19 Μαρ 2009

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ .... Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Τ/κ προσέφυγαν στο ΔΕΚ για ακύρωση των Ευρωεκλογών στην Κύπρο

Τουρκοκύπριοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) και ζήτησαν να ακυρωθεί η διαδικασία των Ευρωεκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μεχμέτ Μπαϊράμογλου και ο Μουνίρ Τατάρ, δύο Τ/κ που διαμένουν στη Βρετανία, προσέφυγαν σταόργανα της ΕΕ.
Οι δύο Τ/κ απαίτησαν προδικαστική απόφαση για μη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών στην Κύπρο, με τον ισχυρισμό ότι «η ε/κ πλευρά δεν θα διεξάγει ψηφοφορία στα κατεχόμενα».
Ισχυρίστηκαν ότι οι Τ/κ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές και ότι θα έπρεπε να το είχαν.
«Οι Ε/κ ζητούν υποψηφίους με τ/κ ονόματα, αλλά με ε/κ απόψεις», ισχυρίστηκε ο Μπαϊράμογλου.
Υποστήριξαν επίσης ότι η διενέργεια των εκλογών είναι αντίθετη στις Συνθήκες Ζυρίχης Λονδίνου και τις ευρωπαϊκές αρχές.
Παράλληλα έθεσαν θέμα αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος.
«Θα ήταν μεγάλη επιτυχία για μας είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε την υπόθεση», ανέφεραν τέλος «γιατί για ακόμα μια φορά η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα διερωτηθούν για τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως υποστήριξαν.

iKypros

H πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου αναβάθμισε διεθνώς το κύρος του "σύντροφου" Ταλάτ

ΚΥΠΕ - Αποστόλης Ζουπανιώτης - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ-ΗΠΑ 19/3/2009 12:08:25 πμ

Επίσκεψη στις ΗΠΑ σχεδιάζει περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ταλάτ έχει ζητήσει να έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ αυτών και με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και μέλη του Κογκρέσου.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ενώ διπλωματική πηγή μιλά για δεύτερες σκέψεις που γίνονται, καθώς μία συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ, σε συνδυασμό με την αναφορά του κοινού ανακοινωθέντος Κλίντον - Μπαμπατζάν για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, θα εξοργίσει το ελληνοαμερικανικό λόμπι.

Η ίδια πηγή συνδέει τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη με τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία η κ. Κλίντον, ενώ σημειώνεται και η απουσία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιου Υφυπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κάτι που αναβαθμίζει το ρόλο, τόσο του απερχόμενου Ντάνιελ Φριντ, όσο και της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία. Το επιχείρημα που πρόβαλε η τουρκική πολιτική ηγεσία είναι η ενίσχυση του κ. Ταλάτ και του κόμματός του στις επικείμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα.

Το αίτημα για συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ προωθεί και ο ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική Κυβέρνηση, που στοχεύουν στην προετοιμασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, ο ανώτατος σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, που έφθασε την Τρίτη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ταλάτ σχεδιάζει επίσης να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και έχει ζητήσει να συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Η συνάντηση δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον συναντήσει στην Τουρκία, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, όταν θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΠ)


http://infognomonpolitics.blogspot.com

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΠΑΜΕ ΑΝΗΚΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ????????

Δεν υπάρχουν σχόλια: