17 Αυγ 2012

ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΛΙΒΥΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ MAVI MARMARA


Νέα δεδομένα ασφαλείας στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου δημιουργούν οι αναφορές για ένοπλη δράση κατά του καθεστώτος του Bashar Al-Assad από Λίβυους τζιχαντιστές που εισήλθαν σε συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο Mahdi al-Harati μαζί με ολιγομελή ομάδα της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχόμενης Ομάδας (Libyan Islamic Fighting Group: LIFG) έχουν τεθεί επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Liwa Al-Umma, επιπέδου Ταξιαρχίας, που δρα ανεξάρτητα από τον αποκαλούμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Η ένοπλη ομάδα αποτελείται κατά 90% από Σύρους που προτίμησαν να ενταχθούν στις τάξεις της λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και πειθαρχίας ενώ κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο τουρκικής προέλευσης ιματισμός (φόρμες παραλλαγής και εξαρτύσεις του Τουρκικού Στρατού). Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες ανταρτών που επιχειρούν στη Συρία, η Liwa Al-Umma θεωρείται καλά χρηματοδούμενη, κυρίως από “χορηγίες ιδιωτών” της Λιβύης, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέϊν. Ο λιβυο-ιρλανδικής καταγωγής al-Harati έγινε γνωστός το 2011 ως διοικητής ένοπλης ομάδας του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ΝLA) της Λιβύης που εξοπλίστηκε από το Κατάρ και εισήλθε πρώτη στη Τρίπολη τον περασμένο Αύγουστο. Μετά την κατάληψη της Τρίπολης, ο 38χρονος al-Harati ανέλαβε υπασπιστής του Επαναστατικού Συμβουλίου Τρίπολης υπό τον Abdul-Hakim Belhadj, ιστορικού στελέχους της LIFG, ενός από πλέον βίαια Ισλαμιστικά κινήματα της Βορείου Αφρικής που από το Νοέμβριο του 2007 προσχώρησε στο τρομοκρατικό δίκτυο της Al Qaeda σύμφωνα με τον τότε υπαρχηγό της Ayman al-Zawahiri.

Η LIFG σχηματίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από τους βετεράνους της Τζιχάντ εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Belhadj και τα εναπομείναντα μέλη της LIFG κατέφυγαν και πάλι στο Αφγανιστάν προς ενίσχυση των Ταλιμπάν. Μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων, τα μέλη της LIFG διέφυγαν προς τη Νοτιανατολική Ασία και την Ευρώπη. Ο Belhadj συνελήφθη το Μάρτιο του 2004 στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας μετά από πληροφορία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ανακρίθηκε από Αμερικανούς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με μυστική πτήση της CIA πίσω στη Λιβύη. Εκεί παρέμεινε κρατούμενος για 7 χρόνια, αρχικά στο κεντρικό κτίριο των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών με διοικητή τον Mussa Kussa και στη συνέχεια, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Αbu Salim της Τρίπολης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η σύλληψή του συνέπεσε με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη αφού μετά από χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Maria Aznar θα κατονόμαζε τον Belhadj ως κύριο ύποπτο.
Ο Belhadj αποφυλακίστηκε τελικά από το καθεστώς Gaddafi τον Μάρτιο του 2010 και δύο μήνες αργότερα, βρέθηκε μαζί με τον al-Harati ως επιβαίνοντες στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara! Σύμφωνα με δηλώσεις του al-Harati στον Ισπανό δημοσιογράφο Daniel Iriarte, ο ίδιος είχε τραυματισθεί στη διάρκεια της επίθεσης των Ισραηλινών στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara και φυλακίστηκε για 9 ημέρες στις ισραηλινές φυλακές. Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει πως ο Mahdi al-Harati αποφυλακίστηκε από τις ισραηλινές αρχές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην κλοπή που σημειώθηκε στην οικία του στο Firhouse του νότιου Δουβλίνου τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τo τότε πρωτοσέλιδο της ιρλανδικής Sunday World, οι κλέφτες έπεσαν πάνω σε €200.000, χρήματα που διέθεσε η CIA ως αποζημίωση για τις υπηρεσίες του στη Λιβύη…ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: