2 Φεβ 2009


Εκπληξη για την καταδίκη

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Εκπληξη και λύπη» προκάλεσε στην Αγκυρα, όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η καταδίκη του Τούρκου χειριστή μαχητικού αεροσκάφους ως υπαίτιου του θανάτου του πιλότου του ελληνικού αεροσκάφους κατά τη σύγκρουση των δύο αεροσκαφών στις 23 Μαΐου 2006.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι η έκθεση που συνέταξαν οι τουρκικές αρχές σχετικά με το συμβάν «αποδεικνύει ότι η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, το ελληνικό αεροσκάφος είχε προσκρούσει στο τουρκικό, από κάτω και πίσω. Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι «παρά τους διεθνείς κανόνες, η Ελλάδα, όχι μόνο επιχειρεί να παρουσιάσει την περιοχή ελέγχου (FIR) σαν να είναι ελληνικός εναέριος χώρος, αλλά πραγματοποιεί επικίνδυνες παρενοχλήσεις και παρεμποδίσεις κατά τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία έχουν το δικαίωμα ελεύθερης πτήσης εντός της περιοχής αυτής και μέσα στον διεθνή εναέριο χώρο».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η τουρκική έκθεση σχετικά με το συμβάν έχει γνωστοποιηθεί στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ και αναφέρονται τα εξής: «Η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει απαντήσει στην πρότασή μας για συνάντηση με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών ειδικών σχετικά με το θέμα». Ως προς την ελληνική δικαστική απόφαση, η τουρκική πλευρά τονίζει ότι «η απόφαση στερείται βάσης και νομικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρη ένδειξη του πώς κατευθύνεται το δίκαιο με τρόπο λανθασμένο και μονομερή και του πώς παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης».
Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει με τη σημείωση ότι «είναι φυσικό ότι θα ληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία».
ENET, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηρή γλώσσα του ΥΠΕΞ για την Τουρκία
Χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ελληνική Δικαιοσύνη, σχετικά με το επεισόδιο στο Αιγαίο, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο πιλότος Ηλιάκης.
Απάντησε στις προκλητικές ανακοινώσεις.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γ. Κουμουτσάκος...τόνισε:
«Η γνωστή αυθαίρετη τουρκική πολιτική όσον αφορά στα της Περιοχής Πληροφόρησης Πτήσεων Αθηνών (FIR) είναι εκείνη που, με τις σχεδόν καθημερινές πράξεις αμφισβήτησης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ευθύνεται για συμβάντα, όπως εκείνα που το Μάιο του 2006 κατέληξαν στον τραγικό θάνατο του Έλληνα πιλότου Ηλιάκη.Η επανάληψη ανακριβών και αστήριχτων ισχυρισμών από τον Εκπρόσωπο τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το τραγικό συμβάν δεν αλλάζει τα πραγματικά περιστατικά ούτε αναιρεί τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς. Οι εμπεριστατωμένες θέσεις της χώρας μας για τις ευθύνες για τη σύγκρουση των δύο στρατιωτικών αεροσκαφών είναι γνωστές στις τουρκικές αρχές, στους συμμάχους και τους εταίρους μας. Κατά τα λοιπά, οι αναφορές στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι απαράδεκτες. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό όταν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αναφέρεται στη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας σε μία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.»


ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: