13 Αυγ 2009

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Στην τρικυμία της κρίσης το λιμάνι


Στα αβαθή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι προσέκρουσε η εκκολαπτόμενη επιχειρηματική συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) με μεγάλη ελληνική εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων.

Tης Λίνας Τσιρέκα

Η εταιρεία, που, σύμφωνα με πληροφορίες, εισάγει το 90% των αυτοκινήτων που διακινούνται στην αγορά της Ελλάδας, είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία car terminal στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Στόχος ήταν τα αυτοκίνητα που εισάγει η εταιρεία να ταξιδεύουν μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τελικό προορισμό τη νότια Ρωσία, προκειμένου να μη διοχετεύονται στην εν λόγω αγορά μέσω της Αγίας Πετρούπολης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και έχει ως συνέπεια να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Ωστόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση λειτούργησε ως τροχοπέδη, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να… μετατεθεί για το μέλλον.

Αλλά και μεγάλοι ναυτιλιακοί κολοσσοί που κατά το παρελθόν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν κάνει πίσω, περιμένοντας… φως στο τούνελ της οικονομικής κρίσης. “Η κρίση αναγκάζει τις εταιρείες να αναδιπλώνουν τα σχέδιά τους”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΛΑ ΑΕ Δημήτρης Αμπατζής, υπογραμμίζοντας ότι ούτως ή άλλως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν θα ήταν έτοιμο να υποδεχτεί μεγάλους ναυτιλιακούς παίκτες, καθώς τα έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης είναι σε εξέλιξη.

Διαφορετική είναι η εικόνα από το μέτωπο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς μεγάλοι ελληνικοί πετρελαϊκοί όμιλοι (μεταξύ των οποίων η Aegean Oil) σπεύδουν να εμπλακούν στο νέο ενεργειακό κόμβο που δημιουργείται. “Εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μίσθωση χερσαίων χώρων έκτασης 10 στρμ. αλλά και χώρο στη θαλάσσια ζώνη. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις, και δεν αποκλείεται να έχουμε αποτελέσματα εντός διμήνου με τριμήνου”, σημειώνει ο κ. Αμπατζής.

ΤΑ ΕΡΓΑ
Στο μεταξύ, τα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το λιμένα της Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα δώσουν το σύνθημα για την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού στην περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές φορές στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για φόρτωση - εκφόρτωση εμπορευμάτων. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης μεγάλου βυθίσματος κατευθύνονταν σε άλλα λιμάνια του βορείου Αιγαίου.

Αυτή την περίοδο στο λιμάνι είναι υπό εκτέλεση το έργο “Εκβάθυνση λιμενολεκάνης και εκσκαφή διαύλου λιμένα Αλεξανδρούπολης”, αρχικού προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι, με την ολοκλήρωση του έργου, το βύθισμα της λιμενολεκάνης να φτάσει τα 14 μέτρα και του δίαυλου τα 14,5 μέτρα. Παράλληλα εκπονείται μελέτη για το έργο “Πολυχρηστικός τερματικός σταθμός και λιμενίσκος μικρών σκαφών λιμένα Αλεξανδρούπολης”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: