7 Αυγ 2009

Οι νέοι «ηγέτες» της Μπλογκόσφαιρας? - Ή ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΛΑΣΠΟΤΟΠΟΣ ?

Ένα προφητικό κείμενο που δημοσιεύθηκε πριν αρκετούς μήνες από το sofistis και μας έστειλε αναγνώστης μας.

Λες και φυσάει μόνιμος νοτιάς, όλο το σκουπιδαριό των παραδοσιακών ΜΜΕ δηλαδή της τηλεόρασης και του σκανδαλοθηρικού τύπου, όχι μόνο έχει ξεβραστεί στην «μπλογκόσφαιρα», αλλά έχει καταλάβει και τις πρώτες θέσεις!

Το γεγονός ότι ανάμεσα στους 50 πρώτους βρίσκονται και κάποιοι που τιμούν πραγματικά το blogging δεν αναιρεί την προηγούμενη διαπίστωση. Κι όταν λέω «σκουπιδαριό» εννοώ όλους αυτούς τους λεγόμενους «αποκαλυπτικούς δημοσιογράφους», που στα παραδοσιακά ΜΜΕ κατέχουν τις τελευταίες θέσεις, τόσο στις μετρήσεις όσο και στην αξιοπιστία, αυτούς που θυμίζουνε τον Μιτσικώστα όταν τους μιμείται, γελοίοι «πανελίστες», πωλητές ντι-βι-ντί, σκανδαλοθήρες και κεφαλοκυνηγοί της ζούγκλας κλπ, κλπ, αυτοί δηλαδή που, επειδή δεν μπόρεσαν να κάνουν καριέρα στα παραδοσιακά μήντια, ανοίξανε sites, τα βαφτίσανε blogs και από εκεί που ήταν τελευταίοι στην πόλη, γίνανε πρώτοι στο μπλογκοχωριό! Σε «επισκεψιμότητα» εννοώ..

Το ύφος, το ήθος και το στυλ τους στο διαδίκτυο, είναι χίλιες φορές χειρότερο γιατί εκτός των άλλων, νομίζουν ότι τους καλύπτει και η ανωνυμία τους και έτσι αφήνουν τον πραγματικό εαυτόν τους περισσότερο ελεύθερο. Τα sites τους είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Βρίζουν και βρίζονται και σκοτώνονται μεταξύ τους και όλο και κάτι αποκαλύπτουν ο ένας για τον άλλον και όλο και μας απειλούν ότι «σε λίγο» κάτι θα αποκαλύψουν για όλους μας και όλοι μαζί τροφοδοτούν την μεσημβρινή τηλεοπτική ανακύκλωση «σκουπιδιών» και η ζωή συνεχίζεται αναδεικνύοντας όλο και περισσότερο το ασήμαντο και το τίποτα σε σημαντικό..

Δεν αμφισβητώ τις μετρήσεις τις Αlexas πού τους βγάζουν στις πρώτες θέσεις. Απλώς ανησυχώ γιατί, σε γενικές γραμμές τις πιστεύω.. ..Δεν είμαι ειδικός, είμαι όμως βέβαιος ότι μια σοβαρή μέτρηση οφείλει πρώτα απ όλα να αποφύγει την ομογενοποίηση και την ισοπέδωση. Δεν είναι το ίδιο όλοι όσοι γράφουν στο Ιντερνέτ και προπαντός δεν είναι όλοι bloggers..

Δεν πιστεύω ότι ο υπεύθυνος γι αυτήν την ρύπανση είναι η ανωνυμία, όπως υποστηρίζουν μερικοί επώνυμοι όπως είναι φυσικό.. Η ποιότητα και η υπευθυνότητα, για όποιον τα διαθέτει, δεν χάνονται με την ανωνυμία αλλά ενισχύονται. Κι όπως έχω ξαναπεί, το ήθος και το μεγαλείο της μπλογκόσφαιρας βρίσκονται στην ανωνυμία της! Δεν πιστεύω επίσης ότι ακούμε το «επιθανάτιο ρόγχο των blog», όπως λέει και ένας blogger εδώ, με τον οποίο συνήθως διαφωνώ. Αυτή την φορά όμως δικαίως κρούει τον κώδωνα και συμφωνώ με τις διαπιστώσεις του. Και δεν είναι μόνο αυτά..

Από την άλλη πλευρά, έχουμε και το σοβαρό και υπερ-προβεβλημένο από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, blogging, που όχι μόνο προσπαθεί να παρέμβει κομματικά στη μπλογκόσφαιρα αλλά και ενίοτε να «καπελώσει» με μοντέρνο τρόπο.. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο κι από την ρύπανση των άλλων.. Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένοι, που κατέχουν επίσημες «διαδικτυακές» κομματικές αρμοδιότητες, βλέπουν τα blogs ως ένα μοντέρνο τρόπο κομματικής παρέμβασης στην κοινωνία όπως έγινε και στις προεκλογικές καμπάνιες του Μακέιν και του Ομπάμα!.. Υπάρχουν και έρευνες που ονειρεύονται τα blogs να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μέσα, να παρεμβαίνουν στην κοινωνία και να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις! Τέτοια κατάντια δηλαδή.. (Άντε παιδιά με το καλό να γίνουμε οι νέοι Λαμπράκηδες και Μπόμπολες..)

Και όμως υπάρχει αγνό και άδολο blogging..

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε μορφή συντονισμού και οργάνωσης της μπλογκόσφαιρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναπτυχθεί και κάποιος διάλογος για τα προβλήματα της. Άλλωστε η γενικότερη εξέλιξη του blogging, με αποκορύφωμα την πραγματικότητα των πρόσφατων μετρήσεων, θέλουμε δεν θέλουμε, θέτει κάποια ερωτήματα.

–Κινδυνεύει η μπλογκόσφαιρα να εξελιχθεί στην χειρότερη έκδοση των παραδοσιακών μέσων;

–Ποιο είναι αυτό το κοινό που ενώ γυρίζει την πλάτη στα «σκουπίδια» της τηλεόρασης τα αναδεικνύει στις πρώτες θέσεις στο ίντερνετ; Αυτήν την «επισκεψιμότητα» κυνηγάνε οι bloggers;

–Αυτή είναι η περιβόητη νέα δημοσιογραφία και η δημοσιογραφία των πολιτών; Αυτός είναι ο νέος τρόπος έκφρασης, η νέα μορφή πολιτικής συμμετοχής και ο νέος χώρος δημοσιοποίησης ιδεών και «προσωπικών» απόψεων;

–Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι που κατοικούμε στον ίδιο τόπο; Πως οριοθετείται το blogging; Πρέπει να γίνει κάποιος διαχωρισμός με τις πάσης φύσεως δραστηριότητες στο ίντερνετ και πως μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα, ζητούν διάλογο τουλάχιστον από όλους τους απανταχού εναπομείναντες ρομαντικούς που επιμένουν να θεωρούν το blogging κυρίως ως προσωπική υπόθεση, ως κατάθεση ψυχής ή τέλος πάντων ως κατάθεση μιας άλλης άποψης και μιας άλλης αλήθειας που, α μη τι άλλο, δεν είναι κυρίαρχη, δεν μαντρώνεται και δεν κηδεμονεύεται..

http://sofistis.wordpress.com/2008/11/19/191108/

ΠΗΓΗ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ , ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΥΤΕΙ Ο ΚΑΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ (ΜΕ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΝΕΟΠΛΟΥΤΕΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ "ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ" ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΑ ΙΔΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ. ΦΤΑΙΝΕ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ Ή ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ "ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ" ΚΑΙ "ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ" ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΟΥΛΕΣ ?

ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ , ΜΕ ΜΑΙΜΟΥΔΙΕΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟ ΑΣΥΣΤΟΛΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ "ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ" ΤΟΥΣ , ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΘΕ ΙΝΤΣΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΗ "ΠΟΙΟΤΙΚΗ" ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΤΙΑ ΝΤΑΒΑΤΖΗ. ΚΑΙ Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ....

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ "ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ" ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ.

http://2.bp.blogspot.com/_21ZNWuDPcT0/SNZmzM798MI/AAAAAAAABZk/5nP9T4EJ36c/s400/%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B9.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: