Οι βουλευτές χαρίζουν τα λεφτά τους, οι υπουργοί δουλεύουν δωρεάν, ενώ οι εργάτες έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν δικές τους επιχειρήσεις, να γίνουν ακόμα και πρωθυπουργοί. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια μακρινή χώρα αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην εικονική Ελλάδα, e- Greece, την οποία θα βρει κανείς στο Διαδίκτυο, όταν επισκεφτεί το παιχνίδι e-Republik.
«Είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, στο οποίο οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν τη χώρα τους, να βελτιώσουν την οικονομία της, καθώς και να κάνουν συμμαχίες με άλλα κράτη», λέει στα «ΝΕΑ» ο 18χρονος παίκτης Δημήτρης Μόσχος που ζει στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται να δώσει για δεύτερη φορά Πανελλήνιες Εξετάσεις, με στόχο να επιτύχει σε κάποια σχολή Βαλκανικών Σπουδών ή Διεθνών Σχέσεων. Σύμφωνα με τον νεαρό παίκτη, η θέση της Ελλάδας στο παιχνίδι είναι αρκετά καλή και η οικονομία της διανύει περίοδο άνθησης, με κορυφαίο τον χώρο των εξαγωγών και των επιχειρήσεων. «Η e-Greece είναι πρώτη στην εξαγωγή σιδήρου και 9η στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη. Έχει τις κλασικές κόντρες με τους Τούρκους, οι οποίοι πριν από κάποιους μήνες, μας είχαν κατακτήσει. Χάρη όμως στη συμμετοχή νέων παικτών και τη σωστή στρατηγική, ελευθερωθήκαμε», εξηγεί ο Δημήτρης.
Η... φαντασίωση
«Είναι ένα παιχνίδι που σου προσφέρει τη φαντασίωση να αρχίσεις από εργάτης και να γίνεις πρωθυπουργός. Γεγονός που συνήθως, αν όχι πάντα, στην πραγματική ζωή μένει στα όρια της ουτοπίας», λέει η Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εξηγεί ότι στον βαθμό που η εικονική πραγματικότητα προτάσσεται ως η μία και μοναδική είναι κατανοητό γιατί ένα τέτοιο παιχνίδι, ειδικά στις μέρες μας, έχει κάθε πιθανότητα επιτυχίας. Ωστόσο σύμφωνα με την ψυχολόγο υπάρχει ο φόβος ότι όσο οι παίκτες ταυτίζονται με το παιχνίδι τους, δραπετεύοντας από την πραγματικότητα, τόσο πιο οδυνηρή θα είναι η αναπόφευκτη επιστροφή τους σε αυτή.
Στην ερώτηση αν το Διαδίκτυο αποτελεί τη σύγχρονη μορφή κοινωνικοποίησης, η κ. Τσαλίκογλου απαντά: «Ισχύει ό,τι ακριβώς και με την τηλεόραση. Το Διαδίκτυο αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής μας κι εκείνο που έχει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιούμε. Από τη μία δηλαδή μπορούμε να εμπλουτίσουμε και να διανθίσουμε τη ζωή μας μέσω αυτού. Από την άλλη όμως μπορεί να την ακυρώσουμε, να την αφανίσουμε, ακόμα και να την κακοποιήσουμε». Ταυτόχρονα η ψυχολόγος εφιστά την προσοχή στη σχέση με το Διαδίκτυο, τις εξαρτήσεις και τον σπαταλημένο χρόνο που μπο ρεί να αναπτυχθούν εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Ο κίνδυνος της συρρίκνωσης της ελευθερίας του ανθρώπου είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει κι ακόμα περισσότερο αν αυτή γίνεται “οικειοθελώς”», υπογραμμίζει.
Σε παρόμοιο προβληματισμό καταλήγει και ο κοινωνιολόγος Σταμάτης Βενέτης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ). «Εάν ο άνθρωπος στερείται από όλες τις άλλες επαφές και δέχεται ερεθίσματα μόνο από το Διαδίκτυο ή τα ΜΜΕ, τότε είναι πιθανό να έχουμε κοινωνική παθογένεια», λέει και επισημαίνει ότι το Διαδίκτυο είναι μία «νόθα» κοινωνικοποίηση. «Είναι ένας τρόπος εκμάθησης, επικοινωνίας και συμμετοχής όπου υπάρχει διαδραστικότητα. Δηλαδή ο άνθρωπος στέλνει ερεθίσματα, δεν εισπράττει μόνο. Έτσι η κοινωνικοποίησή του είναι ενδιάμεση από εκείνη των μέσων ενημέρωσης- κατά την οποία μόνο δέχεται τα ερεθίσματα- και των κοινωνικών σχέσεων, την απόλυτη μορφή κοινωνικοποίησης», εξηγεί.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΥΤΟΠΙΑ...
Στην e-Greece οι υπουργοί εργάζονται χωρίς αμοιβή και η οικονομία βρίσκεται σε άνθηση
«Η e-Greece είναι η Ελλάδα που ονειρεύομαι»
«ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ αυτό μου αρέσει γιατί είναι η Ελλάδα που θα ήθελα να βλέπω στην πραγματική μου ζωή. Για παράδειγμα στην αληθινή Ελλάδα όλοι οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αντίθετα, η e-Greece είναι πολύ ισχυρή και με δυνατή οικονομία, χωρίς προνόμια σε βουλευτές και υπουργούς και χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα για τη βουλευτική τους θέση», λέει ο Νίκος Τσιώμος, υπάλληλος υποδοχής σε ξενοδοχείο και παίκτης του e-Republik.
Τον περασμένο Μάιο ο Νίκος κάνοντας μία αναζήτηση παιχνιδιών στο Google βρήκε το e-Republik και όπως χαρακτηριστικά λέει τού κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή. «Το παιχνίδι είναι ένας εικονικός κόσμος όπου μπορείς να αναπτύξεις όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς σου. Να γίνεις εργάτης, πολιτικός, στρατιώτης, στρατηγός, επιχειρηματίας, ακόμη και πρωθυπουργός», υποστηρίζει ο 34χρονος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της e-Greece και επικεφαλής μονάδας του ελληνικού στρατού. Σύμφωνα με τον παίκτη, το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν οδηγεί σε εθισμό. «Είναι ένα παιχνίδι που δεν σε κολλάει. Μόνο στο chat, όπου ανταλλάσσεις απόψεις και συμβουλές με τους συμπαίκτες, υπάρχει περίπτωση να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο», λέει χαρακτηριστικά.
«Διαδικτυακή... ομοψυχία»
«Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ των παικτών είναι πολύ καλή και ο πληθυσμός της eGreece πλέον ανέρχεται σε 8.000 παίκτες, με τους 2.500 από αυτούς να έχουν προστεθεί μόλις τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Ενδιαφερόμαστε όλοι για μία χώρα που οι βουλευτές χαρίζουν τα λεφτά τους και οι υπουργοί δουλεύουν δωρεάν», λέει η 31ετών Χρύσα, η οποία εδώ και έξι μήνες είναι παίκτρια του e-Republik και όπως δηλώνει δεν θα στερηθεί βόλτα και φίλους για να παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι, θα ασχοληθεί με αυτό μόνο στον ελεύθερο χρόνο της.
ΠΗΓΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ eREPUBLIK
1 σχόλιο:
Mpravo sou re Aristomaxe!
MafiozoGrc :)
Δημοσίευση σχολίου