22 Μαΐ 2009

Αντιδρά το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση της Αγκυρας για την γενοκτονία των Ποντίων

http://2.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/SK1Iyq9Ur7I/AAAAAAAADQQ/PSXSqDci9vE/s400/pontian_genocide_.jpg

«Η ιστορία δεν παραχαράσσεται» απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις διαμαρτυρίες της Αγκυρας για τον χαρακτηρισμό της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων». Για «αυθαίρετους ισχυρισμούς» έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «η απόφαση έχει στόχο τη χώρα μας».

Στη φετινή ανακοίνωση προστίθεται ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στην «εκστρατεία εχθρότητας των κύκλων, που στερούνται ιστορικής συνείδησης» και θέλει να «φθείρει το κλίμα φιλίας και εμπιστοσύνης, που δημιουργείται μεταξύ των δύο λαών».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατέκρινε επίσης, την παρουσία, στις σχετικές εκδηλώσεις, μελών της Βουλής των Ελλήνων, αξιωματούχων των πολιτικών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτά δείχνουν ότι υπάρχει υποστήριξη πίσω από αυτές τις δραστηριότητες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι η Ιστορία δεν παραχαράσσεται. Δεν παραγράφεται. Δεν ξαναγράφεται. Ανακοινώσεις όπως αυτή δεν την αλλάζουν».

«Επιδιώκουμε την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προς όφελος της σταθερότητας και της ανάπτυξης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Σταθερότητα και ανάπτυξη που μόνον ο πλήρης σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μπορεί να διασφαλίσει» πρόσθεσε.

Σε δήλωση προέβη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η Τουρκία επαναφέρει προκλητικές αξιώσεις και αυθαίρετους ισχυρισμούς, προσβάλλοντας το κοινό αίσθημα των Ελλήνων, επειδή η ελληνική διπλωματία τούς αφήνει αυτό το περιθώριο. Η υποτονική και θολή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως η γειτονική χώρα 'βρίσκει και τα κάνει'» τόνισε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: