4 Αυγ 2009

ΑΣΚΗΣΗ-ΠΡΟΤΥΠΟ Ευρωπαίοι διασώστες στις πλημμύρες του Έβρου


Πανευρωπαϊκή άσκηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, πλημμύρων, διάσωση ανθρώπων στο Δέλτα του Έβρου και τεχνολογικών ατυχημάτων θα πραγματοποιηθεί στο νομό Έβρου το διάστημα 26-31 Μαΐου του 2010.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη χώρα μας μια άσκηση πολιτικής προστασίας τέτοιου μεγέθους. Η πρόταση που υποβλήθηκε από τη νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκρίθηκε μεταξύ άλλων από 15 χώρες της Ε.Ε. "Στόχος μας είναι να κάνουμε τον Έβρο πρότυπο νομό θωράκισης από καταστροφές" τονίζει ο νομάρχης Νίκος Ζαμπουνίδης.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης "EVROS 2010", που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, τα φράγματα του Ιβαήλογκραντ και του Σβίλεγκραντ στη Βουλγαρία δεν αντέχουν τους τεράστιους όγκους νερού που συσσωρεύτηκαν λόγω έντονης βροχόπτωσης, υπερχειλίζει ο ποταμός Έβρος και οι παραπόταμοι Άρδας και Ερυθροπόταμος. Η κατάσταση ώρα με την ώρα γίνεται δραματική, καθώς κάποιοι κυνηγοί έχουν εγκλωβιστεί, υπάρχουν πληροφορίες για λαθρομετανάστες που κινδυνεύουν να πνιγούν και χρειάζεται να εκκενωθούν τα χωριά που βρίσκονται στις παραποτάμιες περιοχές. Η νομαρχία Έβρου ζητά τη συνδρομή του κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που σπεύδει να στείλει ομάδες διάσωσης.

ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 450 άτομα από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Αγγλία, παρατηρητές από όλες τις χώρες της Ε.Ε. καθώς και από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. "Θέλουμε να δούμε πως αυτές οι ομάδες θα συντονιστούν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, πλωτά και εναέρια μέσα" εξηγεί στη "Μ" ο καθηγητής Συστημάτων Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Ζηλιασκόπουλος. "Βάσει των αποτελεσμάτων της άσκησης η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκροτήσει ένα κοινό πρότυπο το οποίο θα ακολουθούν όλες οι υπηρεσίες των κρατών μελών, ώστε αν παρίσταται ανάγκη να συντονίζονται απόλυτα".

Το επιχειρησιακό κέντρο θα στηθεί στην Ορεστιάδα, στο κτίριο του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των νομαρχιών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας και η άσκηση θα διεξαχθεί από τις Καστανιές μέχρι το Τυχερό και το Δέλτα του ποταμού Έβρου. Στις επιχειρήσεις θα συμμετέχουν και τα δύο κινητά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενώ ως "στρατηγείο" θα λειτουργήσει ένα αυτοκινούμενο όχημα, πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύχρονα συστήματα, που κόστισε 300.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: