24 Απρ 2009

Πιέζουν για συμβιβασμό οι Αλβανοί των Σκοπίων

http://users.sch.gr/chrisev/articles/images/image004.jpg

Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι προτίθεται να πιέσει στο εσωτερικό για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Ράφιζ Αλίτι.

"Αναμένουμε ταχεία επίτευξη συμβιβασμού για το θέμα του ονόματος. Το DUI δεν θα επιδείξει για πολύ ακόμη ανοχή για το ζήτημα αυτό και δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς για τον αλβανικό πληθυσμό είναι σημαντικό η 'Μακεδονία' να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο αξιωματούχος του αλβανικού αυτού κόμματος.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το DUI, για την ώρα, δεν προσδιορίζει την προθεσμία που δίνει στο κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και δεν διευκρινίζει, σε περίπτωση που αυτό δεν υλοποιηθεί, εάν θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης, ανεπίσημα, η προθεσμία που δίνεται από το DUI για τη διευθέτηση του ζητήματος λήγει τον Σεπτέμβριο.

Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ", που φέρει τον τίτλο "Το DUI δίνει προθεσμίες για το όνομα", αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα για πρώτη φορά αποστέλλει δημόσια μήνυμα προς τον κυβερνητικό εταίρο VMRO-DPMNE ότι αναμένει ταχεία διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα, αλλά ταυτόχρονα διατυπώνει και δυσαρέσκεια και εκνευρισμό για τον υποβαθμισμένο ρόλο του στην κυβέρνηση.

Στο DUI, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο εκνευρισμός έχει ενταθεί μετά την ήττα που υπέστη αυτό στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στο Τέτοβο και στο Γκόστιβαρ, αλλά και μετά τις προαναγγελίες του νέου δημάρχου του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, ότι θα προβεί σε ίδρυση κόμματος και θα ζητήσει τη σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών.

Αλβανοί πολιτικοί αναλυτές στην ΠΓΔΜ, εκτιμούν ότι η ήττα του DUI στους δύο μεγαλύτερους δήμους της ΠΓΔΜ, όπου το αλβανικό στοιχείο αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού (Τέτοβο και Γκόστιβαρ), οφείλεται στη δυσαρέσκεια των Αλβανών ψηφοφόρων για την "παθητική" στάση του κόμματος αυτού στην κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: