Από την πρώτη στιγμή που πήρε στα χέρια το «σχέδιο Ανάν» η ελληνική κυβέρνηση στις 11/11/2002, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με διάγγελμά του έσπευσε να κάνει λόγο για «ιδιαίτερα σημαντική ημέρα» και μέσα από τις δηλώσεις του επιχειρούσε να να «σπρώξει» την Κύπρο προς την αποδοχή του σχεδίου, προκαταβάλλοντας τις αποφάσεις του πολιτικού κόσμου της Κύπρου!
Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης δήλωνε τότε: «Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία για τη λύση και πρέπει όλοι να συμβάλουν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, χωρίς να τίθενται χρονικά διλήμματα».
Ο ίδιος, μάλιστα, προχωρούσε και σε μια πρώτη αξιολόγηση της πρότασης και υποστήριζε: «Αυτή η πρόταση, αυτό το Σχέδιο είναι μια αφετηρία. Μια αφετηρία, η οποία επιτρέπει μια διαπραγμάτευση, μια εντατική διαπραγμάτευση. Τώρα – πρόσθεσε – αρχίζει μια πολύ σημαντική περίοδος διαπραγματεύσεων που θα είναι και δύσκολες και επίπονες»…
Ουσιαστικά, ο Κ. Σημίτης έσπευδε να «αποδεχτεί» το σχέδιο, όταν ακόμα εκείνες τις ώρες δεν είχε συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να επιβληθεί μια – οποιαδήποτε – «λύση» στο Κυπριακό.
Για να ισχυροποιήσει τις θέσεις του ο Κ. Σημίτης και βαφτίζοντας τότε το κρέας ψάρι, ισχυριζόταν ότι εκείνο το πρώτο σχέδιο: «Θίγει όλα τα γνωστά ζητήματα του κυπριακού προβλήματος. Το συνταγματικό, το εδαφικό, το θέμα των προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας, των περιουσιών, της ιθαγένειας».
Επιχειρώντας, μάλιστα, να ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα που παρουσίαζε από τότε το «σχέδιο Ανάν», υποστήριζε: «Δεν είναι σκόπιμη και ορθή μια αποσπασματική αποτίμηση της σημασίας της κάθε ρύθμισης χωριστά. Αυτό που έχει σημασία – κατέληξε – είναι η συνολική ισορροπία, στην οποία αυτό το Σχέδιο με τη διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει τελικά»…
Στις 13 Νοέμβρη, μόλις δυο μέρες μετά από τη μέρα που γνωστοποιήθηκε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το «σχέδιο Ανάν», το Υπουργικό Συμβούλιο τασσόταν «ομόφωνα» υπέρ του σχεδίου για τη Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού, που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, «ως βάση για διαπραγμάτευση». Την ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε αναλάβει ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν στείλει τότε το δικό τους τελεσίγραφο, δηλώνοντας ο μεν Κ. Σημίτης ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος» και ο δε Γ. Παπανδρέου ότι πρόκειται «για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη»!!
Στις 15 Νοέμβρη, ο πρωθυπουργός πήρε άμεσες οδηγίες για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το «σχέδιο Ανάν» και μάλιστα τηλεφωνικά! Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, ο οποίος ζήτησε να μην κλείσει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία στην Κοπεγχάγη και μίλησαν και για το Κυπριακό. Τότε, ουσιαστικά, ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωνε τον Πρόεδρο Μπους ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί το σχέδιο και πως όλα εξαρτώνται από την αντίδραση της τουρκικής πλευράς!
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 19/11/2002 με τον Καραμανλή για το θέμα. Διαβλέποντας προφανώς την έλλειψη διάθεσης για “ένθερμη” υποστήριξη του σχεδίου τουλάχιστον κομματικά, δήλωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναλάβει η ελληνική πλευρά την ευθύνη της ματαίωσης της λύσης και της διακοπής των διαπραγματεύσεων».ΠΗΓΗ
Στις 13/11/2002 κατόπιν συνεδρίασης και ομόφωνης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήλωνε: «Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία της εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού».
ΠΗΓΗ
Συνέντευξη Α. Λοβέρδου στην εφημερίδα ΑΞΙΑ
24.04.2004
Εκφράζονται ανησυχίες από πολλές πλευρές –και από το κόμμα σας- για την επόμενη ημέρα στην Κύπρο στην πιθανή περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι πουν «όχι» στο σχέδιο Ανάν και οι Τουρκοκύπριοι «ναι». Είναι δικαιολογημένες αυτές οι ανησυχίες;
Είναι απολύτως δικαιολογημένες. Να μου επιτρέψετε όμως, να μην γίνω περισσότερο συγκεκριμένος και αναλυτικός σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες αρνητικές συνέπειες κι αυτό διότι ο λόγος περί των συνεπειών ακούγεται, αυθορμήτως, ή ερμηνεύεται, τεχνηέντως, ως λόγος εκβιαστικός ή απειλητικός. Δεν θα πέσω σ’ αυτήν την παγίδα. Ο διάλογος περί συνεπειών είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τους πολίτες της Κύπρου. Ελπίζω, ο Κύπριος ψηφοφόρος να πάει στο δημοψήφισμα απολύτως ενήμερος για τα θέματα του σχεδίου Κόφι Ανάν, καθώς και για τις συνέπειες των επιλογών του.
Το κόμμα σας πήρε από την αρχή ξεκάθαρη θέση υπέρ του σχεδίου Ανάν κόντρα τόσο στην πλειοψηφία των Ελλήνων (και των οπαδών του ΠΑΣΟΚ) και των Κυπρίων. Δεν θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική του σε περίπτωση που το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο σημερινό δημοψήφισμα είναι συντριπτικό;
Η Ελλάδα έπρεπε να τοποθετηθεί εγκαίρως επί του σχεδίου Ανάν για να γνωρίζουν και οι Έλληνες αλλά και οι Κύπριοι τη θέση της χώρας μας. Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων – όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα – τοποθετείται αρνητικά επί του σχεδίου Ανάν. Οι πολιτικοί όμως πρέπει να έχουν άποψη και την άποψη αυτή να την εκφράζουν. Να μην περιμένουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και ερευνών προτού εκφραστούν. Γι αυτό άλλωστε είμαστε πολιτικοί. Για να λέμε τη γνώμη μας και να διαμορφώνουμε τη στάση του λαού. Αλλιώς, τι χρειαζόμαστε; Ο πολιτικός δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τον λαό.
Λένε ορισμένοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία που για να ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη θέση του κόμματος σας για το σχέδιο Ανάν. Δεν συγκλήθηκε επί παραδείγματι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή, δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες της συμμετοχικής Δημοκρατίας: Θα μπορούσε επί παραδείγματι να έχει πραγματοποιηθεί ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα….
Η πολιτική δεν γίνεται με υποθέσεις και εικασίες αλλά με πράξεις. Για μένα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στους κατάλληλους χρόνους σε ότι αφορά αυτό το εθνικό μας θέμα, χωρίς υπεκφυγές. Άλλωστε, για το Κυπριακό αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με διευρυμένη σύνθεση, ασχολήθηκε το Εθνικό του Συμβούλιο, συνεδρίασαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κι όλες οι συνεδριάσεις ήταν ομόφωνες. Η κυβέρνηση αντίθετα, πήρε θέση δίχως να έχει συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να τα λέμε όλα.
ΠΗΓΗ
Η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου Τ. Παπαδόπουλου «μέχρι τέλους», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής,
κατονομάζοντας «δυσκολίες στη διαπραγμάτευση» για το Κυπριακό.
ΟΧΙ ΤΟΤΕ
ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΟΥΣ "ΜΕΣΙΤΕΣ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου