22 Αυγ 2009

Ξοδεύουμε περισσότερα απ' όσα κερδίζουμε


Υπερκαταναλωτικοί παρ’ ότι δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις και με αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους εμφανίζονται οι Ελληνες σε πρόσφατη έκθεση της Eurostat συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει για ακόμη μία φορά το μεγάλο μέγεθος της «μαύρης οικονομίας» στη χώρα μας, καθώς και από πλευράς αποδοχών οι Ελληνες εμφανίζονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας, ενώ από την άλλη πλευρά δεν είναι... ιδιαίτερα πρόθυμοι ή ικανοί πολλές φορές να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες όπως π.χ. την πληρωμή λογαριασμών, δανείων, πιστωτικών καρτών, ενοικίων κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2007 -πριν δηλαδή ξεσπάσει η οικονομική κρίση- οι Ελληνες ήταν οι μόνοι μαζί με τους Πορτογάλους στην ΕΕ των «27» που ξόδευαν περισσότερα χρήματα από αυτά που τους επέτρεπε το εισόδημά τους, ενώ μηδενικές αποταμιεύσεις εμφάνιζαν τα νέα κράτη - μέλη της κοινότητας οι Βούλγαροι με τους Λετονούς.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι από το διαθέσιμο μέσο καθαρό εισόδημα της τάξης των 17.600 ευρώ (έναντι 24.700 ευρώ του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «15») η Ελλάδα εμφάνιζε αρνητικές αποταμιεύσεις 300 ευρώ, όταν στην Ευρωζώνη η μέση αποταμίευση έφθανε το 8,1%, ήτοι 2.000 ευρώ.
Εξετάζοντας την κατανάλωση σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, δηλαδή της δυνατότητας που υπάρχουν για δαπάνες σε σχέση με το εισόδημα, η χώρα μας κατέχει την 4η θέση στην Ευρώπη παρότι οι Ελληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον τους και φοβισμένοι να καταναλώσουν.

27.000 ευρώ τον χρόνο οι καταναλωτικές δαπάνες

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2005) της Eurostat, τα μέσα έξοδα των Ελλήνων για κατανάλωση ξεπερνούσαν τις 27.000 ευρώ, μεγαλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (24.447 ευρώ) και αντίστοιχα σχεδόν άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σαφώς πιο αναπτυγμένων από την Ελλάδα και με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία κ.λπ.). Μόνο οι κάτοικοι στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία καταναλώνουν περισσότερα χρήματα από τους Ελληνες με βάση την αγοραστική τους δύναμη. Οι πλέον καταναλωτικές ηλικίες είναι αυτές των 30-44 ετών, αλλά και των 45-59 ετών όπου οι Ελληνες κατέχουν την τέταρτη θέση (ξεπερνούν τους Βρετανούς στις κατηγορίες αυτές).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: