"Είμαι Έλλην, το καυχώμαι. Ξέρω την καταγωγή μου η Ελληνική ψυχή μου ελευθέρα πάντα ζεί."
16 Μαρ 2009
«Να επιστραφούν οι περιουσίες» .
Χάος προκαλεί ο νέος Νόμος περί Βακουφίων της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με έκθεση του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (ΤΕSΕV).
Το Ίδρυμα προτείνει την επιστροφή όλων των περιουσιών που κατέσχεσε το κράτος από τους Ρωμιούς, τους Αρμενίους και τους Εβραίους, προειδοποιώντας ότι η τακτική αυτή εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η έκθεση του ΤΕSΕV ετοιμάστηκε από τη νομικό Ντιλέκ Κουρμπάν και τη δικηγόρο Κεζμπάν Χατεμί, η οποία είναι και νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει για την επιστροφή των περιουσιών», τονίζεται. Στην έκθεση επισημαίνε- ται ότι από τον Νοέμβριο του 2008 το κράτος έχει κατασχέσει περιουσίες χιλίων μη μουσουλμάνων με το δικαιολογητικό ότι στερούνται «ηθικής και πρακτικής αξίας». Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από την ορθόδοξη κοινότητα των Ρωμιών κατασχέθηκαν... 24 ακίνητα.
Οι κατασχέσεις
Από το 1930 μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί περιουσίες που ανήκουν σε χιλιάδες Έλληνες, Αρμενίους και Εβραίους. Σύμφωνα με το ΤΕSΕV, η εφαρμογή του Νόμου περί Βακουφίων που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να δώσει λύση στα προβλήματα των περιουσιών των μειονοτήτων ικανοποιώντας την Ε.Ε., προκάλεσε οπισθοδρόμηση αντί για πρόοδο. Παρότι περιλαμβάνει όρους για την επιστροφή περιουσιών που κατασχέθηκαν, δεν δίνει «δίκαιη λύση» για να διασφαλιστεί η επιστροφή των περιουσιών και επιπλέον απαιτεί από τα μη μουσουλμανικά ιδρύματα να ζητήσουν κρατική άδεια για την απόκτηση νέας περιουσίας. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι μη μουσουλμάνοι Τούρκοι αντιμετωπίζουν ακόμη αντιδημοκρατικές και αθέμιτες συμπεριφορές. Το ΤΕSΕV προτείνει να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των βακουφίων, τα οποία πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Να επιστραφούν οι περιουσίες που κατασχέθηκαν και να ιδρυθεί υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων που θα ενδιαφέρεται και για τους μη μουσουλμάνους και τους αλεβίτες στην Τουρκία.
«Τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι υψίστης σημασίας για την πρόοδο στην Ε.Ε.» δήλωσε η Ντιλέκ Κουρμπάν, επισημαίνοντας πως «εάν η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τότε η ένταξή της στην Ε.Ε. είναι αδύνατη».
Σύμφωνα με την Κεζμπάν Χατεμί, «το ζήτημα των βακουφίων είναι πρόβλημα δημοκρατίας από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της θρησκείας». Επισημαίνει ότι αρπάζεται η περιουσία που ανήκει στις κοινότητες χωρίς να δίνεται αξία σε κανέναν κανόνα και κανένα κριτήριο. «Ενώ από τη μια λένε ότι θα λύσουν τα προβλήματα των μειονοτήτων εφαρμόζοντας τους κανόνες της Ε.Ε., από την άλλη η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων Τουρκίας κάνει το αντίθετο», καταγγέλλει η Κεζμπάν Χατεμί.
Οι αντιδράσεις
Η αντιπολίτευση πάντως στην Τουρκία αντιδρά ακόμη και για τον Νόμο περί Βακουφίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν για προδοσία. Γι΄ αυτό κατέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή του. «Η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για να εκπληρώσει τα κριτήρια της Ε.Ε., αλλά αν όλα τα κόμματα και ιδρύματα στην Τουρκία δεν συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη πρόοδος», επισημαίνει η Κεζμπάν Χατεμί.
http://greece-salonika.blogspot.com/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου