17 Σεπ 2009

Τι ψηφίζει ο… Μπαϊρακτάρης; ....


...... Αυτό το ερώτημα φυσικά δεν αφορά τον γνωστό εστιάτορα της πλατείας Μοναστηρακίου, αλλά τα διαπλεκόμενα σ’ αυτόν τον τόπο. Επιχειρηματικά συμφέροντα που διαπλέκονται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαμορφώνουν καθημερινά την κοινή γνώμη μέσα από εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα. Οι… νταβατζήδες, λοιπόν, όπως ευφυώς τους είχε ονοματίσει ο Κώστας Καραμανλής αφού επί 5,5 χρόνια κατάφεραν να παίξουν ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου τώρα καλούνται να πάρουν θέση στο προεκλογικό τοπίο.

Ένα βασικό αξίωμα είναι ότι οι διαπλεκόμενοι είναι απολιτίκ, οι μπίζνες να γίνονται και ας είναι όποιος θέλει στην πρωθυπουργική καρέκλα. Έτσι, οι επιχειρηματίες δεν έχουν σε τίποτε να αφήσουν στην άκρη συμπάθειες, πολιτικές ιδεολογίες και συναίσθημα και να στραφούν από εκεί που υπάρχει χρήμα.«Show me the money» λένε οι Αμερικανοί και οι νταβατζήδες εν Ελλάδι το ασπάζονται πλήρως. Ας πάρουμε έναν προς έναν τους επιχειρηματίες που παίζουν το δικό τους ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Όμιλος Μπόμπολα: Ο,τι έργο προκηρύχθηκε στα χρόνια της ΝΔ το χτύπησε στα ίσα, είτε μόνος του είτε με συμμάχους άλλους κατασκευαστές. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ένα ανεκτέλεστο άνω των 4 δις ευρώ ενώ προσδοκά τεράστια έσοδα από τα έργα που θα γίνουν στο μέλλον. Η γιγάντωση της εταιρείας οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στους κατά καιρούς υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ. Από τον Κ. Λαλιώτη και τη Β. Παπανδρέου επί ΠΑΣΟΚ στον φίλο του κυρίου Γιώργου, τον Γιώργο Σουφλιά. Ο Μπόμπολας διαθέτει τεράστια δύναμη στον τύπο με Έθνος, Ημερησία, Πρώτο Θέμα, Mega κ.λπ. Παραδοσιακά στηρίζει το χώρο της κεντροαριστεράς, επί 5,5 χρόνια άσκησε σκληρή κριτική στον Κ. Καραμανλή, αλλά ο Σαρακατσάνος ήταν πάντα στο απυρόβλητο. Έχει πολύ καλές σχέσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, κυρίως με τη Ντόρα Μπακογιάννη, επομένως, θα την στηρίξει όταν τεθεί θέμα Καραμανλή στη ΝΔ. Σ’ αυτές τις εκλογές αποφάσισε να πάει με τον Γ. Παπανδρέου. Όσο κι αν προσωπικά ο Μπόμπολας λέει ότι «το παιδί δεν θα τα καταφέρει», όσο κι αν τον έθαψε στη μάχη του με τον Βενιζέλο, πλέον αποφάσισε ότι τα συμφέροντά του είναι στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε τα μεγάλα έργα έχουν δρομολογηθεί και απομένει η απλή επικύρωση με όποια κυβέρνηση κι αν είναι αυτή. Και μια υποσημείωση: Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα έχει συναντηθεί με τον Δ. Κοντομηνά, κι άλλους mediάρχες, ίσως και με τον Γ. Αλαφούζο. Αν αληθεύει αυτό τότε σημαίνει ότι αποφάσισαν την κοινή γραμμή που θα ακολουθήσουν.

Όμιλος Αλαφούζου: Η κεντροδεξιών καταβολών οικογένεια, έστω και συγκαλυμμένα στηρίζει Γιώργο, όχι γιατί το θέλει αλλά γιατί ο Κώστας, θεωρούν οι Αλαφουζαίοι, τους πρόδωσε. Πλέον ποντάρουν σε άλλο άλογο στη Νέα Δημοκρατία, θηλυκό κατά προτίμηση, και εκεί θα παίξουν το παιχνίδι τους όταν ο Παπανδρέου θα τα «κάνει μαντάρα» όπως συνηθίζουν να λένε στο Φάληρο. Οι δημοσκοπήσεις της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΙ είναι «μαχαιριές» κατά του Καραμανλή. Η τελευταία δίνει 5,5% μπροστά το ΠΑΣΟΚ και στα όρια της αυτοδυναμίας.

Το… Κοκκαλιστάν την πάτησε με τον Καραμανλή αλλά και με τη Siemens, έχασε μεγάλο μερίδιο, οι εταιρείες του Σωκράτη έχουν πρόβλημα και μόνο η Ιντραλότ είναι ισχυρή εξαιτίας των έργων που παίρνει στο εξωτερικό. Επομένως, ο Κόκκαλης δε θα έλεγε όχι σε μια αλλαγή στη διακυβέρνηση, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει τίποτε να χάσει.

Βαρδινογιάννης – Κοπελούζος: Παραδοσιακοί υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας τηρούν στάση αναμονής, δεν εμπλέκονται στο προεκλογικό παιχνίδι επιλέγοντας να τα έχουν με όλους καλά. Τα έργα στην ενέργεια είναι πολλά και στο μέλλον οι καλές συμμαχίες θα μετρήσουν. Και οι δύο τους έχουν καλές σχέσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα παίξουν ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Μυτιληναίος – Λαυρεντιάδης: Και οι δύο έχουν ανάγκη από σταθερές φιλίες. Ο μεν πρώτος – που αναπτύχθηκε επί ΠΑΣΟΚ – διότι ο τομέας της ενέργειας έχει πολύ ψωμί και τα λεφτά στο μέλλον θα είναι πολλά. Ο δεύτερος δεν έχει δουλειές με το δημόσιο, όμως, φοβάται μήπως βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας των προηγούμενων επιλογών του (φέρεται να είχε στενές σχέσεις με Αλογοσκούφη). Το γεγονός ότι αγοράζει ότι πωλείται στα Media δείχνει ότι θέλει να έχει στηρίγματα για παν ενδεχόμενο. Αξιοσημείωτο: Και οι δύο έχουν κάνει μπίζνες με τον Μπόμπολα, αλλά έχουν και στενές σχέσεις με άλλους επιχειρηματίες.

Όμιλος Λαμπράκη: «Όπου φυσάει ο άνεμος πάω…» λέει και το τραγούδι. Στη Μιχαλακοπούλου ακουγόταν συχνά η φράση «το παιδί δεν μπορεί, είναι λίγος» για τον Γ. Παπανδρέου. «Παραιτηθείτε κ. Πρόεδρε» έλεγε το πρωτοσέλιδο του Βήματος μετά την ήττα του 2007. Όμως τώρα με μια θεαματική τούμπα ο Ψυχάρης στηρίζει Γιώργο, έστω κι όχι φανατικά. Τα Νέα σε ρόλο μαστιγίου για την κυβέρνηση, το Βήμα πιο χαλαρά με τον Καραμανλή. Υπάρχουν και οι προσωπικές αντιπάθειες και συμπάθειες, άλλωστε όπως η κακή σχέση με τον Γ. Παπανδρέου κορυφαίων στελεχών του ομίλου, αλλά και η προσεκτική αντιμετώπιση της Ντόρας.

Κουρής: Ότι απέμεινε στον Καραμανλή είναι ο Κουρής με την Αυριανή του και ο Γ. Τράγκας με τα τεράστια κονδύλια που έπαιρνε από την κρατική διαφήμιση.

Τέλος, να μην ξεχνάμε τον αμερικανικό παράγοντα και τη διαπλοκή με πολιτικούς. Η κίνηση του Καραμανλή να πάει με τους Ρώσους για τον αγωγό ήταν η αρχή του τέλους του και τώρα ο αγωγός μπορεί και να μη γίνει.

Γιώργος και Ντόρα, άλλωστε, είναι πιο βολικοί για την Ουάσιγκτον…

Γιατί ενόχλησε η χθεσινή συνέντευξη

Προσέξτε και το εξής:

Γράφει σήμερα το Βήμα για την χθεσινή συνέντευξη Καραμανλή στο Mega: «Η συνέντευξη αυτή ήταν το Βατερλό μας» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός φάνηκε και πάλι να χάνει τον δυναμισμό που εμφάνισε στη ΔΕΘ και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές».

Διαβάζοντας όμως το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης βρίσκουμε το εξής απόσπασμα στο σημείο όπου ο Καραμανλής κάνει την αυτοκριτική του:

….Ακούστε, υπάρχει πολλή υποκρισία στη δημόσια ζωή μας. Εγώ δε λέω ότι δεν έχω κάνει λάθη ή δεν έχω κάνει παραλείψεις, αλλά επιτέλους πρέπει να δούμε τα πράγματα με το όνομά τους καθαρά. Και τώρα με την εμπειρία που κουβαλάω πια λέω ξεκάθαρα, ναι, εφόσον οι Έλληνες πολίτες το θέλουν, σας λέω ένα δύσκολο πρόγραμμα, μια δύσκολη πολιτική, θα την εφαρμόζω κοιτάζοντας μόνο το συμφέρον του τόπου και όχι άλλες δήθεν πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες… Εάν χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο είναι μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο να προωθήσουμε πράγματα τα οποία ενίοτε δημιουργούν αντιδράσεις, αλλά είναι σωστά. Οφείλω όμως κι οφείλετε κι εσείς να αναγνωρίσετε ότι όποτε τα προσπάθησα και προσπάθησα αρκετά απ’ αυτά και αρκετά γίνανε, συνάντησα απέναντί μου στείρα αντίδραση και πολιτική, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από τους διάφορους βολεμένους ή τα όποια συμφέροντα που δε θέλουν να κουνιέται τίποτα σε αυτόν τον τόπο.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι όπου κι αν κοιτάξαμε η αναφορά του Καραμανλή στα συμφέροντα δεν υπάρχει (δείτε το και μόνοι σας)

Διαβάστε κι αυτά:

Το …βαμπίρ των αγορών (η Goldman Sachs) έρχεται στην Ελλάδα προεκλογικά

Παράλληλα με τις εκλογές κτίζονται και τα νέα τζάκια στον Τύπο

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: