1 Οκτ 2012

ΓΥΦΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΣΚΡΑΠΑΔΩΝ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ



Μόνο στην Αθήνα έχουν κλαπεί οι προτομές των Πετιμεζά, Σκούρα, Ψαρρού, Λευκαδίτη και Μαρτί. Οι συμμορίες ξηλώνουν τα αγάλματα από μπρούτζο για να εκμεταλλευτούν το πολύτιμο μέταλλο το οποίο λιώνουν σε χυτήρια. Τι λέει στο Νewsit για τις κλοπές η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει το φαινόμενο της κλοπής μπρούτζινων προτομών και αγαλμάτων σε όλη τη χώρα καθώς ο χαλκός είναι το τρίτο πολυτιμότερο μέταλλο μετά τον χρυσό και το ασήμι. Είναι γνωστό άλλωστε το πρόβλημα που υπάρχει με τις συμμορίες που κλέβουν σχάρες και μεταλλικά καπάκια από τους δρόμους με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά ατυχήματα ανυποψίαστων πολιτών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Τμήμα Γλυπτών και Μνημείων του Δήμου Αθηναίων δεν προλαβαίνει να δέχεται καταγγελίες για κλοπές αγαλμάτων.

Εως τώρα έχουν δηλωθεί οι κλοπές των προτομών του Αθανάσιου Πετιμεζά στη Λ.Γαλατσίου, του Αθανάσιου Σκούρα στην Κυψέλη, του Δημήτρη Ψαρρού στην πλατεία Αιγύπτου, του Χοσέ Μαρτί στη Μιχαλακοπούλου και του Αθανάσιου Λευκαδίτη στην πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας στην Αλεξάνδρας.



Την ίδια τύχη είχε και η προτομή του Θεόδωρου Τριάντη που έγινε αντιληπτό ότι εκλάπη στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 από την πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πάτρα.

Οι συμμορίες που δρουν νύχτα, ξηλώνουν τις προτομές και τα αγάλματα από χαλκό και στη συνέχεια λιώνουν την πολύτιμη λεία τους σε χυτήρια κερδίζοντας πολλά χρήματα.

Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό λέει στο Νewsit η αρμόδια Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Σουλτάνα Σπυροπούλου "τον τελευταίο καιρό έχουμε πάρα πολλές κλοπές μπρουτζινων αγαλμάτων ενώ πρόβλημα έχουμε και με όσους κλέβουν σχάρες από τους δρόμους. Εχουμε τεράστιο πρόβλημα στην Αθήνα καθώς στα πεζοδρόμια υπάρχουν κενά και έχουμε και πολλά ατυχήματα. Οι συμμορίες τα κλέβουν και στη συνέχεια λιώνουν το μέταλλο σε χυτήρια και δυστυχώς το πρόβλημα έχει πάρει τεράστια έκταση.

Σε οτι έχει να κάνει με τα αγάλματα κάνουμε τεράστια προσπάθεια να προστατευτούν τα μνημεία και ζητάμε και τη βοήθεια του κόσμου να ευαισθητοποιηθεί και να μας ενημερώνει".


Δεν υπάρχουν σχόλια: