: Πρώτον η αποκάλυψη των αρχείων του τουρκικού στρατού και μετά η τιμωρία της ένοχης Τουρκίας για τις πράξεις της στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε προς τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σιουλτς μήνυμα στο οποίο καταγγέλλει την εκτέλεση πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου στο Τζιάος στις 14 Αυγούστου 1974 και την εκτέλεση τεσσάρων Ελληνοκυπρίων αμάχων στην Λάπηθο.

ΠΗΓΗ


Οι πέντε εθνοφρουροί περικυκλωμένοι από τουρκικά τεθωρακισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: