1 Ιουλ 2009

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

http://www.enet.gr/resources/2009-05/11aa-thumb-large.jpg

Μήνυμα στην Τουρκία, να εφαρμόσει το πρωτόκολλο για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001, έστειλε εχθές από τον Έβρο ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, πραγματοποίησε επίσκεψη στο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών στο φυλάκιο του δήμου Κυπρίνου. «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να έχει ευρωπαϊκή πορεία εάν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στο κέντρο του φυλακίου, σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα «θα πρέπει να καταλάβει πως δεν τη συμφέρει να δίνει την εικόνα μίας χώρας όπου οι δουλέμποροι αλωνίζουν». Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «ο κ. Μπαρό έχει πλέον πλήρη εικόνα για την πραγματικότητα» και πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κοινή πολιτική για την μετανάστευση», ενώ ζήτησε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex)», ο οποίος, όπως υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, «θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες και αρμοδιότητες».

Ζακ Μπαρό:
«Θέλουμε να κινητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά και ο ελληνικός λαός πρέπει να κάνει προσπάθειες για το θέμα των μεταναστών», είπε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, κατά την επίσκεψή του στο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών του φυλακίου. Σχολιάζοντας τις συνθήκες κράτησης, τόνισε την ανάγκη της παρουσίας ψυχολόγων αλλά και την παροχή νομικής βοήθειας, ώστε, όπως είπε, «οι άνθρωποι αυτοί, που δεν είναι εγκληματίες, απλά αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, να σκεφτούν να γυρίσουν ακόμη και στην πατρίδα τους». Όσον αφορά τη βοήθεια που προβλέπεται να δεχτεί η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Μπαρό δήλωσε ότι αυτή θα είναι, τόσο οικονομική όσο και στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από τον Frontex να ενισχύσει την επιτήρηση στην περιοχή και να συμβάλει στην επανεισδοχή μεταναστών στις χώρες τους. Ανέφερε, τέλος, πως στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, επιχειρείται η υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής με το Πακιστάν.

http://www.efylakas.com/wp-content/uploads/2009/06/metanastes-ellada.jpg

Δεν θέλουν το στρατόπεδο των λαθρομεταναστών και προτείνουν να γίνει σε άλλο χώρο της Θράκης

Πιθανή η λειτουργία δεύτερου κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών στον Έβρο…

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δεύτερου κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών στον Έβρο, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, στις δηλώσεις που έκανε εχθές κατά την επίσκεψή του στο νομό. Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι, «εφόσον όλα διαμορφωθούν με τους όρους εκείνους που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στην περιοχή, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του δεύτερου κέντρου». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, τόσο το νομάρχη και το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, όσο και την τοπική κοινωνία «για το επίπεδο ευαισθησίας που έχουν επιδείξει στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και σαν δικό της θέμα, να μας βοηθήσει να φυλάξουμε και να θωρακίσουμε τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της, να έχει παρουσία στον Έβρο. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μεριμνήσει για τη φύλαξη των συνόρων της και να δημιουργήσει ο FRONTEX, ο οργανισμός για τον έλεγχο και την προστασία των συνόρων της, μια υπηρεσία στην περιοχή του Έβρου, ένα στρατηγείο, ώστε σε συνεργασία με τις δικές μας αστυνομικές δυνάμεις να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η παράνομη μετανάστευση», επεσήμανε ο νομάρχης Έβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης στον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφαλείας Ζακ Μπαρό που μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκαν χθες το απόγευμα το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στον Κυπρίνο.

Ο κ. Ζαμπουνίδης περιέγραψε την εικόνα που υπάρχει στον Έβρο με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα θέματα:

-Στην ελλιπή δύναμη αστυνομικών και συνοριοφυλάκων. «Δεν είναι δυνατόν με την υπάρχουσα δύναμη των 420 συνοριοφυλάκων να φρουρούνται τα χερσαία σύνορα σε μήκος 210 χιλιομέτρων. Οι αστυνομικοί και οι συνοριοφύλακες απασχολούνται ακόμη στα κέντρα φύλαξης και στα αστυνομικά τμήματα, τους έχουμε εξαντλήσει. Χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη 500 συνοριοφύλακες και άλλοι 100 για το κέντρο του Κυπρίνου, στο οποίο υπάρχει σήμερα δύναμη 48 αστυνομικών για 400 παράνομους μετανάστες», είπε ο κ. Ζαμπουνίδης,

-Στη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Οι παράνομοι μετανάστες εξετάζονται στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Κυρίως το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, το οποίο καλύπτει ανάγκες 70.000 κατοίκων της περιοχής, δεν έχει την υποδομή, γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό, για να εξετάζει και τους παράνομους μετανάστες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και για το λόγο αυτό πρέπει να δημιουργηθεί στον βόρειο Έβρο, ένα ιατρικό κέντρο το οποίο θα παρέχει την ιατροφαρμακευτική φροντίδα μόνο στους παράνομους μετανάστες», ανέφερε ο νομάρχης.

-Στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στον Κυπρίνο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και να μην υπάρχει στο κέντρο ένας διερμηνέας, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας δικηγόρος. Όταν λειτουργούσε το πρόγραμμα Αιγαίας, υπήρχε το προσωπικό αυτό, το οποίο όμως σταμάτησε να εργάζεται με τη λήξη του προγράμματος. Πρέπει το πρόγραμμα αυτό να επαναλειτουργήσει, όχι όμως σε περιορισμένη χρονική διάρκεια, αλλά να αποκτήσει μόνιμη δομή, γιατί εδώ έρχονται και πολιτικοί πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες και δεν μπορεί η διάκριση αυτή να γίνεται από τους αστυνομικούς υπαλλήλους», είπε χαρακτηριστικά στον κ. Μπαρό ο νομάρχης Έβρου.

-Στην έλλειψη χρηματοδότησης. «Σήμερα χρωστάμε περισσότερα από 800.000 ευρώ σε τοπικούς προμηθευτές, που έχουν σχέση με τη σίτιση, την υγιεινή και την περίθαλψη των μεταναστών που διαμένουν στο κέντρο του Κυπρίνου. Πρέπει να υπάρχει μια σταθερή ροή χρηματοδότησης κι ένας προϋπολογισμός για να επιλύονται τα προβλήματα και να μην επιβαρύνεται η όλη κατάσταση. Η τοπική κοινωνία και οι φορείς έχουν δείξει την ευαισθησία τους, δημιουργήσαμε σαν αυτοδιοίκηση μόνοι μας στην αρχή αυτό το κέντρο, με δικά μας χρήματα και στη συνέχεια με τη συνδρομή του υπουργείου, έγινε πρότυπο. Πρέπει όμως να βοηθήσετε όλοι, γιατί η προσπάθεια αυτή είναι κοινή», ανέφερε ο κ. Ζαμπουνίδης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNOMOpXMmw237FQv2WwHT07GIVIbu5TFwKl83gu0Qfi6lrRZHlFpfUAgWfYz2C3euRBEbip_Uci7FgybJ7_iWZ1KFp6ikcuhOEMWnGpGXLZLylX9fw3ccPnSPLKmLFGNwM90UdzqJEITae/s400/lathrometanastessilipseiselafonisi.jpg

Μετά το τέλος της επίσκεψης στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στον Κυπρίνο, ο νομάρχης Έβρου δήλωσε:
«Θέλω να ελπίζω ότι ευαισθητοποιήθηκαν, τόσο ο κ. Μπαρό, όσο και ο υπουργός κ. Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Υγείας. Ο κ. Μπαρό υποσχέθηκε ότι θα δει το αίτημά μας για τη δημιουργία από τον FRONTEX, ενός τμήματός του στην περιοχή του βορείου Έβρου. Επίσης ο υφυπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός πολυδύναμου ιατρικού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή του Κυπρίνου, το οποίο θα παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποκλειστικά στους παράνομους μετανάστες, ανακουφίζοντας έτσι τα νοσοκομεία. Για το θέμα όμως της χρηματοδότησης δεν υπήρξε καμία δέσμευση και εάν δεν υπάρξει μέριμνα η κατάσταση θα χειροτερέψει. Θέλω να πω επίσης ότι πρέπει να γίνει αντίστοιχο κέντρο υποδοχής και στο νότιο Έβρο, στην περιοχή των Φερών, ίδιας δυναμικότητας, 300-350 παράνομων μεταναστών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μιλάμε για υποδοχή 3000 ατόμων, είναι αδύνατον να το λειτουργήσει η πολιτεία».

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ή ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΣ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ???

Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
http://ellinikoforum.blogspot.com/

Είναι απορίας άξιος ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών, τόσο τις παρακαταθήκες της συσσωρευμένης διεθνούς εμπειρίας, όσο και το περιεχόμενο της πολιτικής - και όχι μόνο σκέψης - που παράγουν οι μάχιμοι διπλωμάτες πρώην και νυν, για τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και που βάζουν με το δικό τους τρόπο τη σφραγίδα τους στα μελλούμενα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ???

Αν και δύσκολα θα βρει κανείς ανάλογο προηγούμενο όσο μακριά στο παρελθόν και να προχωρήσουν οι αναζητήσεις του, οφείλουμε να προσδιορίσουμε με σαφήνεια το στίγμα της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής, που …ελέω πολιτικού συστήματος τείνει να λάβει πλέον διαχρονικό χαρακτήρα.

1.Εξωτερική πολιτική χωρίς ιεραρχήσεις και προτεραιότητες: Λες και δεν κρίνεται τίποτε σ αυτή τη χώρα. Λες και τα κορυφαία ζητήματα που κατά καιρούς την απασχόλησαν έχουν διευθετηθεί, και πλέον η εξωτερική πολιτική καλείται να αντιμετωπίσει στη λογική του … «μεροδούλι – μεροφάι» ότι έκτακτο ήθελε προκύψει. Θα ‘λεγε κανείς πως η προσωπική ατζέντα της υπουργού εξωτερικών, δεν περιλαμβάνει λέξεις όπως ΑΙΓΑΙΟ, ΘΡΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΣΚΟΠΙΑ… Θα ’λεγε κανείς πως αυτή η ατζέντα δεν έχει κόκκινες υποσημειώσεις και SOS χειρισμούς… Πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ιδιαίτερα ζητήματα, πρωτεύοντα και δευτερεύοντα στην ημερήσια διάταξή της. Πως αυτή η ατζέντα είναι πλέον υπερπλήρης από επισκέψεις, φιέστες, και έναν ιδιότυπο καθωσπρεπισμό.

2.Εξωτερική πολιτική χωρίς σχέδιο και συγκεκριμένο βηματισμό: Αφού το καθημερινό γίγνεσθαι πλέον, δεν πείθει κανέναν πως είναι σαφείς οι στόχοι μας… καλά σχεδιασμένη η διαδρομή μας… προσεκτικά σχεδιασμένη η πολιτική αξιοποίηση των διεθνών ερεισμάτων μας κοκ. Δεν προκύπτει εκ του αποτελέσματος και δεν επιβεβαιώνεται από αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες, πως υπάρχει ο οποιοσδήποτε βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός κι αυτό που ακούμε είναι μασημένα λόγια όταν η πολιτική μας ηγεσία συζητά για μακροπρόθεσμες στοχεύσεις. Η Ελλάδα πλέον στην εξωτερική της πολιτική και στην προάσπιση των εθνικών της θεμάτων, πορεύεται δημιουργώντας ένα ΝΕΟ… ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ… ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. Η διεθνής κοινότητα…

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: http://ellinikoforum.blogspot.com/