27 Μαΐ 2009

Εξόργισε η πρόταση Γιούσενκο προς πατριάρχη

Η πρόταση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο προς τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, να ανοίξει εκκλησία υπό μορφή αντιπροσωπείας στο Κίεβο, προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Αυτό αντίκειται στη Λοζάνη. Ο πατριάρχης βρίσκεται σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου. Δεν έχει δικαίωμα να διορίζει”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Όπως αναφέρει η “Ακσάμ”, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για τον αγώνα του κυπέλλου UEFA, ενώ το αίτημα που υπέβαλε στο Φανάρι προκάλεσε σοκ στην Άγκυρα. Ωστόσο διευκρινίζεται ότι ο πατριάρχης “Φαναρίου” στο αίτημα αυτό δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση.

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗ ΛΟΖΑΝΗ

Η πρόταση Γιουσένκο αντιβαίνει στη συνθήκη της Λοζάνης, υποστηρίζει η εφημερίδα, διότι το Ορθόδοξο Πατριαρχείο “Φαναρίου” υπάγεται στη νομαρχία Κωνσταντινούπολης και δεν έχει δικαίωμα να ανοίγει αντιπροσωπείες στο εξωτερικό.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή δεν έχει ισχύ. Μάλιστα διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέφεραν ότι αυτό το αίτημα πηγάζει από το γεγονός ότι η Ουκρανία αναγνωρίζει την εκκλησία αυτή ως οικουμενική. Πάντως τονίζεται πως δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για κάτι τέτοιο και ότι το Πατριαρχείο δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

Τα μειονοτικά δικαιώματα, αναφέρεται, ρυθμίζονται βάσει των άρθρων 37-45 της συνθήκης της Λοζάνης και μόνο στα πρακτικά της συνθήκης αναφέρεται ότι με κοινή εγγύηση Ελλάδας και Βρετανίας το πατριαρχείο -το οποίο δεν φέρει “οικουμενική” ιδιότητα, δεν έχει ούτε την ιδιότητα του Νομικού Προσώπου- “αποτελεί ένα δημόσιο ίδρυμα της Τουρκίας και ότι πρέπει να συμμορφώνεται με το νόμιμο καθεστώς, το οποίο θα προσδιορίζεται από την Άγκυρα”, και πως “ο πατριάρχης, ως καθεστώς, δεν έχει καμία διαφορά από το καθεστώς ενός ιμάμη σε ένα τέμενος”.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται δε ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε συμμετάσχει στους εορτασμούς στο Κίεβο για τα 1.020 χρόνια αποδοχής του χριστιανισμού, είχε γίνει δεκτός από τον Γιουσένκο και είχε απευθύνει έκκληση στις ορθόδοξες εκκλησίες της Ουκρανίας για ενότητα.

Ο φιλοδυτικός ηγέτης της πορτοκαλί επανάστασης, επιθυμώντας να απαλλαγεί από την επιρροή της Μόσχας, αγωνίζεται προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει τη δική της εκκλησία και τότε είχε ζητήσει την υποστήριξη του Βαρθολομαίου για την ένωση των εκκλησιών της Ουκρανίας κάτω από μια σκέπη, αφού λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί είχαν χωριστεί στα τρία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: