28 Μαΐ 2009

Ένταση στην Τουρκία προκαλεί ζήτημα πετρελαίου στην Κύπρο

http://www.dentnews.net/wp-content/uploads/2009/02/cyprus-500x375.jpg


«Για νέα ένταση στην Κύπρο», μιλά ο τουρκικός Τύπος, ένταση που προκαλεί η άδεια που λέγεται ότι έχει δοθεί σε αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, προκειμένου να κάνει έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην Τουρκία πιθανολογούν ότι την έρευνα επεδίωξε αμερικανική εταιρεία, μια από τους γίγαντες «του πετρελαίου που εκτιμά ότι στην περιοχή υπάρχουν αποθέματα αξίας μεγαλύτερης από 400 δισ. δολάρια.


Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Φρανκ Ουρμπάντσικ, ανακοίνωσε προχθές ότι αμερικανική εταιρεία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό. Ο Αμερικανός πρέσβης δεν κατονόμασε την εταιρεία.

Λέγεται ότι εξασφάλισε την άδεια της έρευνας από την Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει παγίως η Τουρκία.


Τούρκοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται φέρονται να λένε ότι «ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».


Εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το κόστος για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από σημεία τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα βάθος είναι ιδιαίτερα μεγάλο και ότι γι' αυτό απαιτείται υψηλή τεχνολογία, που μόνο εταιρίες όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil μπορούν να εξασφαλίσουν.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: