20 Σεπ 2009

Ή ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ

ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ , ΕΙΧΑΝΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ , ΤΗΝ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ..... ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ , ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ Ή Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ή ΓΕΙΑ ΣΑΣ , ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΑΞΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ 420 ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ , ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΡΗΞΗ .... ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ..... ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΤΕΧΝΗΤΗ" ΑΥΤΗ ΡΗΞΗ Η ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΡΜΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΩΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΜτΚ"

“Εάν μια νέα ελληνική κυβέρνηση θέσει θέμα επανεξέτασης της ισχύουσας διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή και διαχείριση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγηθούμε σε οριστική ακύρωση του έργου.”

Μόσχα

Του Γιώργου Σινανίδη

Τα παραπάνω δήλωσε ξεκάθαρα στη “Μ” υψηλόβαθμη ρωσική διπλωματική πηγή, θυμίζοντας ότι το σημερινό ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής (24,5 %) είναι προϊόν πολιτικής και κοπιώδους διαπραγμάτευσης.
Η ιστορία επιβεβαιώνει τις ρωσικές επιφυλάξεις, καθώς όσοι παρακολούθησαν από κοντά τη σχετική διαπραγμάτευση τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να μη θυμούνται τις δηλώσεις δυσαρέσκειας του πρώην επικεφαλής της “Τρανσνέφτ”, εταιρείας που συντονίζει από ρωσικής πλευράς την υπόθεση του αγωγού, ο οποίος δήλωνε σε ρώσους δημοσιογράφους ότι κατά τη γνώμη του το ελληνικό και το βουλγαρικό ποσοστό έπρεπε να είναι ακόμη μικρότερα, εφόσον η συμμετοχή των δύο χωρών καλύπτει ουσιαστικά μόνο την παραχώρηση εδάφους για τη διέλευση του αγωγού.

Ούτε πετρέλαιο, ούτε κατασκευαστική τεχνογνωσία για πετρελαιαγωγούς, ούτε πελατολόγιο-συμβόλαια για την πώληση πετρελαίου στο εξωτερικό διαθέτουν οι δύο χώρες, έλεγε ο πρώην επικεφαλής της “Τρανσνέφτ” Σεμιόν Βάινστοκ σε ρώσους δημοσιογράφους, έξω μάλιστα από το μέγαρο Μαξίμου, όταν ο ρώσος πρόεδρος συνομιλούσε με τον Κ. Καραμανλή. “Εφόσον όμως η διαπραγμάτευση είναι πολιτική και αυτές είναι οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξε ο πρόεδρος (σ.σ. Β. Πούτιν) είμαστε υποχρεωμένοι να τις εφαρμόσουμε”.

http://media2.feed.gr/filesystem/images/20071026/engine/assets_LARGE_t_420_73033_type11495.jpg

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο εκνευρισμός του Κρεμλίνου και προσωπικά του ρώσου πρωθυπουργού (σήμερα) Βλαντιμίρ Πούτιν για τις συνεχείς διακυμάνσεις και καθυστερήσεις των εταίρων στην υπόθεση του αγωγού, πρωτίστως της Σόφιας, τώρα και της Αθήνας στο πρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης και υποψήφιου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, έχει επανειλημμένως διαφανεί στις έως τώρα σχετικές τοποθετήσεις. Με πιο πρόσφατες τον μάλλον περιφρονητικό τρόπο, με τον οποίο αναφέρθηκε ο ρώσος ηγέτης στο “μικρό πετρελαιαγωγό”, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε όγκους τον Σαμψούντα - Τσεϊχάν, αγωγό αμιγώς τουρκικών και αμερικανικών συμφερόντων, στον οποίο η Ρωσία αρνούνταν συστηματικά να συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια. Εξετάζει, όμως, το ενδεχόμενο, έπειτα από την πρόσφατη επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Άγκυρα και ουσιαστικά ωθείται προς την επιλογή αυτή από τις κοντόθωρες σπασμωδικές κινήσεις της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης και τις αντίστοιχες μεταλλάξεις και αντιφάσεις στο ενεργειακό πρόγραμμα του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.


ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η Μόσχα προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα με την προχθεσινή δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο οποίος θύμισε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του αγωγού άρχισε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες απορίες στη ρωσική διπλωματία για τη διαφαινόμενη κωλυσιεργία, αμέσως μετά τις αντίστοιχες βουλγαρικές αντιδράσεις, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπόικο Μπορίσοφ.

“Δεν δικαιούται μια αντιπολίτευση να δηλώνει ότι δεν γνώριζε τις κυβερνητικές συμφωνίες”, ξεκαθάρισε, μιλώντας στη βουλγαρική πλευρά, για να τα ακούει προφανώς και η ελληνική, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Σόφια, για να συζητήσει τα τρία ενεργειακά έργα με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Βουλγαρίας: τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


“ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ...”

“Πείτε μας ποια σχέδια δεν σας ενδιαφέρουν και τα διακόπτουμε την άλλη μέρα”, είπε ο Β. Πούτιν στον βούλγαρο ομόλογό του, στον οποίο έδωσε προθεσμία ενός-δύο μηνών, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Την ίδια στιγμή δήλωνε σε ξένους αναλυτές της Λέσχης Βαλντάι ότι η Τουρκία μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως χώρα-διαμετακομιστικό κέντρο για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προς τις δυτικές αγορές και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια τείνουν να τον επιβεβαιώσουν ενισχύοντας δραματικά το τουρκικό χαρτί.

Μπροστά στις διαφαινόμενες δυσκολίες η ρωσική διπλωματία επέλεξε συγκρατημένους τόνους στις επίσημες ανακοινώσεις της, διά του εκπροσώπου της Αντρέι Νεστερένκο, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το πρωτεύον είναι “να μη μειωθούν οι ρυθμοί και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη της πρακτικής υλοποίησης” του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και να συνεχιστεί η εργασία “χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές ή διορθώσεις” και “βάσει των συμφωνηθέντων”.

“Είναι στο χέρι της Αθήνας να επιλέξει ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει μετά τις εκλογές. Η ελπίδα μας είναι ότι θα πρυτανεύσουν οι λογικές της συνεργασίας και της ολοκλήρωσης των συμφωνημένων έργων, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί”, είναι η επωδός ρώσων διπλωματών, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά για την άνθηση των ελληνορωσικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές κόντρα στις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ρωσικού ΥΠΕΞ και της ρωσικής κυβέρνησης, και δεν κρύβουν την πικρία τους για τυχόν πισωγύρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: