6 Φεβ 2009


Επικρίσεις στα Σκόπια για μετονομασία οδικού άξονα

Τετάρτη, 04.02.09



27 μη κυβερνητικές οργανώσεις από την ΠΓΔΜ, διαμαρτυρήθηκαν για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να ονομάσει το τμήμα του ευρωπαϊκού Οδικού Διαδρόμου 10, που διασχίζει την ΠΓΔΜ σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Οι μη κυβερνητικές αυτές οργανώσεις , οι οποίες δραστηριοποιούνται υπό την κοινή ονομασία «Πρωτοβουλία Πολιτών» αντέδρασαν στην «αρχαϊστική», όπως την αποκάλεσαν προπαγάνδα που διεξάγει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και ζήτησαν από την ίδια να πάψει να χρησιμοποιεί «μισές αλήθειες» και να λαμβάνει αποφάσεις επιζήμιες για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, υπογραμμίζοντας, ότι η μετονομασία του Διαδρόμου 10 προκαλεί σοβαρές υλικές ζημίες, ενώ εμποδίζει και τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ.

Η ΠΓΔΜ, υποστήριξαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών», δεν πρέπει να θυσιάσει τα 77 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την ολοκλήρωση του τμήματος Ταμπάνοβτσε-Γευγελή του Διαδρόμου 10 εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να μετονομάσει αυτό το τμήμα σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών».


«Οι εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση της χώρας μας ότι η Ελλάδα θα παρεμποδίσει τη χορήγηση 50 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκών χρημάτων για την ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος του Διαδρόμου 10 είναι ψευδείς. Η αλήθεια είναι ότι τα 50 εκατ. ευρώ είναι χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΕ, ενώ η ΕΕ θα συμμετέχει στην ολοκλήρωση του έργου με επιπρόσθετα 27 εκατ. ευρώ. Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει αυτή την προτεραιότητά της, την οποία έθεσε στην ατζέντα της, εάν απορρίψει 77 εκατ. ευρώ που δεν επιστρέφονται; Έχει οικονομικές ικανότητες αυτή η χώρα ώστε έτσι εύκολα να παραιτείται αυτών των 77 εκατ. ευρώ;», δήλωσε η Λίντια Ντίμοβα από την οργάνωση « Κέντρο Ευρωπαϊκής Παιδείας».

Ο εν λόγω συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων, έκρινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μετονομασία του Διαδρόμου 10, αντιβαίνει στο Σχέδιο Δράσης για την προσέγγιση της ΕΕ, το οποίο υιοθετήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση, μετά την κριτική που ασκήθηκε στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα αποφεύγει κάθε ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Αυτό θεωρείται, όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από όλες τις άλλες κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, ως άσκοπη πρόκληση από την μακεδονική πλευρά και γι' αυτό επιβάλλονται ερωτήματα όπως: πώς κρίνουμε ότι θα σημειώσουμε πρόοδο στη διαδικασία προσέγγισης της ΕΕ και πώς αναμένουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα φέρει την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Φάνι Καραμφίλοβα Πάνοβα, από το «Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας».

Οι μη κυβερνητικές αυτές οργανώσεις προανήγγειλαν ότι και στο μέλλον θα προειδοποιούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ σχετικά με όλες της κυβερνητικές αποφάσεις που μπορούν να επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

ΑΠΟ ΤΟΝ e-tipo

ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ . ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ . ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΓΕΝΕΙΕΣ , ΚΟΨΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ . ΣΚΛΗΡΟ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ , ΟΙ "ΣΥΜΜΑΧΟΙ" ΚΑΙ "ΦΙΛΟΙ" ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΗΔΗ.

ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ" ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΧΟΡΟΠΗΔΑΓΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ (?) ΚΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ (?) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ :

Ο Ν.Γκρουέφσκι στις ΗΠΑ.

εντυπωσιακή η λίστα των ραντεβού του..

Όσο οι Έλληνες διπλωμάτες προσπαθούν ακόμα να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού με τον κ.Ομπάμα για τον Κ.Καραμανλή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχασε χρόνο και συναντήθηκε πριν μερικές ώρες με το νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ.Μπάιντεν αλλά και με τη νέα υπουργό Εξωτερικών Χ.Κλίντον!
Οι συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ δε σταματούν όμως εδώ, καθώς ο Ν.Γκρουέφσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας τους Αμερικανού αντιπροέδρου, Αντ.Μπλίνκεν,ενώ χθες συναντήθηκε με 4 γερουσιαστές καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων κ,Τζ. Κέρυ (φωτογ) !


ΑΠΟ ΤΟ greece-salonika



Δεν υπάρχουν σχόλια: