9 Ιουλ 2009

Παρέμβαση Ερντογάν σε εσωτερικό ζήτημα της Κίνας..

http://c.myspace.com/Groups/00012/02/18/12588120_l.jpg

Προσπάθεια ανάδειξης του "παντουρκισμού" και απόπειρα να παρουσιαστεί εκ νέου η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Xinjiang, στη Δυτική Κίνα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Κινεζικής πρεσβείας στην Άγκυρα στο υπουργείο Εξωτερικών, για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των Ουιγούρων από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν στον Κινέζο επιτετραμμένο την «μεγάλη ενόχληση της Τουρκίας» για τα όσα γίνονται στην Κίνα και πρόσθεσαν ότι «δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλοί», γιατί υπάρχουν «συγγενικοί δεσμοί» του Τουρκικού λαού με τους Ουιγούρους.
Άλλωστε εθνικιστικές ομάδες που στηρίζουν τον παν-τουρκισμό θεωρούν την περιοχή τους στην Σιντζιάνγκ ως τα πιο ανατολικά σύνορα της τουρκικής εθνότητας.

Ο....Recep Tayyip Erdoğan σήμερα κάλεσε την Κίνα να «σταματήσει αυτό το έγκλημα» και πρόσθεσε ότι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν τη λύπη όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλον τον κόσμο.

Όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός: «Οι Ουιγούροι είναι η «γέφυρα» που μας ενώνει με την Κίνα», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Κίνας να συλλάβει και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους γι' αυτό το «έγκλημα», το οποίο θα το φέρει στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών.
Χθες, σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από την κινεζική πρεσβεία στην Άγκυρα.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ "DEFENCENET"



http://tajikam.com/fa/images/Pictures/panturkism.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: