7 Μαρ 2009

Ανησυχία για τον ρόλο της Αγκυρας

Κέντρο μεταστάθμευσης των ΗΠΑ από το Ιράκ θέλει την Τουρκία η Ουάσινγκτον

Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή επίσκεψη της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυρίας Χίλαρι Κλίντον στην Αγκυρα έχουν η Αθήνα και η Λευκωσία. Οι δύο πρωτεύουσες θεωρούν βέβαιο ότι στην πλούσια ατζέντα των αμερικανοτουρκικών συνομιλιών θα βρίσκονταν ζητήματα μείζονος ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, η κατάσταση στο Αιγαίο και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και θέματα ευρύτερης περιφερειακής σημασίας: οι αγωγοί πετρελαίου, η κατάσταση στο Μεσανατολικό και βεβαίως ο καίριος ρόλος που αναμένεται να αποκτήσει σύντομα η Τουρκία με την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ εντός του 2010.

Αν και επισήμως η παρουσία της κυρίας Κλίντον στην Αγκυρα εμφανίζεται ως προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διερευνήσει τον ρόλο που θα έχει η Τουρκία στις επερχόμενες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, μετά την πρόσφατη ένταση ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στην Αγκυρα, πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί επρόκειτο να ζητήσουν από την τουρκική κυβέρνηση τη δημιουργία εγκαταστάσεων μεταστάθμευσης αμερικανικών στρατευμάτων, όταν αυτά θα αποχωρούν από το Ιράκ, ώστε να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους μέσω Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και οι εκτιμήσεις πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι ότι μεγάλο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων θα αποχωρήσει απευθείας από το Ιράκ για τις ΗΠΑ, ώστε να υλοποιηθεί η «μεγάλη επιστροφή» που έχει υποσχεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ένα άλλο θα κατευθυνθεί στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί επιμένουν στη χρησιμοποίηση βάσεων μεταστάθμευσης σε τουρκικό έδαφος. Το θέμα ενδιαφέρει άμεσα και την Αθήνα, καθ΄ ότι θεωρείται πιθανό πως οι Αμερικανοί θα ζητήσουν ορισμένες διευκολύνσεις.

Οσον αφορά την Κύπρο, η Αγκυρα αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις προς τη Λευκωσία ώστε να επισπευσθούν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η τουρκική κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία για το Κυπριακό ως το φθινόπωρο, ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα επαναξιολογηθεί στα τέλη του 2009- ιδιαίτερα δε στο κρίσιμο κεφάλαιο της ενέργειας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάντως εκφράσει ρητά την αντίθεσή της σε κάθε είδους χρονοδιαγράμματα.

Πληροφορίες που έχει διάθεσή του «Το Βήμα» αναφέρουν ότι όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα οι Τούρκοι επιμένουν σε αυξημένο ρόλο στο θέμα των αγωγών που διέρχονται από το έδαφός τους, επιδιώκοντας να αγοράζουν και να μεταπωλούν το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, θέση η οποία βρίσκει αντίθετη όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες χώρες από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί. Αγνωστο παραμένει το εάν και με ποιον τρόπο η κυρία Κλίντον θα παρουσιάσει στους Τούρκους τις ελληνικές θέσεις για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο, όπως φέρεται να υποσχέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.

Προκλητικοί χαρακτηρισμοί σε ιστοσελίδα
«Τεμπέλης,επιδειξιμανής και,κυρίως,διάκειται εχθρικά έναντι των Τούρκων». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί αφορούν τον ελληνικό λαό και περιέχονται σε έκθεση του τουρκικού Συμβουλίου Κρατικής Επιθεώρησης η οποία είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τουρκικού προεδρικού μεγάρου αλλά πρόσφατα αποσύρθηκε. Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα «τη διακοπή που κάνουν για μιάμιση ώρα,για να πιουν τσάι,δεν τη σταματούν ακόμη και στην περίπτωση που έρθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ φθάνουν στο σημείο να λένε ότι «επειδή ο ελληνικός λαός δεν ξέρει να διαβάζει e-mail, θα πρέπει να προτιμάται η αποστολή fax». Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Πολίτης», οι επίμαχες φράσεις αποσύρθηκαν από την ιστοσελίδα και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη αφαιρέθηκαν διότι ήταν απαράδεκτες για τον «φίλο ελληνικό λαό».

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: