5 Απρ 2009

"Έχεις δύο δρόμους: ή κάνεις την Ελλάδα παράδεισο υποδοχής των λαθρομεταναστών, με κίνδυνο να βρεθείς με 5-10 εκατομμύρια, ή .......

κάνεις κάτι για να σταματήσει".

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανήκετε σ' αυτούς που λένε «ευτυχώς που η αριστερά ηττήθηκε στον εμφύλιο»;

- Αναμφισβήτητα ναι. Θα έκανα όμως μια μικρή διόρθωση και θα έλεγα ότι «ευτυχώς που ηττήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα στον εμφύλιο».

* Ποια είναι η διαφορά;

-Μα τι λέτε; Δεν θυμάστε τις φυσιογνωμίες που ήταν στο ΕΑΜ και συνέπραξαν αργότερα στον σχηματισμό της ΕΔΑ που δεν ήταν ΚΚΕ;

* Είστε αντικομμουνιστής;

- Με την έννοια που η ηγεσία του ΚΚΕ εκφράζει το μίσος της εναντίον οποιουδήποτε τολμά να ασκήσει κριτική, δεν είμαι. Το ΚΚΕ διοικείται από μια ομάδα ανθρώπων με ολοκληρωτική νοοτροπία.

* Υπήρξατε ωστόσο κομμουνιστής...

- Υπήρξα κομμουνιστής, μέχρι τα τριάντα μου, και κάτω από συνθήκες παρανομίας και ακραίων καμιά φορά κινδύνων για τη ζωή μου. Πράγμα βεβαίως που δεν ισχύει για πολλά στελέχη του ΚΚΕ τα οποία πολυτελώς διαβιούν και ανευθύνως επαναστατούν.

* Εχετε πάντως μια εμμονή με το ΚΚΕ.

- Αν ασχολούμαι με το ΚΚΕ, είναι γιατί είμαι βαθύτατα προβληματισμένος επειδή η κοινωνία μας ανέχεται σε τέτοια έκταση ένα τέτοιο φαινόμενο. Είναι δείγμα καθυστέρησης, πνευματικής και πολιτιστικής, το γεγονός ότι ένα μέρος του κόσμου ψηφίζει αυτό το ολοκληρωτικό κόμμα.

* Εχετε πει ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας;

- Τα κείμενά τους, ρητά λένε ότι η προοπτική του ΚΚΕ είναι η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Επειδή, λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι το υπάρχον σύστημα είναι η δημοκρατία, πιστεύω ότι το κόμμα αυτό κινείται στα όρια της νομιμότητας. Χρησιμοποιεί τη νομιμότητα για να ανατρέψει το υπάρχον σύνταγμα, όχι κατ' ανάγκην με εκλογές, όπως θα μπορούσε ο καθένας να το κάνει, αλλά και με επαναστατικές διαδικασίες. Με τις διάφορες ανυπακοές, ρήξεις και εξεγέρσεις που κατά καιρούς διακηρύττει. Αν δεν το κάνει -ευτυχώς για όλους μας- είναι γιατί αυτό ως δράση και ως πρόθεση είναι γραφικό.

* Πριν από μερικούς μήνες τα στοιχεία έδειχναν ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ από άποψη μεγέθους.

- Αυτά δεν γίνονται. Βρίσκονται στην αγριεμένη φαντασία νεαρών με εξάψεις, όπως είναι ο κ. Τσίπρας. Ή, ακόμη χειρότερα, στη φαντασία ανθρώπων που ποτέ δεν ωρίμασαν πνευματικά και πολιτικά, όπως είναι ο κ. Αλαβάνος. Αυτά είναι ψυχονευρικές εκδηλώσεις που έχουν τα όριά τους.

* Επιμένετε, όμως, στην ανάγκη διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Εγώ έλεγα πάντοτε ότι ο χώρος του ΣΥΝ που εκφράζει το τμήμα της παλιάς κομμουνιστικής αριστεράς που αμφισβήτησε τον σταλινισμό μ' ενδιαφέρει. Τον θεωρούσα καλό μπόλι. Αν ένα τέτοιο ρεύμα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν ευχής έργο, θα βοηθούσε το ΠΑΣΟΚ να προοδεύσει, και τον τόπο. Τώρα είναι μειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως η συζήτηση περί συνεργασίας έχει τελειώσει, όχι με δική μας ευθύνη. Είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί μια τάση επανόδου στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ γυρίζει στον Στάλιν και ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να καταλάβει τον χώρο που μένει. Και έτσι αυτή η παράταξη αυτοκτονεί. Δεν υπάρχει λόγος ν' ασχοληθεί κανείς μαζί τους.

* Κατάργηση του ασύλου, απέλαση μεταναστών. Αυτά φαίνεται να θέλει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού;

- Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί από τους τρομοκράτες και τους αλήτες της άκρας αριστεράς με την υποστήριξη των πολιτικών νεολαιών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Αυτοί οι τραμπούκοι που έριξαν τα αβγά στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν στελέχη της νεολαίας του ΚΚΕ και του Συνασπισμού που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψη ότι οι καθαρίστριες πρέπει να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Κατά ποίον τρόπο είναι συμπεριφορά φιλική προς τους μετανάστες να τους αφαιρέσεις ένα αντικείμενο δουλειάς; Δεν υπάρχει, λοιπόν, πανεπιστημιακό άσυλο. Η επικράτηση ομάδων που απαγορεύουν τη διατύπωση αντιθέτων ιδεών είναι φασισμός, είναι κόκκινος φασισμός, είναι ολοκληρωτισμός. Στην Ελλάδα υπάρχουν θύλακοι όπου το πολίτευμα δεν λειτουργεί. Κι αυτό γίνεται με την υποστήριξη δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ. Είναι απαράδεκτο και θα οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει το νόμο, τότε θα εφαρμόσουν το νόμο αυτοδικώντας οι πολίτες.

* Απελάσεις μεταναστών;

-Υπάρχουν οι μετανάστες που έχουν περάσει νόμιμα τα σύνορά μας. Ολων αυτών επείγει η νομιμοποίηση της θέσης τους με απώτερο σκοπό την απόδοση, σ' όσους το επιθυμούν, της δυνατότητας ν' αποκτήσουν ιθαγένεια. Πάνω από 300.000 μετανάστες θα μεταβληθούν σε έλληνες πολίτες και θα έχουμε πολλά πλεονεκτήματα.

* Η άλλη κατηγορία;

- Με τους λαθρομετανάστες έχεις δύο δρόμους: ή κάνεις την Ελλάδα παράδεισο υποδοχής των λαθρομεταναστών, με κίνδυνο να βρεθείς με 5-10 εκατομμύρια, ή κάνεις κάτι για να σταματήσει.

* Απέλαση;

- Δεν υπάρχει άλλη μέθοδος από την επαναπροώθησή τους στη χώρα εκκίνησής τους. Η συντήρηση του φαινομένου νοθεύει όλες τις πλευρές της κοινωνίας. Ευθυγραμμίζονται οι μισθοί με αυτούς που παίρνουν οι λαθρομετανάστες, γυρνάνε από δω κι από κει, πολιτιστικά αποτελούν ένα βάρος και αρχίζει να περνάει το εμπόριο ναρκωτικών. Δεν πρέπει να γίνει μαζική επαναπροώθηση, αλλά συμβολική, ώστε να ανακοπεί το ρεύμα.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: