15 Φεβ 2009

Υποβολή Ερώτησης στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για την Σύλληψη του Βάσκο Γκλιγκόροβιτς και Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την FYROM

Υπεβλήθει ερώτημα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαργαρίτη Σχινά ερώτημα για το θέμα του Φιλέλληνα ακτιβιστή Vasilije Gligorijevic.
Συγχαρητήρια στον ευρωβουλευτή.

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0835/09
υποβολή: Margaritis Schinas (PPE-DE)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Σύλληψη Βάσκο Γκλιγκόροβιτς - Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ΠΓΔΜ.

Δημοσιεύματα του ελληνικού, σλαβικού, διεθνούς έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου αναφέρουν τη σύλληψη του Βάσκο Γκλιγκόροβιτς από τις αρχές της ΠΓΔΜ. Ο 31χρονος ιστορικός συνελήφθη χωρίς απαγγελία κατηγορίας, ενώ εικάζεται πως ο λόγος είναι η, κατά τα λοιπά νόμιμη και σύμφωνη με τις διαδικασίες, σύσταση ΜΚΟ με την επωνυμία “Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο”, όπως και η γενικότερη επιστημονική του δράση. Τα ίχνη του Γκλιγκόροβιτς αγνοούνται.

Τα παραπάνω αποτελούν παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της δίκαιης δίκης, του δικαιώματος της συνάθροισης και της ελευθερίας έκφρασης. Γνωρίζει η Επιτροπή το εν λόγω συμβάν;

Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Συμφωνεί η Επιτροπή με τη διατύπωση αυτή και τι σκοπεύει να πράξει για την πρόληψη και εξάλειψη παρόμοιων περιστατικών;


ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ


ΤΩΡΑ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η Ε.Ε. ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟ" ? ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑ ....

ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ , ΣΚΛΗΡΗΝΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,ΤΩΝ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ .

ΜΕ ΟΥΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΓΕΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ .


ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ


Ψυχιατρεία για διαφωνούντες «αλά Σκόπια»

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
αναδημοσίευση από την enet.gr

Τα ψυχιατρεία για διαφωνούντες ξαναζούν στα Σκόπια; Σύμφωνα με καταγγελίες, αυτή την τύχη έχει ένας από τους επικριτές της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και ιδρυτής του Σλαβικού Φιλελληνικού Δικτύου: Στο τέλος Ιανουαρίου αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα του 30χρονου αρχαιολόγου Βάσκο Γκλιγκόροφ και τον οδήγησαν σε άγνωστο προορισμό.

*Το θέμα έγινε γνωστό στην Ελλάδα μέσω προσώπων από τη Θεσσαλονίκη με τα οποια διατηρούσε επαφή κι έφθασε στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπόλαρη.

*Η πρώτη αντίδραση στα Σκόπια ήταν ότι πρόκειται για «ανύπαρκτο πρόσωπο», όμως αμέσως το Ιντερνετ «πλημμύρισε» με παλαιότερα κείμενα, μελέτες και e-mail του Γκλιγκόροφ, αλλά και με επίσημα κρατικά ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, πολίτη της ΠΓΔΜ.

*Ετσι, η «γραμμή» άλλαξε: το υπουργείο Εσωτερικών με μια σύντομη ανακοίνωση έλεγε ότι κανένας μπλόγκερ δεν έχει συλληφθεί για τις απόψεις του, ενώ δύο εφημερίδες της ΠΓΔΜ («Νόβα Μασεντόνια» και «Ντνέβνικ») έγραψαν ότι οι γονείς του Γκλιγκόροφ κάλεσαν την αστυνομία, γιατί το παιδί τους ήταν «πνευματικά άρρωστο». Γι αυτό, υποστήριξαν, χρειάστηκε ο εγκλεισμός του στην ψυχιατρική κλινική «Μπαρντόβτσι».

*Η παράξενη αυτή υπόθεση έφθασε και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επιστολή της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, η πρόεδρος της οποίας Νίνα Γκατζούλη ενημέρωσε και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς.

Ο Βάσκο Γκλιγκόροφ, σερβικής καταγωγής, το 2007 έκανε αίτηση για ν' αλλάξει το όνομά του σε Βασίλιε Γκλιγκορίεβιτς, υποστηρίζοντας ότι ο παππούς του εξαναγκάστηκε επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας να τροποποιήσει το όνομά του, στο πλαίσιο της πολιτικής του τότε καθεστώτος να αποδείξει τη «μακεδονική» ταυτότητα των κατοίκων στα νότια της χώρας.

Τον Απρίλιο του 2008, μάλιστα, κατέθεσε μήνυση κατά του καλλιτέχνη Ατανάς Μπότεφ, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει μια αφίσα με τον αγκυλωτό σταυρό να «κοσμεί» την ελληνική σημαία. Ενώ προ δεκαημέρου στους δρόμους των Σκοπίων κολλήθηκαν εφημερίδες τοίχου, οι οποίες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «ανθελληνική προπαγάνδα» και η πατρότητά τους χρεώθηκε στον Γκλιγκορίεβιτς.

Τη δυσαρέσκεια της σκοπιανής κυβέρνησης επέτεινε και η πρωτοβουλία του να δημιουργήσει τον ιστότοπο www.vardaraxios.info του Σλαβικού Φιλελληνικού Δικτύου. Σκοποί του «η ανασύνθεση της ταυτότητας των Σκοπίων, η προώθηση δημοσιεύσεων για τον ελληνικό πολιτισμό και ο αγώνας εναντίον του ψευτομακεδονισμού».

Στα Σκόπια πάντως η ιστορία δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ, ενώ ακόμη και αντιπολιτευόμενες φωνές, όπως ο δημοσιογράφος Μπ. Γκέροσκι, εκφράζουν σκεπτικισμό: «Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι έχουμε τέτοιο έλλειμμα δημοκρατίας και ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα στη χώρα μας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 15/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: