11 Μαΐ 2009

Μέρκελ και Σαρκοζί: Όχι στην ένταξη της Τουρκίας


Την αντίθεσή τους στην απεριόριστη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες-μέλη όπως η Τουρκία εξέφρασαν χθες η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με αφορμή τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε οποιονδήποτε στην Ευρώπη ως πλήρες μέλος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για τα σύνορα της Ευρώπης».

Τόνισε ακόμη ότι «η κοινή μας θέση είναι προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία αλλά όχι πλήρες μέλος».

«Δεν υπάρχει νόημα αν θα υπάρχουν όλο και περισσότερες χώρες μέλη και δεν θα μπορούμε πια να αποφασίσουμε», ανέφερε ακόμη η καγκελάριος.

«Η Ευρώπη πρέπει νά έχει σύνορα»

Επίσημος καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε: «Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δίκιο ότι Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα, γιατί μία Ευρώπη χωρίς σύνορα θα είναι Ευρώπη χωρίς θέληση, χωρίς ταυτότητα, χωρίς αξίες».

Επιπλέον, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα την Κυριακή δήλωσε ότι «πρέπει να πάψουμε να δίνουμε μάταιες υποσχέσεις στην Τουρκία» προτείνοντας, αντίθετα, τη δημιουργία «ενός μεγάλου κοινού οικονομικού χώρου».

Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας άρχισαν το 2005, αλλά μέχρι σήμερα έχει ανοίξει ένας μικρός αριθμός από τα συνολικά 35 κεφάλαια, καλύπτοντας δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: