2 Σεπ 2009

Μπαίνουν λιγότεροι στην Ελλάδα, αλλά οικογενειακώς!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjizWlyz_Ynd2WkqHZqwi2evHp1rd12ZJDN4Rz1iEdv9rtJ_lMmXRDT7xtJ1c2vHTohUQZbHMqwH8w7hKQCfQFncO0yeJ15XksIRjfIe4wGJqGdHVdcPPHMgDOW9QJ4lQzrslGcd-MmrJmM/s400/lathrometanastes113.jpg

Oι λαθρομετανάστες στο Αιγαίο μειώνονται, αλλά έρχονται πλέον στη χώρα μας... οικογενειακώς! Αυτό είναι το συμπέρασμα των υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι διαπιστώνουν ότι για έναν αδιευκρίνιστο λόγο έχει μειωθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των λαθρομεταναστών, κυρίως όσων εντοπίζονται στο Νότιο Αιγαίο. Το ποσοστό μάλιστα κυμαίνεται από 57% ως 78% και οι αστυνομικοί μιλούν για μια «αλλαγή στον χάρτη της λαθρομετανάστευσης».

Οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου για τη «διαχείριση των λαθρομεταναστών», με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και άλλων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται για τις επόμενες ημέρες μαζικές επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών με πτήσεις τσάρτερ τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Ολες οι πιέσεις ωστόσο που φαίνεται να ασκούνται στην Τουρκία για επανεισδοχή των λαθρομεταναστών αποδεικνύονται μάταιες και η Τουρκία δέχεται ποσοστό περίπου 10% των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας.

Τα αριθμητικά στοιχεία που έχουν λοιπόν στη διάθεσή τους τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος προκαλούν έκπληξη και απορίες στις αρχές ασφαλείας. Από την 1η Ιουλίου ως και τις 15 Αυγούστου του 2009 εντοπίστηκαν συνολικά στη χώρα μας 15.859 λαθρομετανάστες έναντι 24.327 το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Η μείωση αυτή αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο στο Νότιο Αιγαίο- στα Δωδεκάνησα δηλαδή- όπου από τις 20 Ιουνίου ως τις 15 Αυγούστου εφέτος εισήλθαν 1.480 λαθρομετανάστες έναντι 3.400 πέρυσι, μείωση δηλαδή της τάξης του 57%.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιούλιο είχαν εντοπιστεί στα νησιά ή σε θαλάσσιες περιοχές του Νοτίου Αιγαίου 600 λαθρομετανάστες έναντι 2.105 τον ίδιο μήνα πέρυσι (μείωση 77,6%). Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο υπήρχε στο Νότιο Αιγαίο αύξηση της ροής και του εντοπισμού λαθρομεταναστών της τάξης του 24% και ξαφνικά σημειώθηκε ραγδαία πτώση του αριθμού των προσφύγων.

Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προς «Το Βήμα», «από τις 20 Ιουνίου εφαρμόζεται ο νέος νόμος για την παράνομη λαθρομετανάστευση, που επιβάλλει την κράτηση για έξι μήνες των αλλοδαπών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, με δυνατότητα παράτασης της κράτησης για άλλους έξι μήνες. Ως τον Ιούνιο όποιους λαθρομετανάστες εντοπίζαμε στο Νότιο Αιγαίο- και λόγω έλλειψης χώρων παραμονής- τους αφήναμε ελεύθερους. Τώρα όμως με πλοία τους φέρνουμε σε διάφορους χώρους κράτησης στην Αθήνα και αλλού. Ομως εκτιμούμε ότι ίσως παίζει ρόλο και η οικονομική κρίση ή εφαρμόζονται άλλα τρικ από τους δουλεμπόρους». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται στο Νότιο Αιγαίο όχι μεμονωμένοι λαθρομετανάστες, αλλά ολόκληρες οικογένειες αλλοδαπών. Αυτό αποδίδεται από τους αστυνομικούς στο ότι «οι αλλοδαποί πληροφορήθηκαν ότι όλα τα μέλη των οικογενειών αφήνονται αμέσως ελεύθερα με βάση τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο Βόρειο Αιγαίο, δηλαδή στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, όπου υπάρχουν τρία κέντρα παραμονής αλλοδαπών, συνολικής χωρητικότητας περίπου 900 ατόμων, από 20 Ιουνίου ως τον Δεκαπενταύγουστο εισήλθαν 3.090 λαθρομετανάστες έναντι 3.790 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Και σε αυτή την περίπτωση διαφαίνεται ένας περιορισμός της ροής προσφύγων της τάξης του 19%.

Oι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού εκτιμούν ότι ίσως στη διαφαινόμενη συγκράτηση της ροής των λαθρομεταναστών, κυρίως από το Αιγαίο, έχει παίξει ρόλο ο νέος αυστηρός νόμος για τους δουλεμπόρους. Μέχρι πρότινος, για να τιμωρηθεί ένας δουλέμπορος έπρεπε να καταδειχθεί ότι συμμετείχε σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Ομως όσοι εντοπίζονταν ή συλλαμβάνονταν (υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συλλαμβάνονται περίπου 500 διακινητές αλλοδαπών) υποστήριζαν ότι αποσπασματικά ή συμπτωματικά μετέφεραν με το όχημά τους ή με το πλοιάριό τους ορισμένους λαθρομετανάστες και κατηγορούνταν για πλημμελήματα. Αντιθέτως, με τον νέο νόμο όλες αυτές οι κατηγορίες έχουν μετατραπεί σε κακούργημα. Ετσι λοιπόν, ενώ ως τον Ιούνιο το 90% ως 95% των συλληφθέντων διακινητών παράνομων μεταναστών αφήνονταν ελεύθεροι, από τις 20 Ιουνίου και μετά, από τους 70 δουλεμπόρους που έχουν συλληφθεί οι 60 έχουν προφυλακιστεί.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: