15 Φεβ 2009

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «Χ»
Κατερίνα Μυστακίδου: «Η Τουρκία είναι μια βαθειά ισλαμική χώρα, κάτι το οποίο μονίμως η Δύση θέλει να το αγνοεί…»

Μιλά για το σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάννης, ακόμα και τη σημερινή κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τη συγγραφή του νέου της βιβλίου «Ένδοξη δουλεία, σχέσεις Φαναριωτών, Ελλήνων υπηκόων της Υψηλής Πύλης και Ελλαδιτών»

Κατερίνα Μυστακίδου: «Η Τουρκία είναι μια βαθειά ισλαμική χώρα, κάτι το οποίο μονίμως η Δύση θέλει να το αγνοεί…»

Από το κίνημα για το σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάννης και τη σημερινή κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Κατερίνα Μυστακίδου καθηγήτρια πανεπιστημίου και ανταποκρίτρια ελληνικών και ξένων ΜΜΕ στην Τουρκία για πολλά χρόνια, με αφορμή τη συγγραφή του νέου της βιβλίου «Ένδοξη δουλεία, σχέσεις Φαναριωτών, Ελλήνων υπηκόων της Υψηλής Πύλης και Ελλαδιτών», καταθέτει τις απόψεις σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87,5.
«Το σύγχρονο ελληνικό κράτος γεννήθηκε από την αντιπαράθεση των χριστιανών ορθοδόξων με τους μουσουλμάνους Οθωμανούς. Λειτούργησε ως κεντρικός μοχλός των μεγάλων δυνάμεων στην προσπάθειά τους να διαχωρίσουν την Ευρώπη από την Ανατολή. Ποιες, όμως, ήταν οι σχέσεις των Ελλήνων εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο της σταδιακής διάλυσής της, το 19ο αιώνα; Υπήρξε μια ενιαία γραμμή που καθόρισε τα γεγονότα»;
Στο βιβλίο αυτό η καθηγήτρια του ΑΠΘ Κατερίνα Μυστακίδου περιγράφει τις αντίρροπες δυνάμεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ Φαναριωτών, Ελλήνων υπηκόων του σουλτάνου και Ελλαδιτών. Οι πρώτοι, με πόλο εστίασης το ελληνορθόδοξο μιλέτ και τον πατριάρχη, ήταν απόλυτα ενσωματωμένοι στο μηχανισμό της Υψηλής Πύλης. Οι δεύτεροι – Μικρασιάτες Έλληνες και Πόντιοι είχαν εθνική συνείδηση ως Έλληνες, αλλά αντιλαμβάνονταν ως πατρίδα τους το πολυπληθυσμιακά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όσο για τους Ελλαδίτες, αυτοί είχαν ήδη διαμορφώσει μια αρραγή εθνική ταυτότητα σ’ έναν ομοιογενή θρησκευτικά γεωγραφικό χώρο.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο πολύπλοκο και συνάμα συγκρουσιακό πλαίσιο, η συγγραφέας εξετάζει υπό ένα διαφορετικό πρίσμα τις ιστορικές εξελίξεις: από το κίνημα για το σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάννης. Όλες οι ενότητες εξόχως ενδιαφέρουσες.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: