25 Σεπ 2009

"Εμφύλιος" στα Σκόπια για μια εγκυκλοπαίδεια

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdzyoxadVEYcDm7hnAdcNmIc4CUeJvJXbhnsphWxoADevXaSFORvU7HU_o1v2sd_ryegUKxH0HvUvE3kVfYTCKA0fxoJf6Dv8TXdFQlwdEtuw1T3xs5ieS1HGTBjz17A-96xn1v0o7VBbm/s320/skopiaalbanoi512200752031_POLITIK_ETH_430.jpg

Στο πόδι οι Αλβανοί των Σκοπίων για τη “Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια”. Διαμαρτύρονται για “προσβλητικές και μειωτικές” προς αυτούς αναφορές καθώς και για “ιστορικές ανακρίβειες”.

Φωτιές έχει ανάψει στην περιοχή μας η έκδοση της λεγόμενης “Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας” από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU).
Πλήθος είναι οι αντιδράσεις από τους Αλβανούς όπου γης, για τις “προσβλητικές και μειωτικές” για αυτούς αναφορές, καθώς και για τις “ιστορικές ανακρίβειες” όπως υποστηρίζουν,
που ακυρώνουν την ιστορική συνέχεια των Αλβανών στην περιοχή και αναδεικνύουν τη σλαβική πλειοψηφία να έρχεται από την... αρχαιότητα!

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των Αλβανών της ΠΓΔΜ, του Κοσόβου αλλά και της Αλβανίας, οι αρχές των Σκοπίων
αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διορθώσεις των αμφιλεγόμενων αναφορών για τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, αλλά από την... επόμενη έκδοση. Κάτι φυσικά που δεν δέχθηκαν οι Αλβανοί, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας και την αποστασιοποίηση των αρχών και της Ακαδημίας από το περιεχόμενό της.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΖΟΥΝ

Τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των Αλβανών εντοπίζονται σε κεφάλαιο της εγκυκλοπαίδειας που αφορά κυρίως τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ. Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι
οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κάτοικους, κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους Αλβανούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτόχθων λαός στην ΠΓΔΜ. Επίσης οι Αλβανοί αναφέρονται και ως “Σκιπτάρι”, χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός από τους ίδιους.

Ακόμη η εγκυκλοπαίδεια αναφέρει ότι οι Αλβανοί αντάρτες του UCK στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ,
εκπαιδεύτηκαν από αμερικανούς και βρετανούς ειδικούς. Για την τελευταία αναφορά αντέδρασε έντονα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για “ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις της MANU”. Στο βιβλίο ο ηγέτης των αλβανών ανταρτών του UCK το 2001 και νυν αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι, χαρακτηρίζεται ως προσωπικότητα που “διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς”.

Διαφωνίες υπάρχουν και για το όνομα του Σκεντέρμπεη, για την καταγωγή της Μητέρας Τερέζας, για τον ρόλο των κοσοβάρων οπλαρχηγών το 1912 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και για άλλα θέματα.

ΞΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η πρεσβεία της Βουλγαρίας στην ΠΓΔΜ αντέδρασε και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι
στο σύγγραμμα χρησιμοποιείται λεξιλόγιο και ορολογία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ η πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας απέστειλε επιστολή προς τη MANU με την οποία ζητά απ’ αυτήν να επανορθώσει τις αναφορές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: